децата, бля.

by Vasil Kolev

Ето този постинг на Ирина Марудина ме накара да се замисля (и ядосам) за пореден път на лицемерието и стадността на хората.

Има закон, който забранява продажбата на алкохол и цигари на лица под 18 години. И къде точно е смисъла на проклетия закон? Направихме едно неформално запитване във офиса и на разни произволни хора и нямаше нито един, който да не е почнал да пие след като е навършил 18 години (имаше няколко човека, които не са почнали преди това, но те и по принцип не пият). Същото е и с пушачите…

Та така, един списък с хора се опитват да забранят на децата си това, което те са правили като малки. Като в същото време и те самите продължават да го правят. Изобщо забравяйки, че да забраниш нещо на едно дете е все едно да го подтикнеш да го направи…

Та стига глупости. Нека се позволи на всички да пият и пушат колкото искат (стига да не пречат на другите). След прилично количество махмурлуци, престои в районното и няколко смъртни случая хората ще се научат и нещата ще се напаснат сами, защо трябва с подобни изкуствени мерки само да се прави нищо и да се бием в гърдите, че ни пука за младото поколение?

(на същия принцип – разрешете тревата, алкохола, силната дрога, пуснете ги по аптеките на реалните им цени – за няколко години ще има доста наркомани и после ще изпукат. Естествен подбор му казват на това.)

38 Responses to “децата, бля.”

  1. Борис Йорданов Says:

    Не, няма да стане така, естествения подбор не играе, зависимостите от твърди наркотици се създават ужасяващо лесно. Погребвал съм наркоман, много близък. Нямаш представа.

  2. пропаднал физик Says:

    Виждам, че споделяш идеите ми се за ред чрез хаос, зелени. И аз съм на мнение, че ако се премахне правилникът за движение по пътищата ще настъпи хаос (с много смъртни случаи), в който шофьорите ще се научат да се пазят да пазят другите, а не да се правят на джигити с надеждата, че другите спазват правилника и им отстъпвавт.

  3. S-ki Says:

    ОК, а как би предпазил детето си? Опа… ти нямаш дете :)
    Към написаното от теб бих прибавил и следното: минимална скорост на движение по пътищата 120 км/ч. Естествен подбор – да да! Анархия – може би?!
    Сега прочети абсурдното си писание на трезва глава пак и дано тогава разбереш какви ги пишеш.

  4. Васил Колев Says:

    @S-ki, тебе как точно са те предпазили? Мен как точно са успели, та не съм се затрил, въпреки че пиех като гламав? Аз съм го писал това съвсем трезвен (още съм на работа), пропадналия физик не е от най-пиещите хора, ние това наистина го мислим :)

    Хората не трябва да бъдат учени да са овце и все някой да мисли вместо тях.

  5. dzver Says:

    Забраните за продажба на алкохол и цигари на деца не са, защото се иска от децата като поранат да не пият и да не пушат. Те са, защото се приема, че до навършване на 18 са тъпи и не могат да взимат смислени решения.

  6. Васил Колев Says:

    @dzver, ами нито вършат работа, нито виждам особен смисъл в това твърдение, т.е. не е възрастта точната мярка за това колко може да се вземат смислени решения.

  7. LordDoskias Says:

    По трагичното е, че в момента ми е по-лесно да си намеря трева (по приницп не пуша), от колкото да купя бира за баща ми ( защото не пия) от кварталния супер. В каква държава живеем изобщо?!

  8. LordDoskias Says:

    То хубаво да пуснат дрогата и подобните работи за свободно продаване, ама въпроса е че тия наркомани/пияници, или поне една част от тях ще станат агресивни, след като са взели я алкохол, я трева, я нещо друго и по някакъв начин ще пречат на останалите хора! И реално погледнато няма как да се гарантира, че няма да пострадат и други хора, намиращи се покрай тези “потребители”, защото те няма да ходят да се крият вече, ами направо по центъра, в градинките и къде ли не и неиминуемо ще разрушат по някакъв начин спокойствието на другите…

  9. Michel Says:

    Крокодил,

    Не съм пил бира преди 18. Или много малко… Всъщноост, пиех бира и вино, но наистина по малко.

