2018-06-30 две малки парчета код

by Vasil Kolev

Тия дни ми се случи да напиша две малки парчета код, които да ми решат някакъв проблем.

Първото е sproxy – малък демон, който чете на stdin, пълни един цикличен буфер и го дава на всеки, който се закачи за него. Използвам го, за да заместя multicast-а във FOSDEM-ските videobox-ове – видео потокът от encoder-а в кутията се налива в sproxy-то и си тече, и консуматорите (локалния recorder, voctomix-а, разни дебъгващи хора) могат да се свържат до него и да си дърпат видеото. Сумарно стана около 120 реда код на C – кратко, изчистено и доста просто.
Остана да му допиша още един порт, на който като се върже клиент, получава бързо всичко, което е в буфера (в момента който се свърже, получава всичко ново), за малкия tool по кутиите, който взима текущия кадър от видеото да го покаже на дисплея.
(писах го няколко часа и го дебъгвах още толкова)

А по време на първите лекции на БургасConf си сглобих нещо малко ffmpeg с ebur128 филтъра, малко питонски код, InfluxDB и Grafana, което в сравнително реално време да ми чертае нивото на звука от stream-а (примерен изглед). Цялата работа опря до един ffmpeg команден ред, един regex и една функция, която сипва данните в influx-а.
(в grafana-та има и един “километраж”, което е може би най-безсмисления тип визуализация, сложих го като демонстрация. Понеже не се оправя с отрицателни стойности, нещата, дето показва са +70db)
Нещото се оказа толкова лесно и удобно, че даже го показах в един lightning talk на БургасConf. С още малко доработка мисля да влезе в monitoring-а на FOSDEM и разните други конференции, които правим. Ще го кача след доработката, че сега никак не ме радва как работи и как няма буфериране, ако базата почне да се бави.

Такива неща са пример колко полезно и важно е човек да може да пише поне малко, понеже с малко код и съществуващия софтуер човек може да постигне интересни неща. Ето за това не мога да смятам системен администратор, който не може да пише за истински такъв. Чудя се мога ли да измисля някакъв курс за писане на дребни хакове :)

Tags:

One Response to “2018-06-30 две малки парчета код”

  1. Krasi Georgiev Says:

    Я виж там дето обсъждахме за Прометеус дали това няма да ти свърши работа.

    https://github.com/peterbourgon/prometheus-aggregator
    https://github.com/prometheus/statsd_exporter/

Leave a Reply