2009-06-13 кон със спек

by Vasil Kolev

(на моменти просто имам нужда да изругая нещо. Не обещавам да го правя за всички подобни неща, но не отказвам да ми ги пращате :) )

Попаднах на този конспект по дисциплината “Администриране на компютърни мрежи”. Забележете – администриране. Като чух за това си мислех – брей, преподава се мрежова администрация, има надежда. Има, грънци.

Първо, конспекта е за увод в мрежите, кратко и ясно. Стига за да обясни базовата част на компютърните мрежи (и те са го копирали от един друг такъв конспект, който съм виждал вече бая пъти), най-вероятно са копирали и материалите, по които преподават (най-малкото изпитването за администрация на мрежи по тоя конспект като една цяла точка ти е как работи TCP е направо невъзможно). Нека обаче разкостим това мърляво литературнно произведение…

Първа точка – “Технологии за предаване на данни (point-to-point, broadcast)” – верния термин е point-to-multipoint, където и да го погледнем. Като гледам мога и да позная как на локални мрежи има топология звезда, линейна, пръстен (ако имат късмет студентите) и няколко смесени, след което за MAN мрежи има две думи, а за WAN още по-малко. Топологията си е отделна точка, добри хора.

Втора точка – майко мила. Терминални комплекси. Всъщност описанието на точката с по едно изречение да обясни кое какво е предостатъчно на всеки (като изключим това за формулата на Niquist, за която на нито един мрежов администратор не му пука особено). Цялата точка изобщо е пълна загуба на време и се обяснява за 10 минути с двете ракии в началото, нужни да се преглътне безсмислеността и.

Трета точка ме накара да се спра, за да се насмея достатъчно… Като изключим, че трябва да кажат за 802.1 също така, и че цялата точка е малко мъглива, последното изречение ме уби от смях. “Устройства за за комутация, ключ, рутър”. Ключ. КЛЮЧ, дами и господа, отне малко време на надрусания ми мозък да осъзнае как тук е ползван google translate и те са имали впредвид switch… И за капак – router-а не е устройство на ethernet ниво, няма място тук.

Четвърта точка – да сложим една каруца пред коня, така и така почнахме със няколко слоя, я сега да обясним за какво говорим, като говорим за (остарелия, основно демонстрационен) OSI модел.

Пета точка – прочутия TCP/IP протокол, който аз така и не съм виждал на живо (чувал съм за протоколен стек). Не ми се коментират нещата от типа “обща адресна схема” (защото всеки мрежов протокол от тия нива си има такава, нали все пак трябва да се знае за къде са пакетите), и “Терминология за пакетите данни…”, за която част все още не съм измислил точно обяснение какво искат да ни кажат (вероятно поради моето непознаване на TCP/IP протокола).

Шеста точка – разказват ни за физическото ниво в TCP/IP стека, за което трябваше да са ни разказали няколко точки по-нагоре така или иначе. Разбирам, че трябва да се спомене ARP протокола (който го няма в точката, споменава се само MAC адреса), но определено не заслужава цяла точка.

Седма точка – Internet ниво. Момент. Добре, простено им е, не само те кръщават втория слой “Internet” такъв, но не им е простено, че не са внимавали, втория слой е network слой, защото НИКОЙ не ви гарантира, че това ще се използва само в Internet и изобщо ще има нещо общо с него. Една академична организация не трябва да си позволява подобни глупости (освен в случаите, в които се опитва да разсмива хората, може би?). Също така дейтаграма е такава прекрасна българска дума, сигурно още Ботев я е ползвал.
(взех да се уморявам чак)

Осма точка – като изключим странното и объркващо описание това са все неща, които е добре да се знаят В БАЗОВИЯ КУРС ПО МРЕЖИ, не в тоя по администрацията им, щото ако не се знаят, то как изобщо е стигнал студента дотука?
(всъщност, описано е отвратително, ама наистина ми писва)

Девета точка – освен че се пише нИво, да се обяснят на едно място RIP (routing протокол), NFS (file sharing), Telnet (полу-умрял протокол за отдалечен достъп), HTTP (за достъп до файлове) е бая странно. Може да се кажат две думи за тях, и толкова. И, разбира се, от тях само RIP и донякъде telnet имат достатъчно общо с мрежовата администрация.