    Не съм и пушил.

    Идеята за забраната не е само за свободата. Или против.

    Детският, непораснал организъм, е много по-уязвим от този на възрастните. Освен това, много по-лесно той привиква към някакъв вид наркотик или стимулант. И действието на алкохола е много по-силно.

    Освен това, се очаква, че ПЪРВО ще порастнеш малко, и след това ще можеш САМ да взимаш решения. Дали да пиеш. Дали да пушиш. Дали ти харесва или не.

    Повярвай, преди 18 НЕ ТИ Е НА ТЕБ ВРЕМЕТО да решаваш, КАКВО ще правиш с тялото си. Още ти е рано!

    Да, забраните не действат добре. Всеки обича да прави ЗАБРАНЕНИ неща. Истина е. Но и пълното РАЗРЕШАВАНЕ на децата да пият и пушаш е ОЩЕ ПО-НЕПРАВИЛНО решение. Не е това пътят, съжалявам…

    Не, нямам деца (поне не още), но ще ти призная нещо. Като бях малък, не ми липсваше невъзможността (поне не открито) да пия и пуша. Или да се дрогирам.

    Нека първо децата порастнат, станат възрастни, и тогава решат, дали им се пие една бира, две, или цяла каса. Същото и за цигарите.

    Другото … другото означава да им разрешим да се убиват още от малки. Защото ти на 20 или 30 години, можеш да направиш разликата между една и 6 бири.

    А детето може и да не може.

    Сорри че се разписах, просто не съм съгласен с теб…

  10. Снайперист Says:

    Аре бе, искаш да отменеш най-интересната част от цялата работа. Не си ли тръпнал дали ще те гепят даскалите, че пушиш в междучасията, дали ако те гепят ще се усетят, че е трева… Не си ли крил водката, която пиете в парка от куките и не си ли и лъгал, че пиете само сока, който е всъщност разредителя?

    На мене ми беше весело. Що да не е весело и на децата ми?

  11. Васил Колев Says:

    @Michel, не мога да се съглася с това за детския организъм. На 16 можех да пия бая повече отколкото сега и даже ми беше по-лек махмурлука… Просто не смятам, че децата трябва да бъдат третирани като идиоти и дундуркани докато станат на 18. Честно казано, за мен възрастта и акъла не са толкова свързани, колкото се мисли от хората…
    И наистина, като съм виждал деца какво правят, даже съвсем малки деца, не мога да се съглася изобщо с това за слабия организъм :)

    @Снайперист, ами не, не съм се крил :) Трябва да си наистина много загубен, че да ти се наложи да се криеш, при условие че винаги може да се намери начин да пиеш/пушиш далече от всякакво наблюдение и т.н. или да могат да те усетят :) Даже брат ми, дето беше (и още е :) ) по-тежък случай от мене само един път го бяха усетили (донякъде), като се беше напил с бира с водка в голямото междучасие (после оправданието беше, че ял нещо развалено и затова порвъщал)… Даже половината ми колеги и познати са пиели/пиеха преди училище по едно малко, и не са ги усещали :))

    Просто възможността да го правиш те научава и да не се оливаш, не константния контрол.

