2014-01-20 лагери

by Vasil Kolev

(цял ден оперативки, по работа и турнето, и между тях успях да събера ето това събитие)

Ходих на “Непознатите истории на социализма I: Забравени или заличени. Лагерите на смъртта”. Представляваше прожекция на кратки неща и разказ от Христо Христов накратко за историята на лагерите.

Случи се в някакво странно място до малките пет кьошета (essence center) и беше организирано от някакви хора, който май бяха някаква българска либертарианска организация. Имат идея да направят още две такива лекции, една за ефектите от плановата икономика и една за ефектите на тоталитаризма върху образованието.

Започнаха с прожекция на кадри от два филма, които със разкази на свидетели разказваха за убийствата в лагерите и мъченията в ДС (записал съм като заглавие “Присъда: въдворени”, но не го намирам, надявам се някой каже как точно се казват). Ставаха много добре за увод и определено трябва да се гледат от незапознатите.

След това Христо Христов разказа за разследванията си за лагерите. Спомена доста интересни неща, които трябва да погледна, например:
Спомени на Петър Семерджиев, който е лежал по лагери преди и след 1944;
Книга на Крум Христозов, в която има и рисунки на самите лагери (никъде няма запазени снимки, т.е. вероятно няма никакви);
Самият лагер в Ловеч по някакво счетоводство за няколкото години, в които е работел е изкарал 6м лв, което определено искам да проверя как е станало (Солженицин има много интересни изследвания за неефективността на съветските лагери);
Има поклонение всяка последна събота на март в Ловеч за жертвите в лагера, организира се от хора от самия град;
Планира се да има по-голямо и пълно издание на книгата на Христов за лагерите, с по-пълна и подробна история (това беше въпроса, който се канех да му задам, но той сам си каза);

Във въпросите някой запита защо всички говорят само за съветските и нацистките лагери, а никой не споменава тези, които били организирани в Либия от италианци, или от англичаните в Индия. Аз лично от него разбрах, че е имало такива и вероятно ще се заровя в темата…

(лекцията беше записана, не знам къде ще се появи записът, но ще пусна link, ако чуя нещо по темата.)
(сайтът на Христов е desebg.com, има доста информация за книги и филми по тези въпроси)

Tags:

6 Responses to “2014-01-20 лагери”

  1. Nick Angelow Says:

    А каза ли кой, кога и къде всъщност измисля концентрационните лагери? И спомена ли за лагерите за японци в САЩ по време на Втората световна война?

  2. Vasil Kolev Says:

    @nick angelow, само във въпроса се споменаха – лекцията си беше за българските лагери. Иначе, не мисля, че американските лагери от втората световна могат да се сравняват с нашите, целите им са били различни :)

  3. Божо Says:

    @Nick Angelow – съветски лагери е имало и преди войната. Много офицери са извадени точно от въпросните лагери и са пратени директно на фронта. Както и учени са насочени към военната индустрия, запазвайки статута им на пандизчии.

  4. Nick Angelow Says:

    @Божо
    Съветските лагери не ги коментираме — те са обсъждани надълго и нашироко. Българските също. Но малко хора знаят кои са изобретателите на този тип лагери, затова и се обадих.

    @Васил
    Ами аз не ги и сравнявам — само споменавам, че ги е имало, най-вече за протокола.

  5. Студент Says:

    Аз знам за два филма – “Присъдата” и “Оцелелите. Лагерни разкази”. Гледал съм и още един като много много малък, където имаше разкази на оцелели, но до ден днешен не мога да го намеря този филм.
    Единственото, което помня беше, че адски много ме шокира описанието на една вечер в лагера и хигиенните условия на тези, които са били въдворени там (все пак дете на около 7-8 год. да седне да гледа и слуша подобно нещо си беше бая преживяване).

  6. Joredos Says:

    Конц лагерите са измислени от англичаните в Индия в тоя си вид,разбира се назад в миналото от както има робство.Казаното от Солженицин в огромна степен се припокрива и с българските лагери,разликата е във фантазията за терор на прилагащите го.

Leave a Reply