2011-05-07 3d printer

by Vasil Kolev

Днес беше весел ден в initLab.

Отидох там около заниманията с RFID и едно нещо, дето довършваме с Кънев (за което, заедно с проекта за отваряне на вратата с позвъняване (който вечер работи, със съвсем малко жертви) вероятно ще направим една кратичка лекция). Там се оказаха и няколко човека, който се занимават да сглобят 3D принтер (такъв, дето прави формички от пластмаса) и с които в крайна сметка се занимавахме до около 23:00…

В началото имаха няколко проблема със софтуера (писан от всякакви странни хора, я на java, я на C/C++), който забиваше или успяваше да забие контролера на принтера (който па беше в процес на сглобяване). След малко дебъгване, strace-ване и четене на код се оказа, че протоколът за комуникация е прост, текстово базиран, работи на 19200 (без flow control, което води до един проблем), и може за тестове да се ползва от терминал.
(има нещо много забавно в това да напишеш команда и да гледаш как някакъв реален хардуер мърда или се опитва да се подпали)

Съответно няколко часа досглобявахме машината, пускахме тестове, намерихме един доста неприятен failure mode, който изискваше почти пълно разглобяване на главата (затъкнато парче от изходния материал), а аз даже написах едно просто програмче да насипва файловете с команди (т.нар. gcode) в устройството, понеже всичкия друг софтуер имаше разни проблеми с комуникацията – или объркваха протокола (неясно как), или просто препълваха устройството (т.е. не чакаха на всяка команда отговор, а просто пращаха с пълна сила).
(и май се търси някой да го допипне да работи за windows, че аз не съм наясно как се отваря там серийния порт)

Утре следва додебъгване, и може би първият създаден обект (максималният постигнат дотук резултат беше спокойно местене по трите измерения и няколко капки изходна субстанция).

Update: Забравих да напиша най-важния момент – цялото нещо е open-source (питайте google за reprap), съответно може да се намери не само source на комуникиращото приложение, но и на firmware от страна на контролера на принтера.
(по-късно ще измъкна от Тони Стоев link към неговите писания по темата, понеже той се занимава с организирането на проекта)

Tags:

2 Responses to “2011-05-07 3d printer”

  1. ceci_ Says:

    А какво всъщност е инитлаб?

  2. Владо Says:

    initLab.org – първият български (http://en.wikipedia.org/wiki/)Hackerspace

    initlab.org/about/address – и си ни добре дошъл ;)

Leave a Reply