    Колкото до веселбата – има си достатъчно други забавни простотии за правене :)

  12. Васил Колев Says:

    Уф, да се допълня като отговор на Мишел – децата трябва да бъдат учени да вземат решения от малки. LeeNeeAnn ако не се лъжа в блога имаше няколко много хубави неща по въпроса…

  13. Лъчко Says:

    Интересна тема.
    Твърде комплексна, уви.
    Тийнейджърите винаги правят напоаки. Винаги и за всичко. Особено по-разглезените. Кажеш им да не пият -> насвяткват се като свине. Кажеш им да не пушат -> отиват и жмулят джойнт като луди.
    Това си е от край време. И по “Живково време” са се напивали младежите, та и децата…
    И всичко опира до акъл, възпитание, самовъзпитание и самоконтрол.
    Аз навремето много се влияех от другите деца и най-вече от батковците. Уви – не уцелих правилните батковци.
    Бил съм по утрезвителни, събуждал съм се по пейки, пушил съм какво ли не, бил съм пред решение да взимам и твърдо… Виждал съм как съученик извхърля стомашното си съдържание върху чина в час след като се накваси със стабилно количество бренди. И какво ли не. И всичко това докато бях 6-8 клас ;-) Спрях се и сега единствения ми порок е тютюна и 1-2 бири на 2-3 месеца, ако те се броят. Просто пораснах, предполагам. Виждал съм кьоркитюк пияни съученици в училище.
    А забраните… То в България на хартия толкова неща са забранени, ама нали ;-)
    И с това е така. Колко малолетни има по дискотеките? Колко от тях се насвяткват баш там? Много? Мхм…
    Същата работа е и да забранят продажбата на алкохол/цигари в магазините. Продавачите заради оборота пак ще продават.
    А и да не продават… Кой ще спре 5 парцала по на 14 години да се насвяткат с на дядо домашната ракия? ;-)
    Сложно е, наистина… Но принципно дете от добро семейство с добро възпитание трудно може да кривне твърде много. При мен се случиха тези неща може би защото родителите ми отдавна не са редовно покрай мен. А останалите млади пияндета, които споменах – същата работа. Помня, че този дето се напи с бренди се биеше с баща си най-редовно.

  14. ss7 Says:

    Напълно съгласен. Когато бях под 18, не пушех (по убеждения), но кърках като за световно. А това беше по комунистическо време :( . Пиех и като студент (кой ли пък не пие) , но като завърших спрях алкохола. Не заради друго, а не ми е сладък. Не ми се пие и тва е.

    Възрастовия диапазон 14-18 години могат да взимат напълно съзнателни решения, така, че от подобни забрани няма смисъл. Определено и аз съм за естествения подбор, че нещо вида ни е почнал да се скапва.

  15. some1 Says:

    “децата трябва да бъдат учени да вземат решения от малки” – много лесно генерализираш, което показва че нямаш никакви познания относно човешката психика. Не виждам как ще вземеш решение след като на определена възраст не осъзнаваш редица неща (значението им), не знаеш какво означава да поемаш отговорност (да едно дете ще ти каже “аз поемам отговорност за действията си”, но това далеч не означава че то знае и разбира какво прави). Ти какво да не би да си мислиш че ако 10-12 годишно дете взима хероин осъзнава какво прави и това е ОСЪЗНАТИЯТ му избор. За това закона постановява една физиологична граница, предполагайки че повечето човешки индивиди ще правят ОСЪЗНАТ избор след нея.
    Те хората не могат да се контролират дори на 30г. виж какво стана в Ирак непосредствено след като свалиха управлението на Садам Хюсейн почна едно разграбване и унищожаване, в резултат на което се изгуби цялото им културно и историческо наследство. Какво показва това че човек трябва да се контролира, защото си е животно. Оставените без надзор складове за оръжие бяха разграбени говориме за хиляди тонове бомби, автомати АК47, гранатомети и т.н. всеки имаше оръжие и убиваше безконтролно.
    Така че какво означава всеки трябва да мисли сам за себе си за кво са ни закони. Това не работи. Практиката го показа. Ти няма да живееш много дълго ако от утре решиме че няма закони и всичко е на самотек /хаос/ оставяме го да се самоконтролира.
    Think about that!

  16. malhavoc Says:

    Трева и пиене става – ама твърдото тз много хора ще дадат фира преди да са осъзнали че е шит :>

  17. Стефан Кънев Says:

    +1

    По-малко изкуствен контрол води до далеч по-добри резултати.

