2016-01-25 интервюта

by Vasil Kolev

Човек и добре да живее, трябва да прави интервюта.
(и после почва да живее зле)

Писал съм преди за интервютата, дето правих, но не очаквах нещата да станат по-зле… От известно време в securax си търсим php и js програмисти и QA, в чиито интервюта участвам, и идват всякакви интересни хора.

Процентът хора, кандидатстващи за програмисти и неспособни да напишат fizzbuzz се е увеличил. Освен стандартните грешки в самия код, имаше един-двама човека, които казаха, че “това без internet не могат да го напишат” и един случай, в който седнаха да пишат очаквания output вместо програмата, която да го прави.
(рекордът беше днес, когато след като дадох на един човек задачата, той просто си тръгна с някакво оправдание)

За QA и понякога за програмистите имаме един тривиален тест с няколко математически/логически задачи, да ги видим как/дали мислят и дали разбират английски (което си е доста важно при нас, понеже някаква част от фирмата не говори български). Откриват се всякакви странности, например:
– едната задача е да се сметне ако нещо с ДДС е 600 лв, колко е без (ДДС-то е 20%). Редовният отговор е 480, и имаше два куриоза – 400 и 576.
– друга задача гласи “One brick is one kilogram and half a brick heavy. How much does a brick weight?”. Повечето хора казват или един килограм, или килограм и половина, а много директно не могат да си преведат цялото изречение и си мислят, че им се казва “една тухла тежи един килограм”…
– има няколко глупави въпроса като от обща култура, които нямат голям смисъл, но водят до забавления. Единият е “Who was the first person in space”, на което двата ми любими отговора досега са “Louis Armstrong” и “Adam”.
(и сигурно ще сменя тия задачи, че вече са ми скучни)

В повечето случаи изобщо не се стига до по-сложни въпроси (алгоритми, сложности, някакви практически проблеми, fizzbuzz без if-ове), просто защото не са по силите на човека. Идея си нямам дали само при нас е така, или просто аз помня само ужасяващите случаи, някой има ли наблюдения по въпроса?

Tags:

19 Responses to “2016-01-25 интервюта”

  1. Тъп Says:

    Аз съм от глупавите, но все пак какъв е отговора и правилния превод на “One brick is one kilogram and half a brick heavy. How much does a brick weight?” Нещо като x=1 + x/2 ?

  2. CTEHATA Says:

    Най-силното начало на интервю (за админ) си остава:
    “Само да Ви кажа първо, че не съм престъпник! С бившият си шеф се скарахме и изтрих всичко и той завел там нещо в прокуратурата.”
    Директно почнах да се оглеждам къде е скритата камера…

  3. Vasil Kolev Says:

    @Тъп, точно така.

  4. ddantgwyn Says:

    едната задача е да се сметне ако нещо с ДДС е 600 лв, колко е без (ДДС-то е 20%)

    600 лв –> 120%
    x лв –> 100%

    x = 600 * 100 / 120 = това вече може да го сметнете и сами :)

    така наричаното „просто тройно правило“.

    но признавам, че не мога да спретна fizzbuzz без if-ове :roll:

  5. Любомир Says:

    Аз решавам така – 1/5 от 600 = 120 :)
    Обаче това с тухлата дори аз не го разбрах. Признавам си. Но пък ми е любопитно какъв е правилният отговор.
    Вече това с Луната според мен си е до човек и това какви интереси има. Аз например съм запомнил, че са кацнали двамата астронафти са били военен и цивилен, като цивилният е бил пръв, защото поради някакви причини не са искали военен да е първият човек стъпил там (по имената им, колкото и да е срамно, не ги помня).

  6. Любомир Says:

    п.с. астронаВти. Сега видях каква глупост съм написал. :)

  7. Даниел Says:

    Само че въпросът не е за Луната, но явно и човекът с отговор “Луис Армстронг” си е помислил същото.
    Все пак за мен е по-интересно, че хората отъждествяват Луната с космоса, отколкото, че бъркат Нийл с джаз музикант.

  8. stealth Says:

    Това с ДДС-то не е очевидно за обикновените потребители, те просто не осъзнават, че това, което виждат като цена е стойност + данък върху стойността. Но пък наистина това си е елементарна финансова и обща култура, добре е да са наясно хората.
    Третият въпрос е подвеждащ, защото е на английски, ако беше на руски, вероятно всеки би се сетил :)

    btw ей тук – http://gatakka.eu/?p=1672 – също има драми с провеждане на интервюта…

  9. Любомир Says:

    @Даниел, да прав си, не съм прочел въпроса добре, но поне това поне го знам – Гагарин или Лайка (в зависимост от гледните точки).
    Все още ми е интересен отговора на въпроса с тухлата :)

  10. Vasil Kolev Says:

    @Любомир, 2кг.

