2014-04-02 Ro[gu]e conf 2014

by Vasil Kolev

Мина RogueConf 2014. Направихме го тоя път в Боровец, в х-л Radina’s way, и си изкарахме доста добре.

(записи)

(има странен момент с името. На разни материали беше объркано и беше Rougeconf (“розова конференция”), та това в един момент стана официалното име. Мисли се догодина да е RoughConf (а ако Стефан реши да е RogeConf, аз няма да ида))

Този път форматът беше малко по-различен – в четвъртък направихме unconference (т.е. имаше слотове, и всякакви хора се записваха да си говорят по някаква тема) заедно с малко lightning talk-ове, а в другите два дни направихме нормалната програма с лекции и lightning talk-ове.
(unconference толкова се хареса на хората, че може за в бъдеще изобщо да не правим лекции)

Аз направих една дискусия на тема гадостите в криптографията, с които се сблъсках (колкото повече четеш, толкова повече атаки намираш, и толкова по-трудно е да се измисли несчупена система, а атаките са отвратителни), която май беше интересна за всички и някой ден може да напиша една по-подробна лекция за изминатия път до някой хубав дизайн (ако изобщо успеем да докараме такъв). От тоя ден има запис само на lightning talk-овете.

Най-хубавия елемент обаче си бяха разговорите – успяхме да говорим за какво ли не, да открия нови неща, да се измислят и счупят няколко дизайна около нашата криптография (с което май бая забавлявахме хората), изобщо, доста радващо беше, въпреки че бях супер уморен.

От лекциите мога да препоръчам:

“Storpool – Reinvent all the wheels” на Боян Кроснов (трябва да я направи в два часа);
Общество.бг на Димитър Димитров(lightning talk)
“СофтУни – докъде сме с проекта” на Светлин Наков (голямо шоу);
Maycamp arena на Валентин Михов – невероятно идеен и готин проект, силно препоръчвам;

Разходка през съвременния CPU pipeline на Борислав Станимиров – освен, че беше много добре описано, беше и ултра забавно, страхотна лекция за всички, които искат да разберат как работят модерните процесори;

…и като цяло да разгледате всичките лекции.

А от не-лекциите, Стефан жонглира.

За моята лекция ще пиша отделно (не се получи толкова добре, колкото исках, и ми се иска да кача пооправения текст).

(за “масонския” елемент, т.е. че беше invite only и пак някакви хора се оплакват, че не са поканени – нещастните от това хора могат да си организират собствена и да не ни канят)

Update: Явно много ми се е спяло снощи. Още няколко интересни неща:
Боби трябва да направи някой ден лекция с резултатите от трите мъжки въпроса, които задава;
Титов направи интересен кратък talk за linux fibers, в който за съжаления няма код, но е едно от по-забавните неща, които сме правили в последните няколко месеца;
Аз разказах на хората какво е ИББ и защо трябва да има повече такива събития;

Tags:

Leave a Reply