  18. Георги Христозов Says:

    Напълно съгласен съм със some1! Трябва да има забрани за алкохол и пушене, просто не може на такава възраст да се напиваш и да пушиш. Но криенето е част от играта за някои. Между другото, след няколко месеца ставам пълнолетен и точно покрай пиенето на няколко пъти разбирах каква куха лейка съм, а мои приятели са се наранявали доста сериозно (счупени крайници) или пък са отивали в болница (промивки) заради напивания. Не че няма и възрастни, които правят простотии като се напият, но може да се смята че те напълно съзнателно избират това. А ако не е съзнателно, това си е техен проблем. Мисля, че времената на естествения подбор са отминали…

  19. Васил Колев Says:

    @some1, не всички хора са животни. Една голяма част могат _да бъдат_ докарани дотам, една прилична част и в момента са си такива, но останалите имаме някакъв остатъчен акъл, че да ни отличава :) А и не знам защо мисля, че трябва поне донякъде да се стремим да не сме “животни” (в смисъла, в който ти го употребяваш).
    (и защо толкова хора с различно мнение от мене не си пишат името/страницата, няма да ви изям :) )

    @Георги Христозов, ами погледни ефекта от алкохола в/у себе си – научил си се, че трябва да се контролира както всичко такова. Ако не го знаеше, как точно щеше да правиш после съзнателния избор? (И как щеше да си осъзнал наистина важния момент с кухата лейка (който всички трябва да осъзнаят по някое време) без да нарушиш тия забрани ?:)

  20. stanimir Says:

    < цитат>
    Та стига глупости. Нека се позволи на всички да пият и пушат колкото искат (стига да не пречат на другите). След прилично количество махмурлуци, престои в районното и няколко смъртни случая хората ще се научат и нещата ще се напаснат сами, защо трябва с подобни изкуствени мерки само да се прави нищо и да се бием в гърдите, че ни пука за младото поколение?

    (на същия принцип – разрешете тревата, алкохола, силната дрога, пуснете ги по аптеките на реалните им цени – за няколко години ще има доста наркомани и после ще изпукат. Естествен подбор му казват на това.)

    А защо си мислиш, че това не се е случвало вече? Моето мнение е, че в началото не е имало контрол, нещата не са се получили и се е стигнало до сегашните ограничения. (Пропаднал Физик, това се е случило и по пътищата: само царя и някакъв банкер май имали автомобили, но един ден успели да се блъснат. Тогава излязъл първият закон за движението по пътищата: “Когато царя си кара колата, господин (банкера Х?) да си я държи в гаража”)

  21. Васил Колев Says:

    @Станимир, щото като контролираш дрогата на една група хора, контролираш и тях. Слагаш забрана на нещо, та групата да го ползва тайно и да е престъпно, след което по някое време им го даваш законно, срещу нещо от тяхна страна, и повечето от тях са щастливи.

  22. Ray Says:

    Голям дебат, голямо чудо. Въпросът е деликатен и леко оплетен и както повечето проблеми с подобна сложност, има сравнително просто решение /според мен/.
    Какво, по-дяволите, ви интересува какво пуша, пия, вкарвам в организма си, генерално правя, докато не преча и не наранявам друго човешко същество? Ама вобще не е ваша работа! Още по-малко на което и да е правителсво/държава/законодатество.
    Хайде сега тази проста истина инсталираме в главите на всички. Резултат – един малко по-добър свят. И спокойно можем да забравим всички глупости със законите, забраните, трябва/не трябва, ама децата etc. etc.
    Колкото до децата – те са толкова ваши, колкото съм аз и просто не можете да ги контролирате ефективно чрез забрани. ‘А и те са много по-умни от нас – не съм виждал до сега дете с целодневна работа и деца.'(Бил Хикс)

  23. ss7 Says:

    Въпроса с коланите за автомобили е подобен. Защо по дяволите държавата ми налага ограничения свързани със здравето и живота ми. Ами ако искам ще се гръмна. Или и това е забранено?

