2016-12-30 33c3 – останалите лекции

by Vasil Kolev

The Moon and European Space Exploration беше в общи линии рекламна (и бая забавна) лекция на European Space Agency, в която директорът и (на голяма скорост) разказа какви неща са правили и се канят да правят, най-вече база на луната като отправна точка за изследване на други неща из космоса.

Interplanetary Colonization беше в общи линии преглед на съществуващите и вероятните в бъдеще технологии за космически двигатели за дълги разстояния.

Dissecting HDMI (гледах го на запис) беше доста просвещаващо и освен за стандарта и проблемите разказа и за устройството, което правят, което в комбинация с voctomix може да се окаже перфектното решение за stream-ване на конференции – може да успеем да смъкнем setup-а на доста по-малко устройства, конвертори, черни магии за скалиране и т.н.. Хората и раздават хардуер за който иска да дописва по него, много ми се искаше да имах времето за целта…

An Elevator to the Moon (and back) (запис) е пак преглед на технологиите за космически асансьор и за какво можем да го ползваме (имаше огромна Q&A след това). Като цяло в момента имаме технологията да направим такъв на луната или Марс, но за земята още не сме докарали верния материал.

Community на Мич Алтман беше за hackerspace-овете, обществата и като цяло за хакерите, хубава мотивираща лекция.

33C3 Infrastructure Review не беше толкова интересно, колкото предишни години – нямаше много подробности за мрежата, видео екипът не можа да си върже лаптопа (което беше голямо забавление за цялата публика) и като цяло най-интересна беше частта на мрежата за пневматична поща.

А на закриващата церемония наляха малко течен азот в една пластмасова бутилка, пуснаха я в един голям леген и я заляха с пластмасови топки. Гърмежът ги метна почти до тавана.

(и още няма идея къде ще е 34C3)

(мисля да гледам още, особено това, което доктора спомена в коментарите на последния post)

Tags: , ,

Leave a Reply