2015-06-17 разни мрежови

by Vasil Kolev

не-Курсът по системна/мрежова администрация води до доста интересни открития.

Cisco IOS 12.2(11)T9 в/у 2600 (последния IOS, който има за тоя device, който мога да събера в моя flash/памет и в който има IPv6) по някаква причина не разпознава BGP peer-ите като directly connected, ако са вързани по някой сериен link и ттрябва да му се казва ebgp-multihop (не съм тествал за другите интерфейси). Отне бая ровичкане, и доста ровене в debug-а.

По default ipip и подобните тунели под linux слагат за TTL на външния пакет TTL-а от вътрешния пакет (“ttl inherit”). Смисълът на това тотално ми се губи, понеже троши traceroute по ужасен начин. Сега разбрах защо всички примери, дето съм виждал по въпроса имат накован в config-а ttl.

И една дреболия, дето драснах днес – прост скрипт за nagios, който се връзва по SNMP до дадено устройство, и проверява дали всички портове, за които има description са UP, и дали всички останали са DOWN. Доста полезно е за следене на switch-ове и подобни, като има малко трески за дялане, но като цяло е бая удобно за по-прости setup-и (където няма нужда да се връзва конкретен порт с нещо друго).

Tags: ,

Leave a Reply