    Въпроса стои на малко по-друга основа. Държавата (правителството) искат да ни контролират колкото се може повече и това да се знае.
    Пак ще кажа – пил съм като непълнолетен, ходил съм по кръчми и барове. Няколко пъти съм препивал :), и не виждам проблем.
    Освен това има изследвания за зависимостите, които доказват, че те са на генетична основа. Запознат съм с едно за алкохолизма. За дрогата не знам как стоят нещата.
    За пълно легализиране на дрога , алкохол, цигари, проституция и т.н. при условие, че не се пречи на друг.

  24. some1 Says:

    @Ray Спокойно никой не го интересува (ако имаш навършени 18г.), твоя работа си е какво пиеш и пушиш (причиняваш на себе си с тези действия) стига да не вредиш на останалите. Обаче като пиеш (и се друсаш) застрашаваш живота на останалите хора около теб с неадекватното си състояние (поведение), пушейки влияеш на здравето на хората около теб (освен ако не ходиш да пушиш на къра). Законите са за да предпазят хората около тебе от ТЕБ.
    @ss7 сложи си колана поне като убиеш някой да оцелееш, за да могат да те съдят :)

    Защо е необходим контролът:
    —————————
    Човека е най-силният хищник в природата (това е неоспорим факт/аксиома). Какво ще стане ако оставиш 6 милярда от най-силният хищник на свобода, неконтролиран … със съвремените технологии ъвейлъбл. Хищниците се борят за ареал, като избиват другите хищници, които им пречат (т.е. на територията им са) и използват благата/ресурсите им.

    Ясно е че повечето от вас които говорят колко лошо било да има закони, пречели им на личната свобода, бла бла бла .. идея си нямат за какво става въпрос и какво си пожелават. Защо просто не ходите да поживеете малко в Афганистан или Ирак или някоя африканска държава от третирят свят (където има война или военен конфликт) и тогава ше си говориме пак :) ако се върнете от там :) ама не с краката напред. Много е лесно да се драматизира от позицията на това да имаш дом, където имаш всеки ден електричество, топла вода, храна, Интернет, етц. благата на съвремената цивилизация.

  25. malhavoc Says:

    Кво в Афганистан пияни и дрогирани деца избиват мирно население ли ? Никой нищо не драматизира нещо не си разбрал правилно – проблема е в това че се забравяват безумни неща аз вече съм на години и трудно ще ми се случи ма доста деца са излизали от “паричките” щото чичо ушев е намерил в тях зелена цигара. Това нормално ли е според тебе? Когато по телевизията се дават Азис педерастия чалгия етц. децата се пускат по разни дискотеки концерти и подобни цигански работи не виждам с кво право същата държава дет им организира тая клоуниада казва не пий не пуши и не прави еди какво си.Естествнно шоуто се прави заради ЕС но ако от ЕС знаеха за какво иде реч тука щеше да има нагъзин жесток.

  26. ceci_ Says:

    Всъщност е още по-хубаво да се приеме че убийството е част от живота … излизаш удряш с тухлата някого, олеква ти… До 18г. човек се приема че не може да отговаря за действията си, това налага да му бъдат ограничени донякъде правата иначе е много просто .. ражда се и го изхвърлят на улицата естествен подбор, че как иначе? Само че тогава най-великото нещо което хората ще могат е да оцеляват (в което българите са добри) но не и да живеят.

    П.С. Това че такова ни е отношението към закона и такива са ни некадърните органи които би трябвало да го налагат не означава че така трябва да бъде винаги! Аз като малък (до трети клас) въобще не можех и кибрит да си купя (за колекцията) какво остава за цигари, алкохол етц… Вярно че винаги може да се намери начин, например да се открадне от родителите, но това е съвсем друго и отговорността е друга.

