2004-02-13 03:32

by Vasil Kolev

Има нещо хубаво да се пие бира с луди хора… С червото обсъдихме няколко идеи за системата за дистрибутирано наблюдение на различни услуги, за която ще пиша нататък (трябва да си увелича количеството кръв в алкохола:) )… Моцарелата все повече и повече се оказва мезето за тъмна бира, и се откриват нови идеи – за една от които ще говоря ей-сега.

Става въпрос за следното – повечето хора, даващи оценка за времето, нужно за разбиването с brute force на даден алгоритъм не вземат в предвид закона на Мур – че на 18 месеца процесорната мощ се увеличава 2 пъти. На базата на това, и на няколко сметки (момент, за да извадя хартиите от чантата ми…)
Ако имаме шифър, за който ни трябват M действия, за да го разбием,и текущата техника ни дава възможност да правим K такива действия за 18 месеца, и ако при закона на Мур ни трябват X действия, за да разбием един такъв шифър, то:
X = 1+ log2(M/K)
което прави зависимостта м/у броя действия и времето логаритмична, а не линейна, както е според повечето книги/литература. Така, времето, приблизително нужно за разбиването на RSA ключ, без да изпозваме някакви допълнителни идеи, освен, че трябва да търсим делители на ключа до 2^512, като използваме пълно изчерпване, е от порядъка на 750 години (ако сметнем, че можем да проверяваме 2*10^6 делителя за 18 месеца, но това няма особено значение). Така се оказва, че фактически няма шифър, чието разкодиране да отнема повече време от възрастта на вселената, не и ако вярваме на закона на Мур (който сам се е доказал).
С червото спорехме по въпроса (и много се отклонявахме, към империите, Сталин, нов световен ред, следващата бира), и в крайна сметка се стигна до това, че е МНОГО верояно законът да важи още дълго време, при новите технологии за транзистори, при паралелизацията, и при каквото ново се появи. Това би били страшно за правителствата/корпорациите, които криптират информацията за повече от 1000 години напред – може и да не се намери шифър, достатъчно сигурен, за да издържи толкова време. (след дълъг разговор, май няма нещо друго, освен държави и корпорации, което да има толкова дълготрайни интереси (хм… не сме споменавали религии… по дяволите) ). Все пак, историята ще покаже, може би квантовите машини ще разкажат играта на моята теория, а може и някоя заблудена физическа теория да строши закона на Мур… Поживем, увидим :)

Очертава ми се нещо адски интересно до края на месеца, но и да го преживея, няма да мога да го споделя тук… :)

(по-късно (като се наспя и изтрезнея, не задължително в този ред) мисля да напиша точните сметки за криптографските сметки, и да ги кача. Предполагам, ще са интересни на някои хора :) )

Освен това, червото успя да ми покаже една тотално безсмислена теорема от типа ‘Или А, или не-А’ . Става въпрос за това, дали съществува перфектерн асиметричен шифър, т.е. такъв, който да не може да се разбие по друг начин, освен с пълно изчерпване. Според няколко теореми от термодинамиката, такъв няма, но има такъв симетричен ( ето тук, на някоя страница ) (не мога да намеря къде, не искам да го тегля наново, а notebook-а ми е на ремонт) (това май ще се окаже вярно, след дълги търсения и разпити на физици и математици…). Аз лично не бих отписал толкова лесно идеята, че всичките асиметрични криптирания са слаби, но пък тотално отказвам да споря с математическите доказателства по въпроса (да не говорим за физичните….).

Разбрахме се и да напишем темата за сигурността на доставката на интернет до България. Дано не взривим нещо за проба (аз не обещавам, зе червото да не говорим :) ).

Не мога да се спра да гледам Friends, добре, че в моменти като този просто ми се спи :)

Leave a Reply