2010-07-22 жалък тип

by Vasil Kolev

В България изглежда вирее една порода много жалки хора. След гуру-то Апостол Апостолов и (поне на външен вид) страдащия от кретенизъм Добри Божилков попаднах на лицето Максим Бехар…

В общи линии би повечето рекорди за жалък тип. Като пропуснем нещата, които чух за него и за които няма как да знам дали са верни, може да се видят следните неща:
1) Последната текуща редакция на статията за него в Wikipedia. Написана от самия него, в PR стил като от по комунистическо време, основно с цел самореклама и с повторения на едни и същи факти по много пъти.
(един редактор се е занимал да го ореже, но не е помогнало, наглостта е голяма сила)
2) Книгата му за facebook. Трудно може да се опише колко смешна е подобна идея и колко неприятно е, че се хабят дървета за нещо, дето отнема 20kb да се качи на произволно място в web-а.
(без да споменавам моето мнение за facebook и колко глупаво е да почнеш и да пишеш правила за там, сигурно следващата му книга ще е за детската площадка)
3) Целия му twitter account (https://twitter.com/maxbehar). Retweet-нати безсмислици и от време на време някой успее да го подразни, та изтърве някоя псувня. Особено забавно е как около някаква PR боза е изтекло нещо от типа на това и финалният отговор

Та така. Г-н Максим Бехар, моето мнение е, че вие сте един жалък тип. Перфектен сте за лице на по-голямата част от българската PR индустрия.
(не съм единствения, писал по темата. В 8битовата еротика имаше пак нещо подходящо)

Update: Господинът е изтрил въпросния груб tweet, а добрите хора в wikipedia са му почистили статията. Нищо, в wikipedia има дълга история на всички промени, а и google помни дълго.

Tags: ,

29 Responses to “2010-07-22 жалък тип”

  1. Лъчо Says:

    Само бях чувал за тоя и книгата му, но не подозирах, че някой може да бие Добри по идиотизъм. Поне са лесни за игнориране в общия случай…

  2. abc Says:

    Защо така негативно? Я виж какво постижение има човекът:
    “През май 2006 той присъства на вечеря с президента Джордж Буш в Националния музей във Вашингтон…” :-)

  3. Лъчо Says:

    И все пак, над 800 човека го дебнат в Туитър. Дори половината да са ботове и подобни гадове, това пак са си 400 хуманоида, разбиращи какви ги пише. Пък и двеста да са, пак не са малко. Интересно това какво означава… Че България е пълна с жалки идиоти, хората харесват жалките, хората обичат да четат глупости, или обичат да се заяждат с подобни типове? Че не могат да различат нормалния човек от такива ухилени, нагли хаховци?
    Как мислиш?

  4. asktisho Says:

    Да живей осембитовата :)

  5. schz Says:

    Вие нищо не знаете! Дори списание максим е кръстено на него.
    Първоначалните планове са били да го кръстят мончо (списанието де), обаче имало прилика с пончо.
    Така списание максим носи името на нашия велик ПеаР пълководец. Освен всички добрини (например да превръща виното във вода), най-голямата е че през 92-ра е препрал едни мафиотски пари (което все пак си е свято дело).
    Така че моля ви не обиждайте нашия Единствен и Велик пълководец.
    Той ще ни върне земите божии.
    Кажете Алилуя!

    из ПеаР съобщение намерено някъде в Българските земи.

  6. няма_да_кажа Says:

    а, бе, номера е, че като го сравних с елитна компаньонка, се засегна. по принцип на компаньонките им плащат да правят неща които не харесват особено с и за хора които не харесват особено. разбира се има изключения. замислете се какво точно правят PR-ите и този конкретно и дали заслужава двоен на една компаньонка хонорар.

    ай, със здраве, сполайте!

  7. Longanlon Says:

    книгата му няма нищо общо с фейсбук, освен че е съветите от нея са публикувани първо там

    самите съвети са нещо като бизнес и житейски послания от типа “никога не забравяй кафе за какъвто и да е семинар” или нещо такова

  8. Longanlon Says:

    п.п. знам щото я подарих на баща ми за рд

  9. abc Says:

    Лъчо, дебнат го в twitter понеже всеки себеуважаващ се млад ПР експерт се чувства горд да има допир до това светило :-)

  10. velin Says:

    извод — младите πr^2 са твърде много

  11. Joruel Says:

    М-даааа, добре казано :)

  12. 8bit Says:

    бехар туйти на латиница >>> бехар има блекбери. >>> бехар туйти от уеб. >>> бехар каза, че имал блекбери апп, бехар не туйти от блекберито >>> бехар туйти на латиница от персонал пц

    обвиоус бехар ис обвиоус

  13. йес Says:

    господинът дори е пуснал реклами във фейсбук да му стават всички фенове. кой знае защо трябва точно той да има фенове.
    ежедневно агитира насам-натам всички да му стават почитатели.
    а това, че прави безумно много грешки, пише на латиница, псува, ругае – друг въпрос.