  27. someone Says:

    “Veni, vermini, vomini – дойдох, натрясках се, издрайфах се”-ако това не беше мотото на живота ти, щеше да забележиш, че има и други начини за забавление…особено в ученическа възраст:-)

  28. Васил Колев Says:

    @someone, никога не си пил с мене, че да можеш да го кажеш точно това :) Мини на някое ИББ да видиш, та да има за какво да говориш поне.

  29. Ирина Марудина Says:

    Направихме едно неформално запитване във офиса и на разни произволни хора и нямаше нито един, който да не е почнал да пие след като е навършил 18 години (имаше няколко човека, които не са почнали преди това, но те и по принцип не пият).
    Нещо не те разбрах – казваш, че хората, които не са почнали да пият преди 18 г. не са пропили изобщо ли? :)

  30. Васил Колев Says:

    @Ирина, криво се изразих там – имах впредвид, че има няколко човека, които не можах да питам и които знам, че по принцип не пият. Донякъде може да се тълкува както ти го каза :)

  31. Ирина Марудина Says:

    Щом може и така да се тълкува излиза, че ако се спази законовата забрана е възможно да имаме мнооого по-малко случаи на хронични алкохолици, на натровени с алкохол и всякакви други случаи. Също така мисля, че човек с проблеми с алкохола не е проблем само за себе си. И пречи ВИНАГИ, постоянно! Най-малкото, защото всички ние с данъците си плащаме неговото образование, както и здравеопазване. И чакаме да дойде момента, когато той ще плаща също на държавата чрез професионалната си реализация. Така че естествения подбор не ме устройва – аз също съм инвестирала пари в тези ученици, които вместо да се занимават с нещо полезно, тъжаха за разлятата водка ;)

    П.С. Лицемерна по отношение на пиенето не съм – не пия сериозен алкохол, не ме влече. Най-много бира на някое излизане. И преди 18 не пиех. Колкото за “стадна” – хм, тук може и да улучи. Защото за мен човешкото общество е едно стадо. И от тази гледна точка се опитвам да съм възможно най-малко асоциална (колкото е възможно за един програмист…), което може и да ме определи като стадна.

  32. Васил Колев Says:

    @Ирина, почнахме да се засягаме на чест май :)
    Аз спокойно мога да кажа, че ако не аколкохолик, то съм поне пиянде. За мен това е много по-добрия вариант от лекарствата, които са ми предписвали – изкарвал съм три месеца, от които да помня един само заради едно такова… Може да спориш дали от мене има смисъл и дали си върша работата, ама не с мене – аз поне това съм успял да покажа:)

    Иначе 1) пиенето от ранна възраст те научава как да го контролираш по-добре, поне според мене, 2) ти ако тръгнеш да смяташ твоите данъци де отиват, пиещите са невероятно малка част. Освен това, ти ако даваш пари за образованието, трябва ли това да значи, че всички ученици трябва да се водят по твоите принципи?

    Подобно се получава и с тютюна … Хората, които не пушат, не обичат пушачите, хората, които не пият, не обичат пиещите. Малко разбиране на отсрещната страна ни трябва може би?:)

    Иначе – хроничните случаи никаква забрана не може да ги спаси, те на първото опитване са загубени. Не виждам начин да ги опазиш без да ги растреляш.

  33. Ирина Марудина Says:

    @Васил:
    засягане на чест? Аз поне не си падам тънкообидна, виж, ако съм засегнала теб – не ми е било цел ;) Не, не смятам, че всички ученици следва да се водят по моите принципи – животът щеше да е скучен ако сме като от калъп. Но просто си има граници – нещо като договор. Щом си решил да родиш и гледаш дете в една страна, щом ползваш предоставените от нея блага (не съм от онези, които виждат само негативното в България), то е редно и да се отплатиш като спазваш законите ;) В тях специално място е отредено на децата именно защото от тяхното възпитание зависи прекалено много … Иначе нищо не пречи ако не ти харесва даден закон : 1) да намериш достатъчно съмишленици и да го премахнеш; 2) да идеш в някоя страна, дето такива закони няма. Само че не знам много цивилизовани страни, в които можеш спокойно да напиеш детето си без никой да ти държи сметка.

