2004-03-14 18:33

by Vasil Kolev

Хм. Наистина не очаквах, че от ФМИ ще направят чак такава глупост, но се случи – въведени са отново заверките. Водят се по избор – т.е. преподавателите избират дали да има, или да няма. (да живее правото на избор :) )

Разбира се, купчината стари преподаватели, на чиито лекции повечето студенти не ходят, защото 1) могат да си научат от учебниците, 2) лекциите могат или да те приспят, или да те изкарат от нерви, 3) ходят на работа, са решили, че старите им номера, от типа ‘ако не съм Ви виждал’ , ‘ако не ми го обясните както аз точно съм го преподал’ (най-точния пример е Нено Мълнията) и т.н. вече не действат, и са прокарали тая дивотия. В една дръжава като нашата, в която повече от 50% от студентите работят, и във факултет като нашия, в който част от лекциите са меко казано непоносими, това си е чисто малоумие…

И така, вместо да се правят лекциите посещаеми, се правят задължителни. Изглежда тези хора са се повлияли от МЕИ-тата (които за мен са примерът за учебно заведение, в което не бих учил) не само в избора си на преподаватели (говорих по-рано в блога за един такъв случай за преподавател от МЕИ в нашия факултет, който изисквал да се знаят наизуст IP и TCP header-ите, пази боже от малоумници, дето никога не са работили сериозно с мрежа). Предполагам, някои преподаватели ще излязат с лицемерното оправдание, че техните предмети са фундаментални и т.н., само че фактът е, че това така или иначе може да се научи от учебниците, и от решаване с други студенти, и да се вземат изпитите. Факт е, че са малко преподавателите, чиито лекции са полезни, разбира се какво обясняват, и студентите ги посещават с удоволствие (основният пример е Красимир Манев, дано още дълго преподава и да води отборите по информатика :) ).

Аз мислех догодина да запиша новата специалност, която се очертатаваше да пуснат във ФМИ (чист Computer science, в която единствената математика е дискретната), но ако има заверки и подобни бози, и следват подобни смешни методи, ще се откажа изобщо от идеята да съм студент там, нямам намерение да подкрепям подобна кауза.

One Response to “2004-03-14 18:33”

  1. lamerz Says:

    Здравей :)
    Новият блог е як ;)
    Крокодилено зелен, as usual ;))
    Хаха :)
    И това с коментарите е готино, както виждам сега ;)
    Исках да те питам каква е тази нова специалност, ако може да ми кажеш нещо повече, или къде да видя, че
    ще кандидатствам идващата година и ми е доста интересно :)
    Мерси ти :)

Leave a Reply