2017-09-05 апокрифи 2

by Vasil Kolev

Насъбрали са се още апокрифи, та след първата част, ето и втора…

На един мобилен оператор му се строшило нещо по billing-а. Оказал се тежък проблем, и докато го решавали тумбата техничари, се оказало, че от другата страна нещата имат двучасов буфер за CDR-ите и почнали да се drop-ват. Последвали тайно обаждания “звъни където искаш, сега не се отчита”…

Случка, която най-вероятно е позната от личен опит на много хора – един админ щял да си ляга и написал “halt” на лаптопа си. Учудил се, след като 10на минути лаптопа не угаснал, погледнал и открил, че това го бил пуснал на един от сървърите. Последвало ходене в снега посред нощ да го включи обратно.

В древни ISP времена, едно ISP искало да пусне нов ADSL link нанякъде. Имали си един дебел телефонен кабел в мазето, който бил развързан частично на една глава. Та, обадили се те на БТК, дошъл някакъв ядосан чичко, той гледал 5 минути кабела, след което хванал един чифт, казал ядосано “На!” и си тръгнал. Имало 30-40 стърчащи чифта там…

Един друг древен интернет доставчик хванал един програмист да им напише dialer за техните услуги (някакво програмче, което да настрои модеми, account-и и т.н., та да не се мъчи крайния потребител). Та, приложението тръгвало с един wizard, в който първия въпрос бил на какъв език да работи, втория – “приоритет на thread-а”.

Седнали няколко студента да играят sokoban (явно им било скучно). Дошъл им на гости един техен приятел, състезател по информатика (щях да кажа бивш, ама то бивши няма), който видял играта, седнал и написал нещо, което разпознавало нивото на екрана и го решавало.

В още по-древни времена, когато стандартното набиране беше пулсово, един от админите на ISP си звъни на dialup-а и нещо не се връзва. Вдига телефона да чуе какво става и чува някакъв женски глас отсреща. Казва “ама аз очаквах да ми вдигне модем” и отговора отсреща бил “модем съм, модем съм, говори ми”. Бил се преплел със секс телефон…

Като пример, че хората не се научават, на ТРИ пъти DNS зоната на една фирма, host-вана в определено ISP спирала да работи за по няколко часа, защото тамошния админ я редактирал с notepad, записвал я с CR/LF редове, и не забелязвал как nameserver-а отказва да я разбира.

И за завършек, нещо от VFU:
Преди около година .bat + oracle-джийските програмисти от Софийската фирма Б.С. заминават в командировка до град Плевен за да сменят локалната компютърна система на една банка. Пристигат в града, влизат в местния офис на банката; казват, че идват от София; служителите съответно ги пускат; момчетата преконфигурират и преинсталират всичко; инструктират персонала как да работи с новия софтуер.
Каква била изненадата им, когато на излизане поглеждат нагоре и разбират, че са объркали банката!

Tags:

2 Responses to “2017-09-05 апокрифи 2”

  1. Ardavast Dayleryan Says:

    В едно ISP след подобна случка с halt-а, halt командата била махната от всички рутери. Ако се наложило да се изгасят се ползвало init 0 :)

  2. irq Says:

    Аро, мисля, че твоята случка с настъпеното копче на разклонителя в един софийски интернет доставчик ще се впише идеално в апокрифите :)

Leave a Reply