2011-04-29 кръщаване на машини и naming conventions

by Vasil Kolev

Преди време ми се учудиха, че не ми е хрумнало да напиша нещо по темата за кръщаването на машини.

Темата е доста обширна и почти религиозна (поне според начина, по който хората спорят). Има две основни течения – функционално и човечно.

Функционалното е най-често срещано при мрежите – там всеки интерфейс на router се кръщава с име и положение (например te5-2.ny1.us.iptransit.com – 10-гигабитов втори порт на пети слот на първи router в Ню Йорк в САЩ). При сървърите се ползват подобни функционални имена, най-вече когато има твърде много машини за наименуване (например, в един от последните мои всички web-ове бяха wX (X от 1 до 20), базите данни dX (без централната, която си беше dm) и т.н.). Много често се срещат имена като db1 и db2, понякога и по-функционални (dbmaster, dbslave). Редовно хората си кръщават router-а вкъщи ‘router’ (както и аз съм направил).

Далеч по-интересен е човечният начин, стига да се прави правилно. Там има няколко под-течения…

Едно от най-хубавите неща, които могат да се срещна из книгите, филмите и т.н. е изграждането на характера на героите. Това и прави възможно кръщаването на машини с имена на различни герои, понеже можем да пренесем някаква част от качествата на героя върху машината и очакванията ни за нея.

Тук имам ужасно много примери:
Работната ми станция вкъщи се казва lain (от Serial Experiments Lain). Мисля, че е едно от най-хубавите имена за desktop машина, който не схваща защо, определено трябва да гледа anime-то (около три пъти, щото е много трудно да се разбере от първия).
Текущия ми лаптоп се казва shrike, на героят от цикъла за Хиперион на Дан Симънс – трябваше ми име за достатъчно мощна нова машина. Предишният се казваше lyra, като героинята от “Тъмните му материи” на Филип Пулман – лаптопа имаше такъв виж, че ми трябваше нежно женско име. По-предишния (реално първия ми) се казваше woland като от “Майстора и Маргарита”, понеже имаше по-мрачен вид и се ползваше за контролиране на всичко наоколо.

marla беше кръстена на Marla Singer от Fight club, докато с Боян търсехме подходящо име – женско, и да ни се вижда подходящо и на двамата.
cassie беше кръстена на Cassie Ainsworth от Skins – дребна, слабичка машина, не съвсем сигурна (както има само един диск), могат да я ползват много хора за много проекти. Машината не е наследник на marla, просто дълго време си търсих сървър, който да кръстя така :)
(има сериозна причина много сървъри да се кръщават с женски имена, на принципа на стария лаф “Сървърът е като женското сърце, винаги има място за още някого” (да, изяжте ме, феминистки))

Пример за машина, която е кръстена на външния си вид е zver.fsa-bg.org (ето няколко снимки), понеже тежеше около 50кг и носенето си беше прилично упражнение.

Иначе има други naming convention-и, при които просто се избира име, като да харесва на хората. Например Велин има навика да отвори списъка с имената на героите на Толкин (“Книга на имената на Арда” или нещо такова) и да избере от там (беше се пробвал да използва същия метод, когато негови колеги го питали как да си кръстят бебето…). Не може да се отрече обаче, че lugburz, grond или orthanc са добри имена…
Изобщо големите фентъзита са страхотен източник на имена. “Песен за огън и лед”, “Мечът на истината” и най-вече “Малазанска книга на мъртвите” (с нейните около 800 различни (и развити героя)) може да се ползват спокойно и в огромна фирма и пак да не се получат повторения. “Малазанската книга на мъртвите” особено позволява групирането им по раси, по армии, взводове и изобщо дава възможност да се изгради много удобна именна структура (например да се кръсти backup сървър-a “hood” по името на бога на смъртта там).
По подобен начин бяха кръщавани малко машини в securax. Отначало бяха кръстили един сървър nicotine, което доведе до машини, които се казват cocaine и morphine. Това доведе до много весели случки, например да се возя в едно такси, да обяснявам по телефона “и извадете кокаина”, а таксиджията да ме гледа уплашено.

