2010-07-20 статистика за книгоиздаването в България

by Vasil Kolev

За съжаление още нямам данни от chitanka.info за трафика им, но и темата взе да ми омръзна, за това само ще публикувам следното:
Издателска дейност за 2009, според НСИ.

На точно тези данни мисля, че може достатъчно да се вярва. Е, както виждате, единственият сериозен спад е през 2000 (основно на тиражите, тогава заглавията са по-малко), от там нататък нивото на издаване в България се е запазило, въпреки кризата и т.н.. Сайтове като читанката има от много време, самата тя е от около 2007 под това си име и не си личи да има особено влияние.

Може ли някой да излезе с по-подробни данни, например за тази година или за продавани книги? Аз съвсем субективно основно виждам как на Славейков са изчезнали в последните години около 5 щанда, които се компенсират от наистина големите книжарници, които се отварят. Честно казано, без данни от книгоиздателите за техни проблеми, не виждам защо точно може да им се вярва. Не казвам, че и читанката е била напълно законна – това може да го каже само съдът, ние можем да си подхвърляме цитати от закони колкото си искаме – но е хубаво да има яснота кой ял, кой пил, кой пиратствал, кой загубил.
(да отбележа. Липсата на растеж 1) не е загуба, 2) е в резултат от отдавнашни калпави практики, довели до това само запалените читатели да си купуват книги.)

И накрая, нещо, което Verena прати – разбивка за цените на книгите в България. В общи линии съвсем ясни неща, но може би някой не е наясно.

Tags:

One Response to “2010-07-20 статистика за книгоиздаването в България”

  1. ColdFusion Says:

    Издателите като всеки бизнес се стремят към монополизъм и искат да затворят всякакви дупки, колкото и малки да са, от които може изтича вода, дори само предполагаемо. Друг е въпросът, колко късогледо е това.

    А и при положение, че екнигите все повече навлизат и се налагат е нормално да се опитват да тормозят разни читанки и подобни. Амазон май скоро казаха, че продават почти 2 пъти повече екниги от колкото хартиени с твърди корици. Може и наще да се готвят да отворят някакъв мега портал за продажба на екниги в скоро време и за това да мрънкат на читанките. Макар, че не ми се вярва да имат толкова бизнес нюх. :P

Leave a Reply