  11. Даниел Says:

    Сещам се за въпрос, подобен на този с тухлата, който според мен е по-як, защото е може би по-елемантарен, но с още по-голям потенциал за грешен отговор. Бях го срещнал в “Мисленето” на Канеман, но със сигурност не е негово творение.
    Беше нещо от сорта: Имаме два предмета, като единият е с 1 лв. по-скъп от другия. Двата общо струват 1.10 лв. Колко струва по-евтиният?
    А и нали търсите нов въпроси за интервютата :)

  12. Remo Says:

    Ако под “редовният отговор” се подразбира че това е бил верният мога само да кажа че имате грешка.
    480 + 0.2 * 480 = 480 + 96 = 576

    Само уточнявам че 20% от 600 НЕ Е СЪЩОТО като 20% от 500

    Правилният отговор го е дал колегата с т.нар. “тройно правило”
    т.е. 500 + 0.2*500 = 500 + 100 = 600

    Ей вие вече почнахте като “борчѐтата” от зората на демокрацията – идва веднъж един да се оплаква от счетоводната програма дето им я продаваме:
    – Грешно смята!?
    – Как разбра бе – питаме ние учудено?!
    – Ами ето един пример – надувам аз значи цената на една стока (предпразнично) със 10%, на другия ден пускам голямото намаление (празнично) със 10% и не ми се връща на първоначалната цена.
    напр. 100 лв. + 10 -> 110 лв. после – 11 лв == 99 лв. (че по лесно се смята със 100 и 10%)
    …и бая зор видяхме докато го убедим, и познай как стана убеждаването… накрая той опря до калкулатора и.. там вече щом калкулатора казва… и спря да спори.

    А и по въпроса за космоса трябва да се уточни все пак за кой по-точно става дума – Office space, outer space и т.н. инак то всички ние сме в космоса – там си живеем (доколкото земята виси в космоса – значи и ние) …иначе и аз не го знам .. някакъв американец беше там с едни ракети дето не излизали чак в орбита ама бил извън земната атмосфера .. сещам се че имаше хубав филм по темата за опитите за преминаване звуковата бариера и излизане в космоса (Чък Йегър, Сам Шепърд и пр.)

    А по темата за “градил Илия килия” там.. и тухлите 4-ки няма какво да добавя – за пореден път се убеждавам че само краденото/чуждото и пр. е по-добро(то) в сл. правилно т.е. понеже е изцяло копирано условието на задачата от друго място – е единственото вярно нещо в тук.

  13. Drago Says:

    Вземи ме мене на работа :)
    без ДДС = 600*5/6

  14. Коце Says:

    Кефи ме въпроса за ДДС (особено за QA), ама какво точно тествате с въпроса за тухлата? :)

  15. Vasil Kolev Says:

    @Коце, дали могат да четат и схващат английски…

  16. suncho Says:

    @ddantgwyn най-вероятно строиш целия низ и после правиш replace на всяко n-то и m-то.
    …и накрая на всяко m*n-то, щото някои неща са хем fizz хем buzz.

  17. Милен Says:

    Чудно ми е защо трябва програмист на PHP да може да пише без интернет? Какъв е този случай дето няма да има интернет и ще има връзка със сървъра за да направи промени и тоя сървър ще има клиенти:)
    Според мен е хубаво хората да учат нови неща от интернет, а не да стоят на едно място и да зубкат старите неща и да не мислят изобщо с мозъка си. За мен лично е много по важно за един програмист как мисли, да разбира нещата много добре по принцип и да има огромен опит. А ако му се налага да сменя езиците и системите е нормално да се допитва до интернет ако е забравил нещо конкретно. За съжаление още виждам хора които правят изпити/тестове на хартия. Вярно е , че има случаи в които са нужни програмисти кълвачи/роботи, които пишат като машини бързо и без да се замислят, но това надали са 90% от нуждите в момента.
    Само в далечните дни от 80-те , началото на 90-те години в малкото градче, в които беше трудно да се добера до компютър за повече от 1-2 часа на седмица си пишех програмите на хартия предварително и ги симулирах на ум. Но тогава беше съвсем различно – бях наизустил всичко от книгите за определен език и трябваше да оптимизирам всичко за момента в който имах достъп до компютър. После това важеше за достъпа до Интернет през 96-та примерно. Но сега защо? Само на мен ли се струват задръстени тези фирми , които правят изпити на хартия?

  18. Vasil Kolev Says:

    @Милен, съвсем просто е, ако не можеш да сглобиш в главата си тривиална конструкция с 3 if-а и един цикъл, не можеш да се броиш за програмист.

  19. Милен Says:

    За простия случай – ясно – особено ако не изпадаш в подробности ( ако забрави някой символ и не тръгне от първия път) Това обаче ми напомни за модното в последно време заяждане за незначителни неща на някои интервюта, в които се режат не само пълните некадърници, но и не стигат до събеседване доста способни хора, които са забравили на момента някой термин:) Чудно ми беше, дали някой е забелязвал и има идея защо са тези неща, при положение, че е голям рев как имало голям недостиг на програмисти.
    А другата голяма тема са модата на академиите и какви странни кадри излизат оттам и какви нереални ( според мен и някои други хора) и ненужни в истинската работа ги учат. Ви имате ли мнение по въпроса? ;)

Leave a Reply