Имам няколко имена, за които още не съм намерил на какво да ги дам, та – може да си харесвате от тях:
(тук няма да включвам големите фентъзита, ще заемат ужасно много място)
river (River Tam от Firefly и Serenity). Малко, красиво и много опасно/мощно създание.
ayaan (Ayaan Hirsi Ali, писал съм за нея).
kvothe (главният герой от The Kingkiller chronicle на Патрик Ротфус). Също така от там имаше и едно дърво – Cthaeh – което знаеше всичко, можеше да вижда в бъдещето и се стараеше да върши максималното възможно зло, чието име би било перфектно за Oracle или подобна база данни.
shinji (на героя от Neon Genesis Evangelion) е перфектно име за най-калпавото парче хардуер, което имате.
sethra (Sethra Lavode от книгите на Стивън Бруст за Dragaera). От там и Morrolan е хубаво и подходящо име.
vimes (всъщност, цялата Анкх–Морпоркска стража).
rorschach (от “Watchmen” на Alan Moore) би бил хубаво име, но е доста гадно за изписване и по-скоро не го препоръчвам.

Ако някой се сеща добро име, може да пише :)

(интересно как Стивън Кинг почти няма подходящи герои. Може би всички от “То”, или тия от “Тъмната кула”, но не мога да се сетя за нито един – нямат и особено запомнящи се имена. Важи и за доста други доста добри автори.)

Tags: ,

24 Responses to “2011-04-29 кръщаване на машини и naming conventions”

  1. chirvo Says:

    а
    az krushtavam mashinite na
    1, rimski imperatori (e.g. caesar, octavian, tiberius, …)
    2, fatalni signali (e.g. SIGBUS, SIGILL, SIGSEGV, …)
    3, galaktiki (e.g. triangulum ili drug primer nebula, dumata za galaktika na latinski)
    4, latinskoto ime na klasa mashina (e.g. ignis se kazva edin Sun Fire, primordium e edin Origin 2400)
    5, atomni reaktori (e.g. RBMK, CANDU, …)
    6, albumi (e.g. midian)
    7, etc.

  2. Кирил Владимиров Says:

    Имам един home server, чийто части са събрани на почти “случаен” принцип. Както се очаква това води до уникални проблеми, за отрицателно време.
    Получих тази машина, по времето когато са бях запалил по Пътеводителя и очевидно приех, че е постоянно депресиран и безполезен. И тъй името просто си му пасна: Marvin :)

    Но това е единственият случай за интересно име. Останалите имена, които съм давал са винаги адски банални. Някаква форма на “кодиран” адрес, модел(ако иде реч за лаптоп) или нещо от сорта. Примерно, в следствие на факта, че сега съм с Dell Latitude E5500, машината са казва просто latitude.

    Затова толкова се гордея с marvin, единствения момент на някаква креативност в тази насока…

  3. Лъчо Says:

    Моята Лили е кръстена на мен.
    My narcissism knows no bounds.

  4. Боян Says:

    Креативност може да се проявава само когато няма корпоративни политики и документация към тях. Там стриктно са описани (почти) всички ИТ процеси, кое, защо и как. Одитори правят проверки на всеки 6 месеца и нещо като не е като по книга питат “Why?” :)

  5. Vasil Kolev Says:

    @Боян, хората, които налагат и пишат корпоративни политики и се придържат стриктно към тях са достатъчно бездушни, че да нямат на какво да си кръстят машините, дори и им хрумне да го направят :)
    (а и там винаги се намира какво да се кръсти по интересен начин, в общи линии няма процедури, дето да не можеш да ги заобиколиш и да изглежда, че са изпълнени…)

  6. _c_ Says:

    Taka krashtawam mashinite po prednaznachenie :)

    1) router w izgnanie s embedded os (>100km) – alpha,beta,gamma,delta …)
    2) serveri koito otgowariat za sigurnosta – panzer,leopard,pantera,mark, ares, brdm, btr, t-72, t-34, …
    3) development serveri (*tuk sa interesnite imena*) – schyzo, psycho, madman, opcode, insane, x0r, n0x, TK3C, labX, dev, smotlio, 42, null …
    4) production mashini – helix, earth, fire, water, sun, forest, star …
    5) laptopi/desktopi – smurf, alien, kelesh, zerg …

    P.S. Da me izwiniat mashinite koito ne sam gi spomenal :)

  7. Маркуча Says:

    Тук всичко е по Толкин, с изключение на една извънредно проклета машина, която имаше навика да се паникьосва в най-неподходящия момент. Откакто я прекръстихме на bdsm не е мръднала :)

  8. Michel Says:

    Имали сме машина (ThinkPad) на име Kai, по героя от LEXX който имаше нужда от proto-blood през цялото време… както може да се сетиш, стартираше невинаги и имаше нужда от леко разклащане, преди да тръгне… :-D (накрая умря, за съжаление… но тогава дойде нейният “брат-близнак”, който стартираше добре и беше по-весел, съответно го кръстихме Merry… ;) )

