2021-12-29 равносметъчно

by Vasil Kolev

Някаква равносметка.

(чудех се дали да го пусна догодина, че да имам поне един post за тогава, но сега имам малко време)

Та, поред на случките:

– Случихме online FOSDEM (и догодина пак ще е online);
– Случихме един малък OpenFest в парка, присъствено, да се видят разни хора, че се бяха забравили. Не умряхме от жега, и се получи прилично събитие. Огромното ми желание е догодина да случим истинското, в голяма зала, както си трябва, ама да видим;
– Успяхме да си вземем апартамент и да го ремонтираме дотолкова, че да се нанесем (има неща за довършване, ама доколкото знам това винаги си е така). Зверовете са много щастливи :)
– Лятото успях да изкарам една двойна пневмония, от която май още имам някакви последствия, но като цяло съм добре.
– Работата е as usual много, но си остава интересна. Продължаваме да си търсим хора (както и всички останали), ако на някой му е скучно, може да пише.

Годината мина като някой натоварен работен ден – от тоя тип, в който си правил толкова много неща, че накрая не може да се сетиш за нито едно. Кога почна, кога свърши, тотално не е ясно, ако не растяха децата, можеше да не се усетя, че нещо се е променило :)

Отказвам да имам очаквания за идващата година. Някои хора казват, че поне supply chain проблема може да почне да се пооправя към края ѝ, а дано.

3 Responses to “2021-12-29 равносметъчно”

  1. Dimo Dimov Says:

    За много години, Василе! Радвам се че, ти и семейството ти сте живи и здрави и се надявам напълно да се оправиш от пневмонията!

    Обикновено през почивните дни на декември-януари започвам да проверявам блога ти за този пост с равносметката и го чета с голямо удоволствие. Предполагам, че на подсъзнателно ниво, многото задачи и работа свършени от теб през изминалата година ми действат някак мотивиращо (аз изобщо не съм толкова продуктивен, колкото си ти).

    Като стана дума дума за продуктивност, поста ти от 2021-01-26 озаглавен “работна среда” се оказа много полезен и през изминалата година се връщах към него и го препрочитах няколко пъти за разни хитрини и непознати за мен неща. Между другото, преди 10+ години, ползвах Gnome (мисля, че тогава беше версия 2.8), но след като той се разви до версия 3.2 и ми “натежа”, реших да пробвам Xfce който доста ми хареса, но преди 5+ години преминах на LXDE за да го тествам за една странична идея (която така и не реализирах). В крайна сметка LXDE не е съвсем лош, но е прекалено минимален и спартански за нормална десктоп употреба — просто не си струват лишенията, примерно на машина с 16GB RAM и 4 ядра. Та като препрочитам твоя пост, май пак ще се върна на Xfce на основния си лаптоп. Намислил съм си също, да потърся и разгледам този шрифт Go Mono, за който споменаваш, иначе ползвам тривиалния DejaVu Sans Mono който има достаъчна разлика между |Il1 символите (специално малкото му ‘л’ има ченгел отдолу, което ме спасява).

    Казваш че си търсите хора (както и всички останали :) ) и затова искам да те питам две неща:

    (1.) Вземате ли стажанти на работа с малък или никакъв опит, примерно студенти задочно обучение, колко ще им позволите да работят отдалечено и в коя дълбока част на басейна ще ги хвърлите отначало (пр. тестове, скриптове, мрежи)?

    (2.) А бихте ли взели контрактор, почасово, отдалечено, без трудов договор (имам малък бизнес, издавам фактури), който не може да посвети 40 часа на седмица, ами да речем 20 до 30 часа? Това го питам за себе си, но просто от любопитство — аз съм предимно по C/C++, embedded, electronics и подобни.

  2. Vasil Kolev Says:

    Здрасти,

    За търсенето на хора при нас:

    1 – за момента го правим, като взимаме от време на време по един junior sysadmin за оперативния ни екип (което на практика е най-натоварената част, та не е ясно доколко е добра идея :) ), който да учим, но имаме лимит от един човек на някакъв период от време, че да можем да обърнем достатъчно внимание. Също така не е за съвсем незнаещи, т.е. не учим хората на това какво е tab completion и очакваме да имат поне базови познания за работа в shell и такива неща (и да имат много желание за четене).

    2 – контрактори взимаме, особено като няма друг начин (напр. чужденци), но за останалото трябва да седнем да си говорим (ако те интересува, пиши ми директно). Не мога отсега да кажа дали можем да измислим нещо, много зависи в коя част може да се включиш.

  3. Dimo Dimov Says:

    Благодаря за отговора!
    Съответно отговора ти е много добре формулиран, а фирмената ви политика ми изглежда съвсем разумна и гъвкава! Това си струва да се спомене тук (публично), защото има някои други фирми, предимно големи, които уж много активно си търсят хора, дори самите им служители натоварени с търсенето изглеждат свестни и разбрани индивиди, но като цяло условията (на фирмите) им са “твърдо кодирани” и нямат никаква гъвкавост. В резултат, те понякога изобщо не обявяват junior позиции, а пък за старшите си позиции често изпускат подходящи кандидати заради странични разминавания, несвързани с уменията или заплащането, например — мястото на работа.
    За останалото ще ти пиша директно.

Leave a Reply