2015-11-14 Спомени от OpenFest 2015

by Vasil Kolev

И малко спомени от openfest 2015…
(ще има подробни неща по темите за мрежата и т.н. по-нататъка)

Като се занимавам с организацията, винаги не успявам да видя самото събитие, винаги има какво да се прави, проблеми да се решават и т.н.. Тая година не беше изключение.

Самата организация беше започнала още около март/април/май месец, когато подписвахме договора със зала “България”. Последваха поне 10 посещения на залата, в които да видим как може да се пусне мрежа, ток, да се наместят камери, да се разположат различни неща и като цяло да се случи събитието. Винаги при смяна на залата има някакви неща за изясняване, а специално там инфраструктура нямаше за нищо (освен за провеждане на концерти, но роялите и контрабасите на нас не ни помагаха:) ).

Въоръжени с планове на сградата (които после се оказаха неточни :) ) разположихме кабели, мрежови устройства и каквото-друго-имахме на схемата, която дори спазвахме в някакъв вид след това. Помогнаха ни доста да се ориентираме и да ориентираме новите хора в екипа.
)Тая година имахме около 60 човека екип (който ще изброя някъде подобаващо), та се налагаше доста ориентиране)

От мисленето и setup-а имам няколко снимки:
Дъската със схемата на мрежата;
Усилени обяснения;
Море от хардуер;
Част от нещата, пакетирани и готови за транспорт.

(в нещата ни за носене имаше маси, мокети, кабели, телевизори и какво ли не още)

От петъкът (6.11) имам следните откъслечни спомени:

– нещата започнаха да пристигат с час и половина по-рано от уговореното;
– изведнъж се оказа, че сметките за дължината на мрежата са грешни и ни трябва още един топ кабел;
– огромните масивни гардероби на зала България бяха преместени без да убием някой;
– екипът логистика успя да достави навреме всичките неща, с много игра на тетрис в няколкото коли, които имаха;
– тотално не си спомням какво ядохме и дали ядохме (трябва да е имало някакви пици, но не съм сигурен);
– мрежата успя да запали към 18, всичкия wireless скоро след това (като гледам, и логовете го потвърждават);
– записахме един концерт, който се проведе в камерната зала;
– за видеото успяхме да приключим към 1:30 и да си тръгнем;
(освен това двамата Пешовци направиха дует в камерната зала, който не знам дали е записан)

Съботата започна весело. Успяхме да довършим някакви неща, открихме конференцията, и setup-а за първия лектор (Арал Балкан) се счупи и не се показваше на проектора. Последва усилено дебъгване и с няколко рестарта нещата тръгнаха, а той успя супер умело да го включи в лекцията си.
(имаше съмнения, че е било направено нарочно така, но реално си имаше проблем).

В откриването имаше включен струнен квартет, който изсвири няколко приятни неща (вкл. “Smoke on the water”), които май зарадваха публиката. В паузите имахме пианист (на който му пригласяше една певица от време на време), като цяло конференцията тази година си имаше и музикално оформление.

След което се счупиха няколко неща (т.е. почти всичко, което можеше да се счупи, се счупи за най-малката зала) и с импровизации и магия успяхме да я накараме да работи. Не помагаше и това, че ни беше малка и за няколко лекции беше толкова препълнена, че екипът едвам успяваше да влиза и излиза.

В събота вечер успяхме да отстраним едни от последните проблеми и след едно спокойно ядене в “Кривото” отидохме да се наспим.

В неделя се счупиха други неща по видеото, но нещата бяха достатъчно подсигурени, та да не сме изгубили нищо от лекциите. Намествахме и лампи в последния момент, за да може да се виждат лекторите, понеже се откриха проблеми, ще видим как са излезли на записите.

Събитието беше закрито подобаващо, пак с излизане на всички доброволци на сцената и Imperial march, свирен от духов оркестър (на който на записа се чува как им казвам да спрат, понеже бях забравил да си изключа микрофона).

Последва събиране, изнасяне и разнасяне на мебелировката и техниката, като бяхме готови в рамките на 2 часа, което намирам за невероятно постижение, имайки в предвид колко много неща имаше. Към 8 изгасих последните лампи там и се изнесохме до initLab, където качихме останалата техника и отидохме да пием в mixtape.

Аз лично се напих прилично и бях прибран вкъщи. По свидетелски показания разни хора са пили до 5, други са пуснали по мониторите в mixtape логото на openfest, изобщо – веселба…

Бях толкова уморен от събитието, че го усетих чак към сряда, преди това просто не знаех как съм. Догодина – пак :)

Tags: ,

Leave a Reply