    Рядко си кръщавам машините (нямам въображение много) но се случва. Героите на Толкин са за предпочитане, въпреки че има и изключения… (имам и една машина Superman, това е защото е супер-бърза, хехе). ;)

  9. ju Says:

    jungle
    justice
    judge
    justin

  10. Peter Pentchev Says:

    “…базите данни dX (без централната, която си беше dm)”

    Е, да, друго си е да си кръстиш основния сървър за бази данни Dungeon Master :P

    Мдааааа, чудя се колко ли хора са ми се ядосвали, когато на едно работно място за сравнително голям брой машини избрах конвенцията “имена на градове от света на Warhammer” (именно “света”, имайки предвид физическата игра, която не върви съвсем да нарека “board game”, и книгите, а не компютърното недоразумение) – градове в различни области / владения / империи за различните класове машини. На хората им се наложи да свикват с имена като praag, carcassonne, carroburg, kislev, nuln… ама нямаше какво да правят, свикваха! :P

    Иначе най-дългогодишната конвенция за именуване на машини, към която все още се придържам, е името на моята лична машина да бъде [подобно на] straylight. Мдам, “Невромантик” ми хареса навремето, а идеята за нещо, което се нарича “Villa Straylight”, ми падна на сърцето :) Така че от десетина години насам машината (обикновено лаптоп), върху която работя най-много, се нарича straylight – или поне така се нарича основната операционна система, която използвам върху нея. Заради това, че тази машина винаги е била multiple-boot, и това, че от време на време във виртуални машини пускам и другите операционни системи покрай основната, на тях им давам други имена – историята помни greylight, waylight, feylight (особено ми е любимо, по едно време направо се чудех дали да не заместя straylight с него) и още едно-две подобни.

  11. ng Says:

    Аз ги кръщавам на котки (от мюзикъла), по стара традиция от русенския университет и според http://tools.ietf.org/rfc/rfc2100.txt

  12. Nightery Says:

    На мен ми е по-лесно да напиша rorschach, отколкото Cthaeh (как изобщо се чете това?!).
    За СтивънКингските герои – можеш да ползваш Куджо, Мизери, firestarter,.. (но такива машини кой ли би си пожелал?). В общи линии там по-важно е какво се случва, а не на кого, вероятно затова липсва такова количество подходящи имена.
    А мойто PiCe обикновено е avi. Чак нарцисизъм… по-скоро в интерес на разпознаването и от липса на достатъчно голямо увлечение към нечие друго име ;)
    P.S. Сетих се че особено ме радват имена от рода на “Константин”, “Генади”, “Спаска”, .. и тези, от които се получават ситуации като онази с таксиджията и кокаина.

  13. Виерко Says:

    Много готина и любима моя тема. Аз съм със сериозни девиации относно именуването на хардуера. Практически ми е чужд и не мога да го ползвам, ако не е именуван. Дори дребни и не толкова значителни парчета желязо (като един VoIP адаптер на CISCO, който бях кръстил “Папи”).

    Имената на звезди са звучни, интересни и хубави. Връзка – тип/големина на машината:спектрален клас звезда. А на латински, особено в областта на хуманитарните науки има хиляди, хиляди красиви възможности. Имена на биологични видове – растения, гъби, бактерии, животинки; имена на ултраструктурни клетъчни елементи; имена на белтъци, липиди, хормони, биологично активни вещества (изключително звучните биогенни амини путресцин и кадаверин :-))
    Някоя пръдлива машина би могла да се кръсти flatulentio, примерно. :-)

    Cereus. Свещ на латински.
    Thiomargarita. Гигантска бактерия (“намибийска сярна перла”), която папка сяра.
    Torula. Гъбичка от род Кандида, която има готино звучене, навява за метъл група.
    Leuconostoc. Бактерия, която участва при ферментацията на киселото зеле.
    Rabies. Бяс. Или другото му, “нежно” име – Lyssa.

    yersinia, shigella, salmonella, neisseria, nocardia, listeria, treponema, serpulina, spirochaeta, leptospira,… и т.н.