Точка десет – е няма такава нечовешка мазаница. Адреси, маски, пътища, все неща, дето се обясняват още в “Internet” нивото, а още се чудя какво имат впредвид под мултиплексиране. Вероятно multicast?

Точка единадесет – добре, имало по-голяма мазаница от предната точка. Хванали “протоколи” и “сокети” по колкото имали, раздрусали с няколко други думи и го плякнали. Имам едно предположение, че някъде тук се говори за DNS, ама не мога да го докажа. (опа, греша, има точка по-надолу за целта).

Точка дванадесет – и след всичките тия неща на високите слоеве, добре дошли в миналото и в ТУ-София, да си говорим за модулации, модеми, *DSL (т.е. технологии, дето се надяваме да опукат) и т.н.. А нещо по темата за големия концентратор за DSL-и, RADUIS, такива ми ти нещица, дето по принцип биха трябвали на мрежовия администратор? Май няма да им се откъснат от сърцето…

Точка тринадесет – наистина точка, която ще ни носи нещастие. Съдейки по термина “домейни” вътре, се говори за IGP-та основно (щото автономната система точно така си се пише), йерархичния модел на routing предразполага към SPOF-ове (single point of failure), а не знам защо си мисля, че routing таблиците вече бяха обяснявани по-нагоре.

Точка четиринадесет – (свърши се!) изглежда добре, въпреки че можеха да я кръстят само “DNS – какво е и има ли почва у нас”, по-добре щеше да звучи.

А да дадеш книжицата на Питър Нортън за мрежи в библиографията не ме избива на смях, ами на падане на пода. Добри хора, едно време вие самите изкопирахте от TCP/IP Illustrated на Stevens няколко глави по темата – ами дайте го пак за библиография, дайте ако трябва Douglas Comer, или – ха, каква революционна идея – дайте нещо дето става въпрос за администрация настина. Книжката на Hunt не е зле, само дето не е за мрежова администрация, а за поддръжка на сървър с мрежови услуги, т.е. – за системна администрация. Може би само тая на Таненбаум има общо с предмета, като БАЗОВА КНИГА ЗА БАЗОВО ПОЗНАВАНЕ НА КОМПЮТЪРНИТЕ МРЕЖИ.

Идиоти.

Tags: , , ,

13 Responses to “2009-06-13 кон със спек”

  1. Даракиев Says:

    Не обърна ли внимание, че това е конспек от Център за непрекъснато обучение? Старото му име е Свободен факултет. Да ти звучи познато, или поне да ти навява някакви мисли? И не дава образователна степен а едни хартийки, на които пише квалификация. Това едно време даваше уверения за казармата, военните ги признаваха, защото имаха “квадратен печат”(който всъщност е правоъгълен) от ТУ :D Това е една схема за вземане на пари на будали и все пак, ако имаш желание е възможно да понаучиш нещо… ама е като за първолаци :) Абе става, като за хора без шанс да влязат в университет (респективно да вземат cisco или нещо друго подобно), колкото да кажат че имат някаква комютърна/мрежова грамотност и да ги вземат на държавна или секретарска работа.

    А и не става дума за стунедни ;) Там само се записваш и плащаш. Ако има места… да, колкото и невероятно да звучи – ако има места ;)

  2. ro-tex Says:

    Абе хора, защо си губите времето и нервите с ТУ-София? Ще ме предизвикате да си изнамеря старите конспекти и да ви ги пратя и да видим тогава кон боб яде ли – ако не ви докарам по някой инсулт от ужас, бяс и смях ще се учудя неимоверно.

