2011-04-26 трибунал за военни престъпления на САЩ?

by Vasil Kolev

Не мислех да пиша повече по темата, но очевидно има нужда.

Предполагам, много хора са чували за ICTY и ICTR – трибуналите за военни престъпления съответно в бивша Югославия и в Руанада. Нуждата от тях е най-вече поради невъзможността локалните власти и локалният съд да проведат достатъчно безпристрастни процеси.
(след някакво четене на протоколи и други данни от подобни съдилища мога да приема, че са сравнително безпристрастни).

Крайно време е да се направи такъв съд за американските военни престъпления.

Тия дни wikileaks пуснаха данни за по-голямата част от затворените в Guantanamo, оценки за опасността от тях и т.н.. Документите биха били смешни, ако не се отнасяха за истински човешки животи (пуснаха и малко видео записи, които би трябвало да се гледат на собствен риск). Като цяло, американците стават пак за смях.
Проблемът идва от другаде. Department of Justice е пуснал ето това писмо до всички адвокати на затворници, казвайки им, че тази информация, въпреки че е изтекла, не може да се използва в защитата на клиентите им за получаване на habeas corpus (което е стандартно човешко право, поне според конституциите на нормалните държави (вкл. САЩ)).

Нямам желание да обяснявам колко точно гнусно е това – прочетете статиите и си правете изводи сами. Съществуването на подобно писмо обаче твърде много се приближава до мерките, взимани от СССР за политически процеси.

Tags:

5 Responses to “2011-04-26 трибунал за военни престъпления на САЩ?”

  1. Longanlon Says:

    принципно съм съгласен за трибунала, но когато става дума за граждани на чужди държави, конституцията на САЩ не важи

  2. chirvo Says:

    а
    tebe kakvo te prihvana, ta ti zapuka za ne’kvi izloveni manafi ot na pichka si lelina u divoto i natikani v lager? chudo goljamo… i da gi bjaha bezsledno izcheznali, pak shteshe da mi e prez onaa’ rabota. a te gi durzhat tam, hranjat gi, pojat gi, gledat da ne izmrat etc. – kvo poveche trja’a da se pravi za tija grozni manafi? ok, razni pichove voenni se zabavljavali da gi izmuchvat ot vreme na vreme, no tova e v reda na neshtata :).

  3. Vasil Kolev Says:

    @chirvo, ми ние сме следващите (и по-скоро ти, аз дотам нямам намерение да летя :) ). На кой ще му пука за тебе?:)

  4. ceci_ Says:

    Нормална практика, двоен стандарт се нарича. Невероятно престъпление е сърбин да нашамари албанец. Не е престъпление албанец да разглоби и продаде сърбин (или друг нещастник/ца) за резервни части на богати европейци и те са хора и те имат нужда от роговици и бъбреци. Не е престъпление каквото и да е стига да се прави от щатите (още търсят ОМП в Ирак нали? Колко беше убил Садам 5к кюрди? А колко си отидоха от 2000-та насам в гражданската война и бомбардировките).
    Така че “Добър ден капитан очевидност”

  5. ceci_ Says:

    П.С. Трибунала е супер. Особено когато в най-подходящият момент главният обвиняем услужливо умря. Вече няма нужда да се води дело и да се доказва вина. Много находчиво.

Leave a Reply