32c3 – ден трети

by Vasil Kolev

Ден трети на 32c3.
(да отбележа, пиша това след whiskey workshop-а по събрани бележки)

Започнах деня с “In)Security of Embedded Devices’ Firmware – Fast and Furious at Large Scale” – лекция, в която се обясняваха методи за събиране и статичен и динамичен анализ на големи количества firmware за различни устройства. Като цяло доста полезно, въпреки че разчита доста, че повечето неща са linux-базирани (което си е така в твърде много от случаите).

Последваха две лекции за TOR. Първата беше по темата hidden/onion services (сменят термина), като най-накрая ще има hidden service на един hop в мрежата – т.е. ако просто се знае кой сте и искате да предоставяте услугата в мрежата, може RP (точките, през които се свързват с вас) да са ви наблизо, а не на 3 hop-а (което доста забързва нещата). Също така сменят малко алгоритми и се очертава .onion адресите да станат доста по-дълги и трудни за помнене.
(в този или следващия talk споменаха за RFC-то за .onion домейна, което си е доста добро постижение за проекта)

В “state of the onion” разказаха за какво се случва в проекта, организацията му и че са пуснали първата си кампания за набиране на средства.

Лекцията за “Gibberish detection” беше доста интересна и даваше следващото средство в arms race (някой да ми намери превода на български) с борбата със спамещи domain-и и подобията им, метод за разпознаване дали дадено име е “смислено” или някаква глупост. Кодът им го има в github, и ще е интересно да се интегрира в wiki-та и подобни системи.

“10 years after “We lost the war”” иска отделен blog post. Гледайте през relive и мислете по въпроса, а аз ако намеря някъде текста, ще го публикувам с коментари. Не просто си заслужава да се чуе (и да се изтърпи, понеже на моменти е бавна), директно си е важна, понеже това е лекция от типа “как да променим света” (от смислените такива).
(също така, note to self, да напиша нещо по темата utilitarian use of power, което е проблем, който аз самия имам)

Не гледах нищо повече от деня, понеже говорих с разни хора по разни теми (например по работа с хора от TOR, дано излезе нещо), последва whiskey workshop-а, на който си харесах разни неща, които съм снимал и ще кача тия дни.

Tags: ,

2 Responses to “32c3 – ден трети”

  1. zhilin Says:

    “надпревара във въоръжаването” му викахме едно време…

  2. A Says:

    Tor onion services: more useful than you think [32c3] https://www.youtube.com/watch?v=oh9D2r-ck40 56:55 – 59:11

Leave a Reply