  14. Максим Бехар Says:

    Момчета (и момичета),

    Струва ми се, че се взимате доста насериозно….

    Което не е лошо де, то и аз понякога…нали знаете, ходи си по хората:)

    Злобата обаче често е лош съветник, много лош. Едва ли сте толкова злобни в живота и с хората край вас. Защото ако е така – кофти, кофти, кофти.

    Както вие си ръсите бисерите тук, така и аз мога да си пиша каквито си искам книги, пък и доста се купуват мамка му…. след месец тази с правилата излиза в три доста добри и уважавани (от мен) държави – Русия, Полша и… Бразилия…. Хм….ами ще трябва да преровя и тамошните форуми…няма начин някой местен Колев и там да се поупражнява… жалко, че няма да го разберете.

    А, да не забравя, до седмица в България излиза новият тираж на правилата, ако някой още е забравил да ги подари на татко или на мама… ще има и за него.

    Но най-важното е – бъдете здрави, умни, агресивни и иновативни…Но не бъдете злобни…. Няма как да стигнете до нещо добро с много злоба, просто няма как. Сполай ви….:)

    Ваш,

    Максим Бехар

  15. Vasil Kolev Says:

    @Максим Бехар, не знам къде видяхте злоба в цялото нещо. Това моето си е едно просто и ясно мнение, че човек, който например сам си пише самореклама в wikipedia, е жалък тип, прост логически извод. Ако си губех времето да се ядосвам на всички идиоти в българския net, щях да съм умрял от сърдечен удар преди десетина години:)

    Приемете това като оценка на поведенето ви. Е, или не го приемайте, запушете си ушите и си пейте “лалалала” например :) Аз го пиша за хората, които ме познават и за които може да е полезно да са наясно с няколкото факта, които съм написал, ако имате да кажете нещо по самите факти – давайте.

    Колкото за взимането на сериозно – като почна да искам по 150лв на час за да се пие кафе с мен, ще се замисля по въпроса:)

  16. Longanlon Says:

    книгата всъщност не е лоша

  17. Vasil Kolev Says:

    @Longanlon, т.е. са я напечатали на мекичка хартия, да не драска задника?:)

  18. Максим Бехар Says:

    150 лева е цената на лекцията в M3 College за два пълни дни, лектор ще е Сашо Варoв, човек койта разбира от Интернет повече от всички нас заедно. Като включим двата обяда, печатните материали, хонорар на лектор и разни други неща, няма как този двудневен курс да бъде по-евтин. И все пак -. това е най-евтиният двудневен курс в областта на маркетигна в България.

    Моята роля в цялата тази готина история беше да направя колежа, да го лицензирам, да инвестирам в него и… да мина в неделя на 1 август, за да си изпия сутрешното кафе с колежаните… Какъв по-голям кеф от това…:)

    Ако и вие някой ден го направите, супер ще е… И за вас ще коментират в Twitter, малко ли е….:)

    М.

  19. Vasil Kolev Says:

    @Максим Бехар, т.е. смисълът от вас и вашето име в курса е само да си правите сам реклама, без някакъв друг смисъл?

    И, хм, не виждам отговор на останалите факти, на които ми се базира мнението :)

  20. йес Says:

    Бехаре, ти изобщо зацепи ли закво ти се ебават всички? И с двата ти коментара установих, че май нещо ти се пообърка… Кви лицензи, ква слава, че писали за теб в Туитър, кви лалала-та. Ти луд ли си?!

  21. йес Says:

    Тъпото е, че си човек на баси голямата възраст, а говориш като пубер. Вместо да се измъкнеш интелигентно от нападките, ти тръгваш с ругатни, които дори аз не мога да възпроизведа. Често се изразяваш така в Туитър. А си човек на комуникацията, копеле! Ама тая комуникация ЦЕНТ не ти се отдава.

  22. Lupi Says:

    @Максим Бехар – Вие явно сте от онези хора, които слагат смайли след всяко изречение. Някой страничен наблюдател би казал, че това е проява на позитивно (антизлобно) мислене, но всъщност може просто да прикрива дълбоко таена ярост. Философски въпрос :)

    А досега единственото мнение, което съм виждал за вашата невероятна книга е само от вас – т.е. чисто субективната оценка на автора. Пожелавам ви да я издадете и в Централноафриканската Република и в Папуа Нова Гвинея. Виждам че не спирате да рекламирате съмнителните ѝ достойнства, но това е типично за един loser, който е изсрал едно димящо лайно и се опитва да го продаде на който може. Напомняте ми на едни други две личности, отчаяно нуждаещи се от внимание, единият е Вени Марковски с невероятната си фирма бол.бг, която отдавна е в небитието, както ще стане и с вашата ” пи ар ъгенцийка” :D

  23. Максим Бехар Says:

    …ами според мен нямам нужда от внимание. Върша си работата, и нищо повече. От това по-хубаво – здраве му кажи. Хайде – приятен ден.

