2009-01-19 Пари и де / стабилизация в България 1948 – 1989

by Vasil Kolev

Преди около седмица изчетох “Пaри и дe/стaбилизaция в Бългaрия 1948 – 1989” на Румeн Aврaмoв. Може по принцип да се приеме като пълния вариант на “Тайните фалити на комунизма” на Христо Христов – подробно изследване на икономиката, процесите в нея и причините за тези проблеми. Книгата е писана основно по документи от отворения архив на БНБ.

Стилът не е лош (т.е. е четим и не кошмарно скучен), информацията е подробна и доста ясно написана, а изводите от книгата са доста забавни…

Вижда се как през цялото време е имало хора, които са наясно какво се случва, няколко пъти из документите се вижда как някои хора са откривали методите на пазарната икономика и проблемите на плановата. Имало е и различни опити да се реагира и да се направи нещо, но всичките реформи, които са можели да свършат работа, са водели до отслабване на контрола и съответно не са се харесвали на ръководството на страната.

Авторът прави подробни изследвания на двете големи икономически кризи (тази около 1960 и тази около 1989, има и една между двете, но тя е омекотена твърде много чрез възможността да препродаваме руски петрол), а накрая има много хубаво описание на различните изследвания, публикации и т.н. от около 1989 по темата за икономиката и възможностите за оправяне (както и различни прогнози, които са се оказали верни, например за това колко е трябвало да стане обезценяването на лева, за да се напасне икономиката и съществуващия паричен обем).

Изобщо, препоръчвам я на всички :) Наскоро ми беше много полезен довод в един спор на темата за ресурсно-базирана икономика (и как няма начин да оцелее), който още не съм довършил…

Tags:

One Response to “2009-01-19 Пари и де / стабилизация в България 1948 – 1989”

  1. Спас Колев Says:

    Може да видиш и Комуналният капитализъм – 100 лева и доста времеемка, но си струва. Като я довърша, ще пробвам да напиша нещо за нея.

    Аврамов е изненадващо добър. И изобщо, през последните година-две излязоха няколко интересни книги за новата история.

Leave a Reply