2013-12-27 30c3 ден 1

by Vasil Kolev

Сутринта почна с бърза закуска в хотела, замъкване до конгреса и чакане да почне откриването, седейки на масата на македонците. GSM мрежата беше проработила и си подкарахме телефоните, да можем да си звъним.

Откриването беше много ефектно, почти като demo (бяха направили едно топче да подскача по 4-5 екрана, освен всичко останало). Накратко обясниха как има конгрес от 30 години, като е бил направен от група хора, чиито съвети не се слушат, и е прерастнало в голямо събитие за хора, чиито съвети все още не се слушат.
Също така обясниха, че няма мото тая година, просто защото нищо не може да опише общото усещане, нищо не е достатъчно силно.
Общо е мнението, че ни трябва някакъв нов net, с нови стандарти.

Следващата беше “Do you think it’s funny?”, разни странни смешни проекти (например AnuScan е техен), лекция с много объркано изложение, но поне беше всела.

Introduction to firmware analysis беше интересно, но не много задълбочено и нямаше нещо кой-знае колко ново.

10 years of openwrt (не беше точно така заглавието, но това беше съдържанието) беше интересно и доста информативно. Проектът определено е повлиял на много хора, един младеж на въпросите стана и благодари, щото чрез openwrt бил се зарибил да ползва linux преди години.

YBTI (“You broke the internet”) панела за name resolving системи беше мъчителен. Освен, че бяха усилили звука твърде много (чак ми пречеха да заспя), изводът е, че сме силно преебани, защото:
DNSSEC е счупен в много отношения;
dnscurve освен, че няма засега никаква реализация, иска смяна на половината tcp/ip стек;
gnu namesystem изглежда почти неизползваемо за голям deployment, изглежда като pgp за dns;
namecoin няма шанс да се scale-не достатъчно, има същите проблеми като bitcoin-а (и ограничението с 21M имена).

Evolution of mobile attacks беше много интересно, най-вече са пуснали софтуер, с който човек може да анализира gsm мрежите за известните проблеми с A5/1, както и да тества дали SIM картата му може да бъде атакувана с последните разработки. Ще трябва да видим какво може да се организира в лабовете по въпроса.

Openboot лекцията (т.е. “Hardening hardware”) не беше много интересна, изкормиха един thinkpad, за да му спрат част от хардуера и да му сложат openbios.

Keynote беше страхотен, въпреки че се провеждаше по skype и доста накъсваше. Glenn Greenwald ни говори от Бразилия по темите за Snowden, подслушванията и т.н. и е доста добро обобщение на ситуацията.
От по-важните моменти трябва да се отбележи как поради последните разкрития се провали една сделка за 4 милиарда долара за покупка на американски самолети от Бразилия, и как всъщност това е начинът – трябва да направим всякаквите такива нарушения, преследвания и подслушвания болезнени за тези, които ги провеждат.
Като питаха “какво цели NSA?”, отговорът беше “The goal of the NSA and its partners is to eliminate privacy globally”, като целта в крайна сметка е ясна – surveillance state максимална власт.
(и съм си отбелязал да спомена – много хора твърдят, че Edward Snowden е leak-нал информацията я за пари, я щото е някакъв шпионин и т.н.. Това говори много повече за хората, които се изказват, отколкото за него – те просто са хора, които не могат да си представят да направят каквото и да е без някаква пряка директна полза за тях).

И последният talk, който гледах беше за TOR. Имаше стандартното количество полезни факти, от типа колко много организации (вкл. полиции и т.н.) използват усилено TOR, за да гледат лоши сайтове, как след спирането на silk road-а няма разлика в количеството трафик в мрежата (много бяха интересни графиките по въпроса и изказванията на някакви представители на правителства), как DOJ са направили някакво проучване колко от трафика, излизащ от TOR е лош и се оказало, че са около 3% (преди да прекратят изследването), всякакви такива забавни неща.
Разказаха как BBC направили предаване за Silk road и TOR, как човек може да си купи наркотици, след което хората в коментарите казали – благодарим, сега даже няма да се налага да излизаме до ъгъла, дето може и да ни гръмнат… След което следващата седмица BBC направили репортаж как си били купили някакви наркотици и дошли, и били хубави (чак става интересно дали това е било платена реклама).

И понеже аз вече не съм особено адекватен, на http://30c3.ex23.de/ има dump-ове на stream-овете, т.е. неофициални записи, излизат до час-два след лекцията, може да гледате каквото ви е интересно (аз вече съм преточил две неща и се чудя кога ще ги гледам).

Tags: ,

One Response to “2013-12-27 30c3 ден 1”

  1. velin Says:

    едно фтп се пълни през две тръби…

    http://ftp.uni-sofia.bg/30c3/

    (в синхорнизация е :)

Leave a Reply