2010-07-04 книгоиздателите

by Vasil Kolev

Снощи се замислих защо ми изглежда, че нашата книгоиздателска индустрия не е добре (без да броим случая с читанката) и стигнах до извода, че те са почти същите като нашата вестникарска индустрия…

Май на всички е ясно как българските вестници са пълни с глупости и нямат нищо общо с изначалната си идея на ясни и безпристрастни новини. Аз вече съм стигнал момента, в който дори от двата вестника, на които обръщам внимание – Капитал и Дневник – чета под 10% от съдържанието.

По същия начин в момента си купувам по-малко български книги, отколкото английски (въпреки, че чета по-бързо на български). За последните няколко месеца съм си взел/прочел около 3-4 книги на български и около 20 на английски (хубаво нещо са доставките от amazon). Издават се основно бози – седнах да прегледам какво ново е излязло на български в последните няколко месеца и само още две книги ми хванаха окото, и двете на историческа тематика – художествената литература е пълен бълвоч, изпълнен с книги за вампири и подобни скучни работи.
(няма да споменавам лавината от псевдонаучни книги, например лечението на рак с древни народни рецепти)

Не винаги е било така – преди 10-15 години си купувах много повече български книги не само защото нямаше други – издаваха се интересни автори (Зелазни, Шекли, Симънс, Брин, даже няколко неща на Стивънсън), издаваха се сравнително редовно и всеки път, като пътувах до София така се натоварвах с книги от “Славейков”, че ми беше трудно да ги нося. В последните години много добре можем да видим как издателите се издънват много жестоко, например “Вузев” с Пратчет – изостават с няколко книги, а последната, която издадоха беше с нечовешки некадърен превод, или “Бард” с Малазанската книга на мъртвите, които забавиха една от книгите с около година и половина. Също така поне от нещата, които аз търся много не се преиздават – много хубавия пример с “Архипелага ГУЛАГ” на Солженицин, който накрая си го взех на английски и после някой добър човек го качи в читанката, за да го прочета и на български.
Някои автори па им издават една-две книги и забравят, например Дейвид Зиндел и Чарлз Строс. Имам половин ред в библиотеката от първи части на някакви фентъзита, на които следващите не са издадени.
На други преводите са такава трагедия, че лошо да ти стане. Чудя се дали да не си купя в оригинал няколкото преведени неща на Алистър Рейнолдс, щото още си спомням как ми се налагаше да си превеждам обратно на английски разни неща, за да им схвана значението.

Има няколко издателства, които се стараят да издават интересни неща, например “Инфодар” (които са и виновните за оня странен превод на Рейнолдс, който споменах по-горе) с Лукяненко и братя Стругацки, или такива, които успяват да издадат книги на време (например “Бард” успяха да издадат “Криожега” преди да излезе на английски, което поне за мен е страхотно постижение).

Честно казано, мисля, че те сами са се докарали до тоя хал. Може да се оплакват как хората не купуват книги и не четат, само дето те не издават нещо, дето става за четене, а боклук, който би отказал всеки желаещ да чете на третата книга.

Update: Не твърдя, че няма смисъл от книгоиздателите. Прочетете по темата серията писания на Строс.

Tags:

10 Responses to “2010-07-04 книгоиздателите”

  1. ColdFusion Says:

    Дайте ми една свястна причина изобщо за съществуването на книгоиздателите в днешно време.

  2. Деси Says:

    А като админ не четеш ли книги на тази тематика? Издателство или заглавия нещо да покоментираш? :P То O’reily сигурно ще кажеш де….

  3. Vasil Kolev Says:

    @Деси, O’Reilly са боза, поне за мене. Книгите на тая тематика са малко, повечето неща са документация, публикации online и много чупене.

    @ColdFusion, има серия публикации на Чарлз Строс по темата, http://www.antipope.org/charlie/blog-static/2010/04/common-misconceptions-about-pu-1.html . Има малко и при Джон Скалзи, накратко, някой трябва да издържа автора и да му дава пари, докато пише.

