2015-06-23 тунелираме бавно

by Vasil Kolev

(картинки на цялата мрежа и само на BGP-то)

Бавничко започвам един нов проект – ipv6 тунели в България, за хората, дето искат да ги ползват и не ги радва, че всичко, до което могат да стигнат е извън страната, съответно бавно (и youtube ги мисли за немци).

Текущите потребители сме initLab, аз и един човек, дето в момента си оправя настройките. Услугата е предназначена както за съвсем нормални хора (прост тунел, едно /64, шапка на тояга), така и за по-болни хора (няколко връзки, повече от една мрежа, BGP, пълна routing таблица).

Хората могат да се връзват за момента до два node-а – marla.ludost.net и tyler.ludost.net (като мисля да намеря и още един).

Иначе, TODO-то е голямо, от миграция до BIRD (тва quagga-та е ламята Спаска), до документация, примерни config файлове и по-хубав/красив/видим monitoring (в момента част от нещата ги има в pnag.ludost.net, но не всички).

(а се оказа, че няма функция в pgsql, която да дели някакъв prefix на такива някакъв зададен по-малък размер (например да се разбие /62 на /64-ки) и си я писах сам)

Tags: ,

7 Responses to “2015-06-23 тунелираме бавно”

 1. Stefan Stoyanov Says:

  Здрасти Васко,

  Как можем да се присъединим към проекта с тунелирането ?

 2. Vasil Kolev Says:

  @Stefan, пиши на ipv6@ludost.net.

 3. Stefan Stoyanov Says:

  Delivery to the following recipient failed permanently:

  ipv6@ludost.net

  Technical details of permanent failure:
  Google tried to deliver your message, but it was rejected by the server for the recipient domain ludost.net by marla.ludost.net. [2a02:80e0:0:2::2].

  The error that the other server returned was:
  550 5.1.1 : Recipient address rejected: User unknown in virtual alias table

 4. Vasil Kolev Says:

  @Стефан, моя грешка, оправих го.

 5. Веселин Колев Says:

  Добре е да се помисли и за редови потребители с мобилни устройства. OpenVPN е достатъчно напреднал за целта. PUSH-ва се адреса и global unicast default 2000::/3. Използвам го от 2 години и работи дтабилно под Android 4.3 и по-високи версии. Убунту телефоните също нямат проблем да станат клиенти. Това е добър повод и потребителите да попритиснат доставчиците си да получат версия 6 нативно. Стига живот в ранния мезозой.

 6. Vasil Kolev Says:

  @Веселин, да, такъв е плана – да покажем, че хората искат/ползват ipv6. По темата за openvpn – скоро ще направя няколко теста по въпроса и ще видим какво ще излезе, трябва да напиша малко provisioning по въпроса.

 7. Веселин Колев Says:

  Василе, споделям конфигурации и може и едно демо като се видим: )

Leave a Reply