pgmproxy

by Vasil Kolev

На FOSDEM 2016 видео потоците в локалната мрежа бяха носени през UDP, което при загуби по мрежата водеше до разни неприятни прекъсвания и обърквания на ffmpeg-а.

След разговори по темата за мрежа без загуби, пакети, пренасяни от еднорози и изграждане на infiniband мрежа в ULB, бях стигнал до идеята да търся или нещо с forward error correction, или някакъв reliable multicast. За FEC се оказа, че има някаква реализация от едно време за ffmpeg за PRO-MPEG, която не е била приета по някакви причини, за reliable multicast открих два протокола – PGM и NORM.

За PGM се оказа, че има хубава реализация, която 1) я има в Debian, 2) има прилични примери и 3) може да има средно ужасна документация, но source е сравнително четим и става за дебъгване. Измъкнах си старото ttee, разчистих кода от разни ненужни неща и си направих едно тривиално proxy, което да разнася пакети между UDP и PGM (и stdin/stdout за дебъгване). Може да се намери на https://github.com/krokodilerian/pgmproxy, като в момента е в proof-of-concept състояние и единственото, което мога да кажа е, че успявам да прекарам през него един FLAC през мрежата и да го слушам :) Следват тестове в мрежа със загуби (щото в моя локален wifi са доста малко) и доизчистване, че да го ползваме на FOSDEM.

Tags: ,

One Response to “pgmproxy”

  1. Ardavast Dayleryan Says:

    Едва ли ти казвам нещо ново, и нищо не може да замени тестовете в истинска мрежа, но за тестове netem ми е вършило доба работа :)

Leave a Reply