    Както и да е – и аз нямам опит в отглеждането на деца. Но явно съм настроена философски днес.

    Колкото до толерантност – непушач съм, но живея с пушач. Така че тук имам известен опит. Просто трябва и другата страна да осъзнае и приеме, че спрямо нея са направени определени отстъпки и компромиси.

  34. Morwen Says:

    Пък аз днес си купих кутия бонбони пияна вишна и имаше забрана на английски да се продава на непълнолетни. Така че може да е и по-зле:)
    Иначе е малко по-сложно. Ок, ясно е, че е идиотско да спираш човек на 16 да пие бира. Но пък има логика да спираш такъв на 10 да пие ракия. И къде точно теглим чертата, значи?

  35. stanimir Says:

    — “1) пиенето от ранна възраст те научава как да го контролираш по-добре, поне според мене”

    @Maniax, драги, до 18-тата си годишнина не съм близнал капка алкохол. Дори бира! Мога с ръка на сърце да заявя, че (само)контролът ми е перфектен (поне докато припадна де…). Какво точно те притеснява закона, който в момента изобщо го няма?! Забранено било пиенето и пушенето от малолетни?! Моля?! Само разни дърти бабички (тип вампир) смеят да измънкат на някое 12 годишно пишлеме държащо цигара в едната ръка и бутилка флирт в другата. Няма закон, не се притеснявай… Има разни книги ама кой ти ги чете тях…

    @Ирина, не мисля, че нашият офис е добро място за принципни примери когато става дума за пияници, а? ;-)

  36. Юлиан Says:

    Е накрая не издържах и аз да дам моите 5c. Напълно съм съгласен с Маниакса за едно нещо и то е, че повечето лапетии над 14год би трябвало да са дотатъчно осъзнати да си поемат отговорността поне за тези неща. Ако родителите не са успели да налея достатъчно акъл до тогава до 18 няма да стане по-розово. Аз от малък съм бил оставян да опитам бира, вино или ракия да знам какво е и никога не съм имал чувството, че пиейки правя нещо забранено. Пък и все пак ако родителите не си пасат достатъчно децата, да не ги знаят какво правят всяка вечер и къде са, полицията и законите няма да помогнат повече. Мен моите родители не са ме държали на каишка, но и са знаели къде съм и какво правя в повечето случай, така че както и да се бяха стекли обстоятелствата, нямаше да излязат и да се развикат “защо законите не ми опазиха детенцето?!”. А като гледам сега лапетиите се шляят безцелно около блоковете, докато родителите вътре изпиват поредното шише ракия, е супер, значи вместо малките да се напиват около блока ще си стоят в къщи и ще гледат как мама и тате го правят в кухнята и при това ще трупат житейски опит! Крушата рядко пада далеч от дървото.

    П.С. Маниаксе поздрав! Ти на дали ще се сетиш кой съм аз, но аз те помня с добро от 98ма май беше на зимните във Варна, спаси търновския отбор от скуката дарявайки ни с кабел да вържем двата компа за да цъкаме мрежа цяла нощ (и да пием независимо, че бяхме на под 18 доста от нас ;-) )

  37. Макс Says:

    продажа алкоголя и табака даже лицам старше 18 лет нужно давно ограничить, ведь дети берут пример с взрослых, они видят, что папа пьет пиво и курит и ему тоже хочется попробовать. К тому же сейчас столько недобросовестных продавцов, которые ради небольшой прибыли нарушают закон.

  38. даша Says:

    мне 26 лет и когда я пришла в супермаркет за сигаретами, их мне не продали, послали доой за паспортом, тут же следом стоит подросток лет 15-18 с бутылкой водки и все впорядке, кассирша пробила чек! КАК это называется? Что это за законы такие у нас странные.

Leave a Reply