    А за теб, Крокодиле, специално ще си изровя учебника по Бази Данни (с главни букви) да си го четеш и да му се радваш. Само ще изчакам да можеш пак да пиеш, щото ще ти трябва…

  3. Горски лист Says:

    Този курс е нещо като CCNA for Dummies, явно. Може би служи за събиране на нужния брой кредити от не-компютърните специалности? Един авер в щатите има курс по Wine Appreciation.

  4. Zeridon Says:

    ААААА не милост. Само да си посмял да вадиш учебника по БД … той си е устройство за изтезание

    Тоя запис обаче ми подщуква една идейка. Дали ще има интерес да се спретне нещо подоно на работодател.бг ли беше ама за университети. С подобни дисекции на конспекти учебници и т.н. Едва ли ще помогне нещо ама поне ще има на какво да се смеем в бъдеще.

  5. Vasil Kolev Says:

    Що си губя времето – щото такова преподаване трябва да се счита за препстъпление. Ние и в първите си дни сме внимавали повече какво пишем и какво преподаваме.

    Изобщо, трябва да направим някъде отворено преподаване, ама още не ми е дошла идеята как точно, да не говорим за липсата на време.

    Зеридоне, ако имаш време, прави такъв сайт :) Аз определено нямам…

  6. Момчил Says:

    Тея от ЦНО, могат да ти сбъркат специлаността в дипломата, какво пък остава за някакви подробности, като учебни програми.

  7. йое Says:

    Български университет = отбиване на номера.
    Добре че са хора като теб иначе си отиваме с тея висши училища и голяма част от _персонала_ в тях…

  8. Vasil Kolev Says:

    @йое, и какво правим? Нищо. Аз нямам време, в момента има-няма един курс вървящ, изобщо ташак работа. Накрая ще си седна на задника и поне ще напиша нещо…

  9. ro-tex Says:

    Добре го каза – в първите си дни… То може и тия да са внимавали в първите си дни. Аз лично не мога да имам никакво уважение към човек, който толкова невероятно се е надул, че си е направил печатче prof. Arnaudov (мда, именно на английски) и с него подпечатва книжките на студентите за заверка, вместо да ги разпише. Нещо ме кара да вярвам, че му е през печатчето за съдържанието на учебника му докато на студентите им се налага да си го купуват (защото тези неща ги има само по учебниците по история, но не достатъчно подробно, защото… на никой не му пука за тях).

  10. KY4KA Says:

    Какъв абсурд-човек, чийто живот цикли в напиване, зверско повръщане и последващо цветисто описание на грозната гледка, е загрижен за бъдещето на студентите и конспектите, по които учат…Ако това не беше толкова нелепо, сигурно даже щеше да е смешно…

  11. Vasil Kolev Says:

    @KY4KA, ами освен, че няма кой друг, аз и не виждам проблем да го правя. IT-то и математиката имат дълга алкохолна история, би бил странно, аок не пиех:) Аз поне си го признавам :)

    Аз освен това не се възмущавам толкова като пияч, колкото като човек, който е преподавал и писал конспекти. А смятай какви хора преподават :)

    Има само – едно решение – хвани се ти да преподаваш по-добре от мен и останалите изпаднали типове, да не страдат студентите :) Щом ние сме успели да се заемем с тия дейности, ти като една трезвеница съвсем не би трябвало да имаш проблем :)

  12. Виерко Says:

    въпрос 10 …”Localback адреси”… :-)

    Иначе конспектът за специалности от областта на ИТ си е съвсем нормален за български ВУЗ. Преди 10 години бяха същите, аз съм учил по подобен, нали и ние имахме “мрежи”. Всъщност наблягахме на медицинската статистика и SPSS :-)

  13. Божо Says:

    Едва ли switch са го превели с google translate . Преди години, когато се появиха тези устройства, имаше някакви опити да се наложи в литереатурата българската дума. Включително по компютърните списания. Тогава google translate нямаше. После тая мода мина, ама явно са преписвали от някой стар документ.

Leave a Reply