2008-05-24 грамотност

by Vasil Kolev

Така и така е 24ти май (или поне беше преди около 2 часа)…

Прави ми впечатление нивото на грамотност online. По принцип всеки ден чета новините от “Дневник”, понякога от ZaGrada, каквото ми пратят по някакъв IM от разни сайтове и нещата от swamp.ludost.net, и за момента впечатлението ми е, че блоговете (или поне тези, които аз чета) са най-грамотни.
(става въпрос само за online издания, периодика на хартия не чета)

В “Дневник” редовно попадам на правописни или печатни грешки, няколко пъти в заглавия – направо ми е писнало да отбелязвам в коментарите за неща, дето елементарния spell checker ги хваща. Всеки, който чете малко повече, такива неща го дразнят – най-вече защото убиват скоростта на четене.
(също така “Капитал” нямат тоя проблем, само че те имат по цяла седмица да сглобят броя :) )

В ZaGrada не съм хващал толкова грешки, но там не са толкова много статиите, а и не съм толкова редовен, но поне на пръв поглед е по-добре, може да обменят опит.

От разните други сайтове (news.bg и т.н.) чета рядко неща и не съм попадал на много грешки, но там основния проблем е никаквото съдържание и ужасния им дизайн (на предишните две е поносим).

От swamp-а май има един блог (на Мариян Маринов, на който един ден лично ще му инсталирам spell checker и ще направя така, че да не може да пуска нищо с грешки, ако трябва ще намеря учителката му от първи клас и ще и дам една гьостерица да го дообучи), който има проблем с правописа, и съм хващал общо около 10на постинга с грешки в правописа (например един на Енея, като много беше бързала) – останалото няма проблеми, даже простотиите с ‘Й’ не са много често срещани.

Накратко… Хора, има безплатни spell checker-и колкото си искате, инсталирайте си един и го ползвайте – аз например винаги си преглеждам нещата, че съм си хващал невероятно глупави грешки. По тоя начин не изглеждате като идиоти и правите четенето на нещата си по-приятно за хората от другата страна :)

(по темата стилистични грешки може да напиша нещо, като се науча да не ги допускам и аз :) )

Tags:

9 Responses to “2008-05-24 грамотност”

  1. asda Says:

    Не знам защо говориш за правописни грешки при положение, че самият ти правиш такива. Разбира се не толкова фрапиращи, колкото сме свикнали да виждаме, но все пак грешки.

  2. пропаднал физик Says:

    Пишещите думи вярно той достатъчна не. Трябва научването констуриращ правилното сложната изречения, параграф където изречение, влагал мисъл.

  3. Vasil Kolev Says:

    @asda, посочи ми ги де са и ще ги оправя, по принцип spellchecker-а и това, че минавам втори път през текста докато го превеждам би тябвало да хваща всички :) Ако все пак ги има, ще помисля как да си променя процеса.

    @физик, пиши ми трезвен следващия път … :)

  4. пропаднал физик Says:

    Зелени, може да имам температура от два дни, но не мисля, че трябва да си пил, за да хванеш иронията/идеята в писаницата ми.

  5. пропаднал физик Says:

    Само да допълня, че правописният коректор може и да ти хваща печатните грешки, но трябва да поработиш малко върху използването на пълен и кратък член. Знам, че за мнозина това е най-глупавото (но не и най-простото) и ненужно правило в езика ни, но го има и трябва да се спазва.

  6. Vasil Kolev Says:

    @физик, хванах я иронията :) Иначе за члена – знам, гледам да го уцелвам. Иначе начина, по който пиша – просто мисълта ми върви точно по тоя начин (с всичките скоби и т.н.), а в блога бележки под линия не стоят особено добре…

  7. Апостол Апостолов Says:

    Не може да бъде и другояче- 92 % от населението на тази страна НЕ чете. А това е свързано винаги с опростачаване. Тоест, този който не чете, забравя и да пише. И тогава стават ей такива неща…

  8. Иван Says:

    Има една поговорка “Ако се научаваше с гледане, кучето щеше да е най-добрия касапин”.
    Идеята е че само с четене не става, трябва и писане.

    А да знаете къде пише най-много днешната е-младеж?
    В IRC на шльоковица.

    А правописа и шльоковицата са несъвместими.

  9. Vasil Kolev Says:

    Иване, аз нямам начин да пиша по-малко от колкото чета. Опитвам се, ама не мога да навържа нещата правилно от поточна гледна точка. Дай идеи, да спра да пиша?
    update: май наистина ще спра да пиша. Идея си нямам какво съм искал да кажа в тоя коментар.

Leave a Reply