  14. Nick Says:

    Аз започнах с корабите от BSG, но после се преориентирах и сега ползвам луните на Сатурн, понеже са ми достатъчно на брой. Смяната и преплитането между двете дойде заради това, че кръстих една машина shiva – на многоръкия бог, просто защото се оказа, че на нея има какви ли не услуги. Поразтърсих за звезда/планета с това име и така прескочих на спътниците на Сатурн. Повечето от техните имена са ѝ богове/богини от гръцката и римската митология.
    Покрай хедъри в мейли и подобни постове по блогове и форуми съм забелязал, че в доста фирми има сървър на име Titan (няма да споменавам примери, но е факт).
    Добри отправни точки, за хората харесващи хубавите пред рационалните имена могат да бъдат намерени тук – http://namingschemes.com/
    П.П.
    Мисля че скоро имаше подобен thread и в /. но може и да се лъжа.

  15. Бобсън Says:

    river като име може да е и отъ образа River Song отъ Doctor Who, въ което пъкъ медийно явление отъ 1964г. са се натрупали какви ли не имена…

    на место съ повечко машини съмъ виждалъ да се именуватъ на герои отъ анимационни филми.. като се почне съ
    fred..
    wilma..
    barney..
    betty..
    pebbles..
    bambam..
    и после
    daffy..
    porky..
    bugs..
    elmer..
    и к’ви ли не още, като може да се ползва информация на друго ниво напримеръ barney и betty бдятъ надъ, около, покрай bambam или пък wilma е директно свързана по eth съ fred или пък са двете машини въ обща стая на двама души и какви ли не още..

  16. chirvo Says:

    @Виерко: dobur izbor za naming. bih dobavil v spisuka kato predpochitani genusite streptococcus, staphylococcus, clostridium, pseudomonas, pasteurella i oshte njakoi drugi gnusni patogeni. ot himiite mi zvuchat dosta prijatno sarin, cyclosarin, soman, tabun, fentanyl, carfentanil, strychnine, botulin, etc., pochti kato securaxkata konvencija s morfina, kokaina etc.

  17. Виерко Says:

    А, именно, знаех, че червото ще ме разбере. :-)

  18. Кирил Says:

    Просто си е нужно някои от по-официалните машини да имат некви смислени имена, щото колегите overseas са цупльовци, и много докачливи. Имаме всякакви с реки, имена по Толкин (любими на много хора), популярни градове, и т.н. скука.
    От мен ако зависеше, всички машини щяха да се казват Пантера, Слейър, Сепултура, Металика и други дзверове, или пък Авентадор, Загато, Страдале, Гаярдо, Мурсиелаго, Скудерия, ма па са трудни за писане.
    Можем да се обърнем и към любимите ми пистолети (е тука ме обявихте за луд, знам) : Зиг Зауер – вариации на тема П226, СП2022, Хеклер и Кох – експерт + марк, Валтер, Глок 17 + 19, Берета М9, Колт 1911, Смит & Уесън, и подобни – ама намирисват на насилие, та не са приемливи.

  19. Michel Says:

    Btw, за Стивън Кинг не си прав …чел ли си “Тъмната Кула” с Роланд Стрелеца в главната роля? (Hint: Българсият превод не е много добър…)

  20. Michel Says:

    Btw, като казахме Тъмната Кула… споментах ли, че Стивън Кинг пише още по темата за Роланд? Не е prequel, нито sequel — май е mid-quel… ;)

    http://www.stephenking.com/promo/wind_through_the_keyhole/announcement/

  21. Peter Pentchev Says:

    @Michel – ако това “за Стивън Кинг не си прав” е било към Маниакса (т.е. към самото му писание, не към някой от коментарите) – погледни пак самото писание и виж какво *точно* казва той за Стивън Кинг, особено второто изречение :)

  22. Michel Says:

    @Pеter:

    :-)

  23. Боян Says:

    Да използвам темата да попитам. Имате ли IP numbering convention на работа ? Примерно виртуалните ви сървъри са от х.х.х.1-.10, файлови сървъри от .11-.20, база данни, etc ? :)

  24. alex ivaylov Says:

    Тази статия ме накара за се замисля за проблем, който не решавам от много време поради мързел. Домашната ми машина, лаптопа ми, компютъра в офиса и два наети сървара, който имам… всичките се казват “webdev”. Но проблема е като влизам в тях пише “alex@webdev” на терминала и аз не знам дали съм във ssh сесия и ако съм на кой сървър е това (обикновенно се ориентирам по IP адресите). Онзи ден в офиса купиха нов сървър, който е подобен на 50 килограмовия zver, чийто снимки си показал и тъй като вече имаше “webdev” във тази мрежа, решихме да го кръстим “debel” защото е широк, на debian и се ползва за development. Мисля че това е мнго подходящо име, все още се чудя какво да ги кърстя другите :)

Leave a Reply