2020-03-13 streaming по време на чума

by Vasil Kolev

Живеем в интересни времена. Даже идват от Китай.

Anyway. В последните няколко дни имам различни разговори по темата как може да се продължат различни преподавателски дейности online. Почти сме сглобили нещо за упражненията по “Операционни системи” във ФМИ, и си говоря с един приятел, който обмисля да сглоби нещо такова за училището си.

Ще напиша нещо по-подробно с как/какво може и т.н., но понеже не съм виждал преподаване в последните 10 години, и училищно такова от 20, много ще се радвам, ако някой каже от какво има нужда – доколко да има обратна връзка/да се виждат учещите, какви неща за показване (т.е. нещо да играе ролята на бялата дъска), дали трябва да се вижда самия преподаващ или дъската/екрана му стигат, и такива неща.

4 Responses to “2020-03-13 streaming по време на чума”

 1. Todor Petkov Says:

  Според мен показването на преподавателя не е нужно – на конференциите е интересно, защото там обикновено има подиум, но в домашни условия гледката на шкафовете отзад е смешна.
  Няколко забележки за други неща:
  1) На учениците/студентите трябва да бъде обяснено от самото начало, че трябва да държат микрофоните си заглушени (muted), и да задават въпроси накрая или използвайки “raise hand”/chat window. Спиране на звука на телефоните за всички.
  2) Екранът на преподавателя трябва да бъде изчистен от иконите на приложения, които не трябват – такива могат да бъдат поставени в директория Others, например. Браузерът трябва да бъде изчистен от излишни табове, хубаво е и изчистване на историята на посетите сайтове;) Като цяло, отделен профил.
  3) Всякакви chat клиенти трябва да бъдат изключени, най-вече за преподавателя. Popup по време на screen sharing “Ej, bepce, da idwam li u was ve4erta?” e доста конфузен;)
  4) Ако се очаква хората да се показват на камера, да се приведат в приличен вид – сресване на косата, слагане на риза;)

  Знам, че тези неща са common sense, но съм ги виждал толкова пъти при стари кучета с опит в нещата, че трябва да ги внушим на новобранците от началото;)

 2. NoTolerance Says:

  Някой училища ще използват https://www.vedamo.com/bg/

 3. Lyubomir Says:

  На работа ползваме webex за подобни неща. Като цяло, един компютър с уеб камера, графичен таблет (тип wacom) и желание, вършат предостатъчна работа за преподавателска дейност.
  Както Тодор казва, има етикеция, която е нужно да се следва за да не се отклоняват хората от процеса или преподавателя да се разсейва.

 4. Ivan Tonkov Says:

  Комбинацията moodle + bigbluebutton е доста успешна.
  Интегрират се добре, FOSS са и от скоро BBB имат HTML5 клиент, та всичко става без Flash.
  Конфигурацията може да е малко по-досадна, защото в BBB участват много компоненти (те имат добри инструкции на сайта си), но веднъж настроено е супер.

  https://bigbluebutton.org/
  https://moodle.org/plugins/mod_bigbluebuttonbn

Leave a Reply