2010-06-26

by Vasil Kolev

Мислех да пиша по темата Columbine, после ми мина желанието, сега понеже не мога да спя и си пия приспивателното (Lagavulin-а), реших, че мога да се пробвам да изкарам нещо.
(за момента по-малко от половината ми неща тук са писани в не-напълно-трезво състояние, да видим докога ще е така)

Тия дни изчетох “Columbine” на Dave Cullen. Много добро описание на цялото събитие, на събраните доказателства и изследвания, които са правени. Има един прекрасен извод от книгата, който много прилича на нещата, които Брус Шнайер говори по темата за тероризма, кога трябва да се плашим и кога не… Накратко – основната причина за да се случи цялото е сериозното желание на един психопат и един депресивен тип, който е успял да подмами, нищо ново под слънцето и реално погледнато причината за повечето такива събития.
Нямало е тормоз в училище, нямало е влияние на зли компютърни игри, на ужасни групи като Rammstein и какво ли не още. Стандартни психиатрични отклонения, както повечето такива случаи.
Доста интересно е също така да се прочете за реакцията на хората след това, на религиите и как различни хора са се възползвали от трагедията.

В списъка за четене са “Standard Operating Procedure” на Филип Гуревич (за затвора в Abu Ghraib и извращенията на американската армия там) и “Shake hands with the devil” на ген. Romeo Dallaire (генералът, водил мисията на ООН в Руанда). След това ще се хвана да прочета нещо спокойно и леко за почивка. Някъде наоколо стои новопреведената книга на Саламан Рушди, която май пак ще ми дойде разочароваща, една от Ian C. Esllelmont от Малазанския свят, а тия дни трябва да пратят новата на Строс (която е на pre-order).

А аз трябва да взема и да свърша следните неща:
1) да си оправя режима да мога да стана да изнеса едни лекции в около 9-10 сутринта (още не ми е ясно как ще стане)
2) да напиша самите лекции (три на брой)
3) да си планирам ходенето до Варна и престоя там, защото лекциите са там
4) да видя как да не ми се отрази на работата (това е най-лесното, просто ще си нося 3g джаджата)

Вместо това чета разни странни книги и гледам наново целия House (нямах си друга работа, почнах пак първия сезон и както обикновено, трябва да го свърша до край. В момента съм на 17ти епизод от 5ти сезон).

Между другото, издали са Daria на DVD-та, официален release, 5те сезона, двата филма и разни интересни неща около тях. Бих го препоръчал на всеки, като сериал за мислещи хора :) Същото така, може като мен да си свалите отнякъде dvdrip-овете, след като си вземете dvd-тата, по-лесно се гледат.
(сменили са оригиналната музика, но определено не е повлияло зле на цялото нещо)

Tags: , , ,

10 Responses to “2010-06-26”

  1. Longanlon Says:

    дивидитата на Дария ги изтеглихме и изгледахме до едно в момента, в който бяха качени в Demonoid :) Направих 1 тб ъплоуд само от нея и коефициента ми там цели небесата :)

  2. Никола Says:

    Варна ли спомена? Кога и къде ще изнасяш лекции? Предполагам ще са със свободен достъп?

  3. X Says:

    По темата …дори няма да коментирам …Я.Колев и компания се излагат публично отново …
    но понеже се зачетох в блогчето … гледам има събрани нещица за ГДБОП… искам и аз да споделя едно от преживяванията си със тях … малко смешна изтория за компетентните им кадри :)
    Искам да помоля собственика на блог-а за някакъв е-мейл или подобен начин на възка , да му пратя историята ..и вече , той ако реши , да я побликува …
    п.с.: само не скайп pls :)

  4. Vasil Kolev Says:

    @Никола, не са със свободен достъп, доколкото знам – ще са за ученическия отбор по информатика.

  5. Иван Says:

    Препоръчвам ти да гледаш документалният филм “The War on Kids”. Темата му не е за “Columbine”, но в един от уроците успява да добави един щрих който според мен е доста значим. Става дума за антидепресантите и как (в американските училища) се злоупотребява с тях.

  6. voland Says:

    @Иван
    Ооо човече, а в един друг филм имаше интересен щрих как кулите не можели да паднат сами без ЦРУ да ги взривне отвътре!!
    Прочее, нали не вярваш на всичко което видиш по телавизора?

  7. Vasil Kolev Says:

    @voland, всъщност има няколко спечелени дела по темата, за твърде разпространеното изписване на риталин в американските училища.
    @Иван, това няма общо със случката в Columbine.

  8. joe Says:

    “за момента по-малко от половината ми неща тук са писани в не-напълно-трезво състояние, да видим докога ще е така”

    До края на световното… май…

  9. Иван Says:

    Не исках да ти преразказвам филма, но в него Peter R. Breggin обяснява че Eric Harris е взимал Luvox дори в деня на стрелбата, което е доказано от аутопсията. Също така споменава, че на етикета на лекарството пише че при тестовете 4% от децата са развили маниакално състояние.

    Григор също има медицинско обосновано обяснение на механизма на действие на повечето антидепресанти във връзката с една по-скорошна стрелба в Германия.
    http://www.gatchev.info/blog/?p=751

    С други думи, небрежното медикаментозно лечение води до увеличаване вероятността от ескалация на такива брутални инциденти.

  10. Vasil Kolev Says:

    @Иван, Luvox-а е ясен, но има един друг момент – Ерик Харис си е бил такъв и преди да почне да взема Luvox-а, т.е. планирането, събирането на оръжия и т.н. са започнали бая отдавна.

Leave a Reply