2013-12-30 30c3 ден 3

by Vasil Kolev

Пак ранно ставане, трудно се ходи и с бутилка в раницата, добре че ще я изпием. Не знам кога ще се наспя, обмислям следобедна дрямка.

Започнах с “Y U NO ISP”, отидох основно да видя как се решава last mile проблема – ползват wifi и dsl, т.е. нищо ново (в някои държави да се ползва DSL инфраструктурата не струва два бъбрека). Споменаха как има доста такива малко доставчици, които не се знаят помежду си, и пускат база с тях, в която човек лесно може да се регистрира, на db.ffdn.org.
Един важен момент – обясниха, че е важно да се натискат политиците, за да не се появяват закони, които правят оперирането на ISP-та трудно/невъзможно.

Лекцията за drones беше в общи линии история на open-source (т.е. не-военните) drone-ове, квадрикоптери и т.н., и текущатата ситуация.

После отидох да чуя лекцията за Arduguitar, която се оказа малко по-малко интересна, отколкото очаквах – в общи линии вместо с потенциометри и щракалки, човек може да си контролира китарата по bluetooth, отдалечено (очаквах да е вкарал някакви интересни ефекти вътре, ама нямаше).

Android DDI лекцията беше много полезна (лекторът е един от другите автори на android hacker’s handbook) – описаха инструментариум да се закачиш навсякъде в app-а, чрез вкарване на едно .so и инструмент за вкарване на .so-то. Реално погледнато почти като LD_PRELOAD нещата, но за java, супер удобно да се закачиш където си искаш и да прихващаш каквото си искаш. Демонстрацията беше как с прихващане на няколко функции успяваха да излъжат сравнително универсално всяко приложение, че си си платил за нещо.

После отидох на YBTI hardware workshop-а, който се оказа основно политическа дискусия как можем да стигнем до това да можем да правим достатъчно отворен хардуер, да се търси и т.н..

X security лекцията беше интересна, въпреки че не беше неочаквано колко зле са нещата. Обясни как е намерил 80тина бъга в xlib, и до тук около 120 в X server extension-ите, както и различни странни проблеми в графичните toolkit-и.

Последва уиски workshop-а, на който имаше всякакви интересни неща, но най-вече едно експериментално пушено немско уиски – Glen eis ember (опушено, на дърва, със страхотен вкус, трябва да видя дали мога да се снабдя от някъде), както и едно индийско, което пак не беше лошо.

И в доста насмукано състояние слушах talk-а на Julian Assange и компания, и беше донякъде депресираш (и го слушах по телефона, понеже и залата беше пълна, и stream-а се строши. На мен ми беше депресиращ, чак тръгнах да търся Rop из конгреса да го питам той как е преживял оня момент с “we lost the war”…

Tags: ,

4 Responses to “2013-12-30 30c3 ден 3”

  1. George Says:

    Пушеното уиски….
    Средно пушено – Talisker 10 y/o
    Много пушено – Ardbeg 10 y/o, Caol Ila 12 y/o
    Чак трудно за пиене – Laphroaig 10 y/o.
    Всички с цена около 100 лева бутилката, и ако си намериш контакти из вносителите да ти продават на дребно, но приц ени на едро, между 54 и 64 за бутилка (ис е пият без лед само с няколко капки изворна вода вътре)

    Човек пил един път пушено… Няма начин да му се близва нищо друго. Почва да се мръщи на 10-12 год уиските дори които са си гъл малц.

  2. Vasil Kolev Says:

    @george, трябва да напиша отделен post по темата, аз по принцип най-много харесвам Lagavulin (който идва основно 16-годишен) и Kilchoman machir bay. Цените са – зависи откъде си намериш, ама lagavulin-а е откриваем за 90лв, kilchoman-а за 80, и някои велики неща като octomore 3 за повече пари от скрити места…

  3. Тодор Says:

    http://whiskystore.bg уж раздават тези марки, но от опит знам, че масово внасяните в нашенско вискита са оцветен спирт, и то от гадния.

    Да живее казана в плевника..

  4. George Says:

    И Гленливет и Лагавулин съм ги пил. Трябва да опиташ горните. Доста запомнящи се са. Ако трябва да кажа, кои са двете най-добри сингъл малца, които съм пил, то това е Ардбега, и Едрадур 13г. Цената на Едрадур не е най-приятната, но за партида от 400 бутилки само, си заслужаваше.

    Ако ти открия мейла нейде из блога, ще ти пратя една схемичка за пушеното.

Leave a Reply