2013-10-19 счупеност

by Vasil Kolev

Явно ми е нормалното състояние в последните месеци да съм уморен и изстискан.

Около един разговор преди малко се роди идеята да направя някаква социална лекция, и май единствената, която бих могъл да направя в момента е “Счупените хора около мен” (няма да е на openfest, най-малкото програмата е почти завършена и ще е силно просташко да се бутам).

Не знам аз ли си го причинявам, или просто така се случва, но има някакво количество хора около мен (които наричам “децата”, нищо, че някои от тях са по-големи от мен), които по някаква причина имат нужда от подкрепа, и аз се оказвам този, който помага. Проблемите са много и най-разнообразни, но някакъв основен момент във всички е, че или не осъзнават проблема, или отказват да направят нещо сериозно по въпроса (или се отказват по средата, което е почти същото). “Denial is not a river in Egypt”…

Започвам да се чудя дали ако разпиша/разкостя в една публична лекция няколко такива (анонимизирани) случая, ще има някакъв полезен глобален ефект, най-малкото понеже още някой може да се познае. По принцип не би трябвало да има нужда от нещо такова – в художествената литература има в най-различни начини описани всички неща, с които съм се сблъскал, но по някаква причина повечето хора отказват да четат, а тези, които четат – да приложат прочетеното при себе си.

(а да съм съвсем честен, колкото и да са уморяващи тия хора, идеята, че имам да помагам на някакви хора, да довърша нещо ме държи да не се срина тотално, да се скрия вкъщи и да спя един месец)

А може и да направя нещо от типа “Приложение на принципите на системната администрация в реалния живот”… Насим Талеб беше дал пример в последната си книга с един проферсор по (ако не се лъжа) макроикономика, който дълги години обяснявал схеми и теории за взимане на решения и планиране/преценяване на бъдещето, след което когато бил изправен пред избор, засягащ академичната му кариера и някой го питал защо не ползва собствените си теории, отговорил “Не се шегувайте, това е сериозна работа” – та аз винаги съм се дразнел на подобни хора и съм се старал каквото давам като основни принципи и идеи да го прилагам и при себе си, та може да е интересно да се разкаже.
(Вероятно ще излезе много кратко, понеже “Имайте резервни варианти, планирайте за най-лошия случай, не се занимавайте с варианти, за които нищо не можете да направите” се събира в 5 минути…)

Но да, пак искам да дебъгна света. Надявам се да не се добера до достатъчно власт за целта, че има шанс да надмина Мао по жертви…

Tags:

13 Responses to “2013-10-19 счупеност”

  1. ju Says:

    Трябва ли да се притесняваме? :)

  2. Vasil Kolev Says:

    @ju, ти така и така не спираш да се притесняваш :)

  3. ju Says:

    Хахаха, право в целта :)

  4. Тодор Says:

    Що се отнася до количество жертви, Тимур/Тамерлан (май) все още е ненадминат.. Оценяват се на 17 милиона или 5% от тогавашното население. В наши дни това щяха да са 350 милиона.

  5. М Says:

    Бих слушала такава лекция с удоволствие. Съвсем сериозно. Много хора имат “счупени” около себе си…

  6. Heth Says:

    Мен ми е хрумвала идеята за HOWTO за хора които дебъгват останалите.

  7. dobber Says:

    Copy/Paste живот?

  8. plazmonii Says:

    @Heth, би било полезно, даже може да се покатери в github :p

  9. plazmonii Says:

    s/github/джитхюп/

  10. core-ix Says:

    Debugging people (like sleep), is for the weak.

    Kill yourself! Save the Earth! Think of the children … :D

  11. Vasil Kolev Says:

    @core-ix, обещавам ако се самоубиеш, да помисля да последвам примера ти.

  12. core-ix Says:

    But … But … THINK OF THE CHILDREN!!! :D

  13. elwix Says:

    Крокодиле какво ти става винаги около Опенфеста и през есента? Миналата година пак по това време беше изтрештел?!?! Мислех си, че с операцията на главата са се махнали тези “идеи” в теб :) :)

Leave a Reply