2020-03-21 threat модели

by Vasil Kolev

Голям проблем е очакването, че всички знаят това, което и ти знаеш. Следващото е провокирано от един разговор преди малко.

В момента всички усилено търсят начин да си пренесат работата от вкъщи. Аз съм от щастливците – при нас по принцип всичко може да се прави remote и сме си направили така нещата (което е следствие от голямото количество админи на глава от фирмата, май сме над 50%). Също така заради естеството на работата сме обмисляли сериозно как да направим нещата, че да са сигурни, и първата стъпка в това е да се реши какъв е threat модела (т.е. “от какво/кого се пазим?”), понеже това определя смислеността на мерките, които се взимат.

Най-лесният въпрос е “от кого се пазим”, да преценим какви са му възможностите, и какви мерки да вземем. Базовите опции са “script kiddies”, “опортюнисти”, “конкуренцията”, “държавата”, “NSA”.

“Script kiddies” са най-лесни, и са в общи линии стандартните мерки, които всички взимат – от това да няма тривиални пароли и да няма не-patch-нати service-и, до това хората да знаят да не отварят опасни документи (или ако работата им е да получават документи, да имат среда, в която да ги гледат безопасно, което е случая с журналистите например).

“Опортюнисти” са хора на вярното място във верния момент. Пример за такова нещо са например работещи в datacenter, които знаят, че ей-сега ще ги уволнят, и си отмъкват диск от произволен сървър. Или крадци, които са се докопали до някакви ваши неща и са ги угасили и събрали, и не искате информацията там да попада в чужди ръце или да може да се открадне. Или някакви по-таргетирани scammer-и, и какво ли не. Тук се иска малко по-сериозно да се обмислят слабите места и да се вземат мерки (които може да са “пълним машината с бетон, завинтваме я за пода и я заваряваме”), които да са смислени за ситуацията.

“Конкуренцията” е много близко до горните, само че по-прицелена. Тук има и други пътища, като напр. легални – не съм запознат с българското законодателство по темата, но който му е важно, ще трябва да си го разгледа). Тук и средствата може да са повече, т.е. може конкуренцията ви да плати на някой от предната точка за нещо по-интересно.

“Държавата” е супер интересна, понеже тук си проличава утопичното мислене на хората. Криптирани файлове, секретни канали и т.н. – голяма част от това пази от предните точки, не от тази. От метода на гумения маркуч (т.е. да те бият докато си кажеш) не се пазим с технически средства, а много повече с оперативни, като например никой в засегнатата юрисдикция да няма достъп до нещата, които се пазят. Особено текущата ситуация с карантината и извънредното положение го показва много добре – ако приемем, че сме на територията на противника, който има няколко порядъка по-големи ресурси от нас, и като изключим хората, които обучават специално за целта (т.е. шпиони), които имат зад гърба си сериозна поддържаща система, и при които има над 10% заловяемост (защото оперативната сигурност е много трудно нещо), няма някой друг, за който да е смислено да мисли подобни мерки.
Или с по-прости думи, ако всичко ви е в държава в извънредно положение, колкото да са и некадърни в някакви отношения органите, със сигурност умеят търсенето и биенето и всякакви мерки трябва да взимат това предвид, например да се стараем да не ни е противник държавата…

“NSA” е по-скоро събирателно за това, което се нарича “APT” (Advanced Persistent Threat, т.е. хора с много акъл, желание и ресурси), и е пример за това кога трябва да имаме airgap firewall-и и други подобни крайни мерки, като фарадееви кафези, неща които изискват минимум двама човека и т.н.. Ако се занимавате с платежни системи и подобни неща, това в общи линии ви влиза в threat модела, иначе е много малко вероятно и много скъпо да се пазите от тях.

Така че, ако си планирате как организацията ви да работи от вкъщи, изяснете си от какво сте се пазили досега, постигнете същото (което в повечето случаи са едни VPN-и, малко обучение и малко хардуер като микрофони), и чак след това решете дали всъщност това е адекватно и го подобрявайте. Но е важно да не се взимат мерки само заради самите мерки.

One Response to “2020-03-21 threat модели”

  1. Revoked Says:

    Още един аспект, който е и етичен. Много ИТ-фирми в България или обучават кадри за държавната репресия или директно я прилагат като аутсорсната услуга. Тези фирми трябва да бъдат извадени на показ пред ИТ-общността и да бъдат саботирани. Някои продажници трябва да разберат, че алчността има цена, а предателството се наказва така, както се наказва предателство.

    Времето на сладките приказки как закона ви пази отмина, защото най-накрая някои хора изтрезняха и разбраха, че законите се правят с цел власт и пари, и се преправят, отменят, настройват и объркват далеч не в полза на тези, които генерират паричната маса в страната и капитала знания за оцеляване. Общите приказки за демокрация, равенство, човешки права и прочие се оказаха просто един фалш и миш-маш за наивни празни кратуни. Много малко хора в България осъзнават, че най-лесния начин да затриеш нация, която уважава закона, е със закон, стига тя да позволи приемането му. А както виждаме, тя позволи. За мен лично, всичко случващо се ми даде едно осново знание – на кого мога да разчитам. Лесно видях колко хора, които преди минаваха за балансирани и трезвомислещи, дори за публични авторитети в ИТ-средите, са тотални истерици и страхливци, които нямат санитарния минимум от интелигентна реакция и се държат като ослепени от религия. Над 50% не издържаха теста на стреса – изискването да имат бърза ориентация, да запазят самообладание и да филтрират достоверната от недостоверната информация в медиите.

Leave a Reply