  4. ColdFusion Says:

    Издателството ще издържа автора докато пише само ако е достатъчно популярен. Ако си никой, биха се навили да ти издадат книгата само ако им хареса като е вече готова.
    И в двата случая няма да ти трябва издателство. Има достатъчно начина за алтернативно финансиране в ерата на Интернета.
    Хората цял sci-fi сериал ще направят по този начин – http://vodo.net/pioneerone

  5. Vasil Kolev Says:

    @ColdFusion, ако не е популярен, т.е. никой не го чете, няма и голям смисъл да пише. Прочети все пак писанията на Чарли, дето съм дал там, и ако искаш и това, доста смешно и точно е :)
    http://whatever.scalzi.com/2010/02/03/why-in-fact-publishing-will-not-go-away-anytime-soon-a-deeply-slanted-play-in-three-acts/

    И не, в ерата на internet-а НЯМА достатъчно начини за целта. Живия пример е, че още няма автор на романи, който да се издържа така, или ако има, ще са един-два-три. Както хората, които се издържат от блоговете си са пак сравнително малко.

    Колкото до сериала, който ще правят – нека видим какво ще успеят да направят. Има няколко проекта, които горе-долу успяват да правят аматьорски филми с никакъв бюджет, но не стигат като качество голяма част от нещата, които излизат по принцип.

  6. ColdFusion Says:

    Не е въпросът дали го правят с някакъв бюджет сериала или не, а по какъв начин са си го събрали този бюджет и как се финансират. Иначе можеш да си дръпнеш пилотния епизод и да го изгледаш. Разбира се, че не е на нивото на Изгубени, но явно на достатъчно хора се е харесал, за да им пратят пари да продължават да го правят – и то за рекордно кратко време са успяли да съберат кинтите.

    За вбъдеще все повече автори/артисти ще прескачат цялата тая книгоиздаваща/звукозаписна/холивудска индустрия и ще бъдат директно финансирани от феновете им.

    Всъщност много са малко авторите, които изобщо се издържат само с писането на книги като цяло. Ако не си Кинг или Роулинг не можеш да разчиташ, че ще забогатееш от писане. А без да пишеш, няма и как да станеш популярен. Но публика има за всичко, въпросът е колко е голяма.

  7. Vasil Kolev Says:

    @ColdFusion, ами авторите, които аз чета в по-голямата си част се издържат от писане. Познава се по това, че си влагат цялото време в писане и мислене и им се получават книгите.
    (може би има няколко изключения в историческите и разните като Робърт Лифтън, защото те имат някава друга работа, но всичката фантастика и фентъзи, които чета и стават за четене са така).

    А иначе парите, които са събрали са сравнително малко, с тия пари в общи линии може да се издаде една книга и да се плати малко на автора. За това казвам да прочетеш ония неща, за идеята какво точно представлява издаването на книгата – в целия процес хартиения носител и хартията са вероятно под 20% от цената.

  8. ColdFusion Says:

    За да започне един писател да се издържа само от писане, му са нужни години, да не кажа десетилетия и солидно количество изписани книги и бестселъри. По това колко е добра книгата не може да се познае, дали не си я е писал вечер след работа, все пак не става въпрос за писане на блог и при всички положения се отделя повече внимание.

    Аз ония неща ги четох, а и по принцип знам горе долу за какво става въпрос, но издаването на книга излиза доста по-евтино от парите, които ония там са събрали за да заснемат пилота и следващите 3 епизода. А и те не са изолиран случай, много други музиканти и автори работят на този принцип. Но щом вече може да се финансират с този модел и филми, където ти трябва доста повече капитал, за актьорите, декори, костюми, ефекти, реквизити и т.н., значи има хляб в такъв вид на организиране.

  9. chaotic Says:

    хмм, то в тоя случай си мисля, че проблемът е от любимите бг икономии.
    издателствата плащат авторски права – и по този случай купуват възможно най-евтиното и го издават. после вече се чудят що никой не купува.

  10. Verena Says:

    Васко, идея си нямаш колко дълбоко, кално и гнило е блатото, на което викат “проблем с книгоиздаването в България”.

    Все пак, мисля че можеш да метнеш едно оче на ето тази статия:

    http://www.starlighter.info/br_2_2006/thins2.html

    в която информацията е все още актуална.
    Тогава нещата вероятно ще ти станат малко по-ясни :)

Leave a Reply