2017-10-02 OpenFest-овски

by Vasil Kolev

И малко OpenFest-овски неща.

Имаме списък подадени лекции, от които да се направи програма. На програмния комитет му е полезно мнението на хората, та може да гласувате на vote.openfest.org какво би ви било интересно.

Събираме доброволци за всякаквите екипи. Може да дадете заявка директно тук, все ще ви намерим какво да вършите. Аз лично издирвам някакви хора да настроят малко IP телефони, че все не успявам да стигна до там…

Ще имаме отделен call for hardware, за разни неща, дето не ни достигат (за момента май основно по-големи телевизори и трябва да видя какво стана с радиостанциите).

(най-важния call – да дойдете и да се забавлявате мисля, че няма нужда да се обявява)

Tags: ,

11 Responses to “2017-10-02 OpenFest-овски”

  1. necrony Says:

    Здравей,
    опитах се да гласувам, но нещо не се получава. В chrome сайта се държи много странно, с firefox изглежда нормално.. но и с двата браузъра като натисна “Изпрати” и нищо не се случва.. или може би това си е нормално?

    Поздрави,
    Иван.

  2. Vasil Kolev Says:

    @necrony, то просто submit-ва постоянно като цъкаш (може да си видиш request-ите), тва го направиха понеже преди хората па забравяха submit…

  3. Бабати Says:

    Здравейте,
    Има ли някаква конкретна причина все повече лекции на БГ лектори да стават на английски?
    Искам да доведа на О.Ф. и баща си /интересно му е/ защото му споделих че тук информацията ще на разбираем език ,но греда.
    Човека има техническо образование знае от кой край се хваща поялника ,но не и необходимият тук чужд език. А Расбери Малинката /както той я нарича/ му е фаворит.
    Знам че част от лекторите са чужденци /но всички ли/ , знам че част от БГ лекторите говорят само на английски на работа /но и в къщи ли/ ,
    знам че част от гостите ще имат нужда от превод /но за тях ли е феста – те това от лекцията ,вече го знаят най-вероятно/
    знам че така лектора може да отренира лекцията си и като го поканят после да я изнесе пред нобеловият комитет/примерно/ ще му е по-лесно :)
    Да знам че без английски няма как да се развиваш като ИТ човек ама не всички са такива.
    Една лекция дори и да е строго техническа ако е на матерен език без да разбираш всичко може да ти подбуди любопитството и желанието да задълбаеш в темата и английският не е НиДУ/необходимо и достатъчно условие/ а нещо друго а вие го правите задължителен
    Не е ли идеята да се ПОПУЛЯРИЗИРА идетя и да се направи по ДОСТЪПНА
    Мисля че така ще има повече хора / а не едни и същи мутри да се гледаме само покрай О.Ф. като симпатизанти на БСП на Бузлуджа/
    хайде лека .

  4. Vasil Kolev Says:

    @Бабати, по принцип целта е да има винаги един поток, който върви на английски, и от там нататъка останалото е на български, така напасваме програмата. По принцип българските лектори са казали, че може да направят лекцията и на двата езика и ние вече избираме езика така, че да пасне в цялата програма.

    Иначе е мислено за симултатнен превод, но е скъпо и няма преводачи с достатъчна техническа грамотност…

  5. Lyubomir Says:

    Разгледах и гласувах, но тази година установявам, че няма теми свързани със сторидж, което е жалко. Толкова интересна тематика, а толкова слабо разпространена…
    Миналата година мисля, че имаше две или три теми по въпроса, които ми се сториха доста интересни, но за съжаление не се класираха.

  6. antfarmer Says:

    Лесно ли се стига с метро до София Тех Парк (за хората, които не са от столицата)?

  7. Мариела Says:

    @anftfarmer, накратко – не

    Надълго, имаш следните няколко варианта, за които се сещам:

    0) виж какво ще ти предложи https://www.sofiatraffic.bg за предвижване

    1) (препоръчвам) без метро – някак да стигнеш до “спирката на Окръжна болница” и след това да походиш малко пеша до самата зала. Това е и най-близката спирка, през която минават много автобуси и тролеи. Линк – http://www.bgmaps.com/link/038082f954ee52bfd7e392dda2c1f714

    2) метро, с прекачване – слизаш на Метростанция Цариградско шосе, хващаш автобус от спирка 1016 (посока центъра) до Окръжна, ходиш пеш.

    3) метро, с прекачване – слизаш на Метростанция Софийски университет Св. Климент Охридски, ходиш пеша до спирката на Орлов мост (посока Плиска, спирка 1287), хващаш:
    – автобус 204,213,76,604,505,304 до Окръжна болница и пак пеш.
    – тролей 5 или 8 и слизаш на предната спирка (София Тех Парк, спирка 0579), пеш през моста.

    Може да изглежда по-близко с тролея, но ходенето е почти същото като от автобусната спирка.

  8. Alex Says:

    @antfarmer, май с най-малко ходене е варианта да се слезе на метроспирка Интер Експо център/Цариградско шосе и от там да се хване някой от следните автобуси в посока Орлов мост и Център: 1, 3, 5 или 6. Спирката, на която трябва да се слезе се намира непосредствено след кръговото (по-конкретно на Площад на авиацията), а от там до София Тех Парк са 5 минути ходене.

  9. antfarmer Says:

    Благодаря и на двама ви!

  10. viz Says:

    Зависи с какъв транспорт си.. Ако си с Автобус през Цариградско шосе, слизаш на Окръжна болница, продължаваш да се движиш пеша, по движението и си там след около 500 метра.. К’во му е сложното.. :)

    Пак казвам, Зависи.

  11. Димо Димов Says:

    @Бабати
    Здравей,
    Макар и месец след твоя коментар и след като (днес) приключи ОупънФест 2017, мисля, че коментарът ти е много интересен и искам да ти отговоря от моята гледна точка. Аз бях един от лекторите вчера, българин съм и лекцията ми беше на български. Беше ми за първи път да изнасям лекция пред хора, които не са ми колеги и тесни специалисти.

    Мисля, че изнасянето на лекцията на български ми се получи малко по-трудно отколкото би се получило на английски. (Но само малко.) Две от причините вероятно са, че терминологията по темата пък и в IT е възникнала на англиийски, т.е. аз така си говоря неформално и с български специалисти — на грозен за околните, професионален жаргон) и другата причина е, че живях доста години в чужбина.

    В крайна сметка обаче, не съжалявам че тази ми лекция беше на български – предизвикателството ми хареса и бих опитал пак, стига да харесвам темата и да има интерес към нея.
    Нещото което обаче ми липсва като кандидат лектор, е обратната връзка с аудиторията и потенциалната такава. Мисля че, най-доброто е да продължиш и за в бъдеще да споделяш (както си направил) или баща ти да каже/пише на лектора какво би искал. Аз лично бих се радвал на подобна обратна връзка.

Leave a Reply