2013-12-28 30c3 ден 2

by Vasil Kolev

Събуди ме Бобсън в 7, да ходим на закуска. Спаси го от изкормване само това, че беше по телефона.

До масата на македонците има един LED огън, на който единствения му проблем е, че не топли – иначе обмислях да си направя един надпис “meow” и да подремна пред него.

Първите лекции гледах от масата, през stream-овете, като превключвах. Лекцията за космическите изследвания не беше нещо ново (накратко що трябва да се занимаваме с разселване в космоса), лекцията за IRMA ще иска четене, но изглежда като да не са стигнали до кой-знае къде, а art лекцията (“Hello world”) имаше някакви забавни неща, ама ще иска някакво по-сериозно гледане (но имаше Guy Fawkes маска, комбинирана с шлема на Darth Vader).

Нашия lightning talk мина добре, вече мога да се хваля, че и на CCC съм говорил.

FM-RDS talk-а беше много интересен, девойката обясни как е анализирала RDS сигнала във FM радиото (този, с който радиата на колите показват телефони, коя е програмата и т.н.), криптирането на някакви интересни данни там (къде има задръствания), както и системата, която използват дисплеите на спирките на градския транспорт. Звучи като интересна идея какво можем да слушаме ние в лаба…
(по темата дали знае каква и е легалната ситуация с декодирането на тези данни от ефира тя каза: “I believe it’s legal to decode them, and I don’t care if it’s not”)
(препоръча книгата “engineer’s guide to DSP”)

От забавните неща на конгреса – човек може да си напечата немска лична карта, с каквото си име си иска и т.н., почти като истинската. Та, аз вече съм Peter Claus от Хамбург…

Лекцията за arm exploitation беше приятна. Споменаха “android hacker’s handbook” (която може да се окаже интересна книга), как са направили lib за сглобяване на ROP payload за shellcode от libc за ARM, показа някакви много интересни методи да си намериш подходящ код, като например преди това превключиш режима на процесора, като тогава инструкциите се променят, и за курсовете, които организират.
Същите хора правят int3.cc, магазин за всякакви полезни джаджи (facedancer-а на Travis Goodspeed, USB презерватива и т.н.).
Основният извод е, че поне за момента с това, което имат може да се прескочат всичките защити против exploit-и под ARM, като NX и ASLR.

Introduction to processor design беше доста добра лекция. Започна с обясняване на прост процесор, основните инструкции които трябват, както и с проиграването на една проста програма на него, като и после го boot-на да отпечата един string на серийния порт. След това ни показа прост backdoor в arm процесор – 5-6 реда на VHDL, тривиален за ползване и на практика неоткриваем, ако не знаеш за какво да търсиш.
(накратко, “преебани сме”. Гледайте лекцията, ако не сте запознати с въпроса)

Revisiting trusting trust беше talk на Сергей Братус и двама негови студенти, по темата колко много от нещата, които ползваме имат проблеми извън стандартните бъгове, най-вече как имаме turing-complete граматики за безсмислени неща. Примерът при тях беше как 1) при ELF файловия формат parse-ваме turing-complete граматика и 2) как всъщност се разминават идеите на различните неща, които си говорят с тоя формат (например loader-а и kernel-а разбират ELF-а по различен начин и човек може да се възползва от това).
Като цяло най-добрия talk до тук, трябва да се погледне какво ще говорят на някакъв скорошен workshop на spw13.langsec.org, и искам да цитирам няколко неща от него:
“the antivirus companies tell you that they solve the halting problem a few times a day”
“to download a file from dropbox, you need to execute javascript. What’s so complicated in downloading file?”
На въпрос дали е възможно да се реализира динамичното load-ване и relocate-ване без turing-complete граматика във формата, “Yes, you can, and you should”.

Security of the IC backside беше доста забавна лекция, в общи линии какво може да се постигне в reverse-ването на смарткарти и чипове с подходящата техника. Отбелязах си да потърся книгата “Murdoch’s pirates”.
В общи линии се разказа основно за пилене на чипа от долната страна, и различни методи за четене/вмъкване на данни. Лекцията е доста забавна за гледане, само в началото имаше един обзор на вида на схемите, който вече бях гледал.

И като се прибрах в хотела, гледах talk-а на Travis Goodspeed за Hillbilly tracking of Low Earth Orbit – класически hacker-ски talk, със странни компоненти се гонят бързо-движещи се сателити, записва се какво пращат и се reverse-а (по принцип е правено доста с геостационарните, но те са доста по-лесни).

Tags: ,

Leave a Reply