2004-10-23 21:10

by Vasil Kolev

Скапващ ден :)

Започна се със ранно ставане (не без сътресения) и освестяване. Почти бях се осъзнал, когато Йовко звънна, и каза че е отпред – облякох се със рекордна скрост, смъкнахме техниката, и след като взехме Роси от Плиска, се появихме в Интер Експо Центъра. Там последва скоростно подреждане на техниката, уреждане на окабеляването и internet свързаността (за нея – после), както и уреждане на всякакви неща като маси, камерата, лаптопа за показване на презентации и т.н.

Открихме с Йовко, който представи екипа на OpenFest, и хората ни се порадваха малко на сцената (трябва да видя дали сме го записали), след което поговори малко, и остави първия лектор да говори – д-р Стойчо Кацаров (депутат)…
(няма да говоря много за самите лекции, има видео записи, а и понеже и аз имах лекция и задачи, нямах сили да им обърна внимание… Винаги става така, ако се занимавам с организацията или участвам в нещо, не мога да се държа изобщо като посетител, не ме свърта на едно място).

В общи линии събитието протече добре, макар и малко напрегнато, особено около момента със свързаността с internet – оказа се, че сме заявили 512 kbps вместо 2mbps, и съответно предаването леко се давеше (фактически буташе около 1.5 mbps, обаче с прекъсвания). Разбира се, трябваше да стигнем до 3тата лекция, за да бъда сигурен в проблема, и се проведоха няколко разговора с локалния админ (и с Лирекс, да не би там да има проблем), той си говори с Орбител, и в крайна сметка измъкнахме около 1.1 mbps, което горе-долу свърши работа, а аз намалих bitrate на потоците. За утре обещаха да направят нещо повече, ако е възможно, надявам се да няма такива прекъсвания в предаването… Поради пренастройки няколко пъти прекъсвах feed-а, а един път и кабела от камерата се беше измъкнал, та сме загубили част от някоя лекция (още не е ясно коя, не съм изгледал записите).

Самото предаване беше доста гледано – в пиковите моменти имаше около 48 човека закачени, може да се види и графиката на трафика на http://marla.ludost.net/stats/q?video (направихме 12 mbps :) ). Още не съм правил анализ на log-а на ffserver, това ще го направя като ми остане време. По кратки наблюдения сме засилили около 2.5-3GB до marla. Самите записи са на zadnik.org (свалях ги там, за да не товаря marla и с това), и смятам да ги преточа и прегледам, има бая да се редактира, за да се получи финалния вариант.

Моята лекция протече добре, не се запъвах, и на хората им се видя интересна – за мое съжаление пропуснах демонстрацията какво става, като crash-не сървър (а бях намерил начин да го направя през ssh, чрез dd if=/dev/zero of=/dev/kmem bs=4096 seek=1000000). Зададоха се доста въпроси, и след края няколко човека ме заговориха на темата.

След още няколко лекции свършихме, прибрахме техниката (имаше сериозен спор къде и как, в крайна сметка я замъкнахме в залата, и пуснаха алармата). Ние на групички се замъкнахме в “Кривото” на “Дондуков” (Чорбаджийски не дойде, понеже е на диета – нещо се е побъркал), където имаше бая свободни маси, понеже беше рано (около 17-18), подредихме една сериозна редица, и бавно-бавно се насъбрахме. Пихме, говорихме, говорихме, говорихме, хапнахме, и аз с последни сили се прибрах…

Сега съм адски уморен, и мисля да си лягам. Пробвах да поблъскам по крушата, ама ме заболяват ръцете на третия удар.

И да не пропусна да благодаря на Йовко, за основното организиране, на Роси, че успя да дойде, въпреки че е болна, на Жоро Чорбаджийски, че бая добре игра ролята на часовник и мародератор, на Елена за работата и с камерата и снимането, и изобщо на всички знайни и незнайни хора, с чиято помощ се справихме с днешния ден. Да видим какво следва утре…

One Response to “2004-10-23 21:10”

  1. Силвина Георгиева Says:

    Абе, човек, как не си уморен след такъв ден? Аз нямам сили да чета, а ти пишеш, и то толкова много. Свалям ти шапка!

Leave a Reply