  24. йес Says:

    Максимилиане, последно нямаш нужда от внимание или си поласкан от вниманието (х50 пъти): http://i25.tinypic.com/2v2xgyo.jpg

  25. Томислав Says:

    Пичове, този постинг е доста непълен. Авторът е сърчнал 1-2 неща от живота на Максим Бехар и е решил да пише нещо. Не казвам, че Максим Бехар е добър или лош човек, умен или глупав.

    Той обаче освен автор на една книга, е доста други неща – съосновател на вестник Стандарт и бивш негов зам.-главен редактор, почетен консул на Сейшелите в България, създател и собственик на М3 Комюникейшънс Груп, на М3 Колидж, бивш съсобственик на мобилния оператор ProWave, който имаше лиценз за услуги по стандарта TETRA, но нещо не се наложи, председател на Българската асоциация на ПР агенциите, председател на Българския форум на бизнес лидерите.

    Пак казвам – не оценявам човека като добър или лош, и не знам по какъв начин е постигнал успехите си, но твърдя, че този блог постинг е написан много ограничено. Ако целта е просто да се плюе – това е жалка история.

  26. Vasil Kolev Says:

    @Томислав, ако се хвана да разпъна всичко, което си обяснил, портретът му ще стане още по-неприятен, не видях смисъл.
    1) Стандарт винаги е бил силно трагичен вестник, на нивото на Труп и компания. Още помня какви глупости писаха по времето на скандала с Online.bg и уж откритото там детско порно.
    2) Почетен консул е длъжност без реално покритие, и се дава за заслуги към управляващите.
    3) TETRA е система за комуникация, ползвана от военни и държавни служители, за да си и оператор се искат дебели връзки и сериозни подкупи и е сериозен начин да се точат пари. Тя няма как да се наложи – не че ще изчезне, но е стандарт за съвсем други цели, не за граждански.
    http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2007/05/18/341208_provalut_na_prowave/ е нещо по темата.
    4) За m3 колежа и за форума на бизнес лидерите нямам какво да кажа, не съм проучвал, признавам си.
    5) Председател на асоциацията на PR агенциите си е нормално за такъв като него, както казах и преди, той е перфектно лице на българския PR.

    Целта на post-а е да се събере на едно място малко подходящa информация за хора от тоя тип. Типът хора, които биха казали всичко, стига да ги направи да изглеждат по-добре. “Мазен лъжец” май е техническия термин, а той е и предвидим при това, стилът му на писане си личи навсякъде, където може по internet-а и става въпрос за него (има забавни неща в bgrabotodatel.com за prowave, които съвсем очевидно той ги е писал). Целта е да знаем кои са spam-ерите, за да можем да предприемем мерки срещу тях :)

  27. и.жилин Says:

    Може ли аз, другарко, може ли аз да кажа ?

    “почетен консул на Сейшелите в България” е много любопитен феномен. Офшорните зони (били те острови или не) имат интересния навик за удобство на своите, кхм, потребители, да създават консулства като гъбки във всички държави. Тези консулства се раздават на общо взето който иска – целта, все пак, е да е удобно на потребителите на зоните.

    За TETRA крокодила много добре го е казал, нямам какво да добавя. :)

    За останалите заслуги на човечеца, за когото аз даже не бях и чувал до тоя пост, е безпредметно да се коментира.

    Виж, частта със “Сашо Варoв, човек койта разбира от Интернет повече от всички нас заедно” ме накара да се хиля неконтролируемо 10 минути. Зачудих се, аджеба, кой ще е тоя невъзпят гений, дето пък да не съм го чувал поне, разрових добрия гугъл, и се хилих още 10 минути. Предполагам, че въпросният г-н Варов разбира от интернет повече от г-н Бехар, но нека да не бързаме да правим заключения за “всички нас заедно”.

    http://www.linkedin.com/ppl/webprofile?id=2654624

  28. leb2.0 Says:

    Максим Бехар е олицетворение на безмозъчната посредственост. “Кариерата” му е доказателство за това как без грам мозък можеш да се навреш тук и там, стига да си нагъл. Проблемът е, че рано или късно липсата на сиво вещество лъсва и трябва да се прави нещо ново.

    Най-хубавото от всичко е, че когато разбереш че Бехар се е докопал до нещо то трябва да стоиш възможно най-далеч от него. Сложното е да проследяваш всичките му превъплъщения…

  29. zzzz Says:

    Q:Какъв става Максим Бехар когато е любезен?
    A: Макс Кавалера!

Leave a Reply