2020-03-20 първа седмица

by Vasil Kolev

Интересна седмица.

Една прилична част мина в настройване на звука на хора – първо на преподаващите в курса по операционни системи във ФМИ, после на всичките хора от фирмата, наваксване с работата, готвене, още работа, и всякакви неща “какво можем да направим в това положение, което да е смислено”.

В момента курсът по операционни системи ползва за част от нещата комбинация от live streaming (с около 10 секунди латентност, може да се опитаме да го смъкнем) и irc, и за някои други неща jitsi meet (подкарах едно при мен на jitsi.ludost.net, който иска може да го ползва). Като цяло гледаме да ползваме локални ресурси, и от гледна точка на латентност, и от гледна точка на това да не удавим външните тръби без да искаме.
(това с тръбите май малко се преувеличава де, в България има бая хубав интернет и това, че netflix ограничиха да stream-ват само SD по време на пандемията по-скоро говори за липса на капацитет при тях)
(но е доста важно да не зависиш от твърде много външни ресурси)

Jitsi-то и irc-то също са доста полезни, като гледам, а хората за да не полудяват си правят сутрешното кафе по видео конференции. Други хора се организират да сглобяват emergency вентилатори (има някъде fb група по темата, в която се намират и малко медицински лица), някои печатат на 3d принтери компонентите за предпазен шлем при интубиране и подобни (друг линк до файлове за такова нещо) (даже мисля, че принтера в initLab вече е впрегнат по темата).

Забелязах и как като една от бабите излизаше от входа (някъде в началото на седмицата), една от съседките и предложи да и взима отвън каквото и е нужно, да не се излага на риск, накратко, въпреки че има някакви идиоти, времената изглежда все пак да изкарат и хубавото в повечето хора.

Та оцеляхме една седмица. Остават поне още 7. Аз лично ще броя за голямо постижение, ако не се стигне до изкарването на армията по улиците (което може да се случи и без наложителна причина, просто за да се опита някой да трупа политически капитал) или не полудеят всички.

Наздраве и лека нощ.

Leave a Reply