2011-06-23 филтър

by Vasil Kolev

Нещо, което бих искал да си напиша някой ден (или някой да напише) и да го ползвам.

Имаше едно старо интервю с Умберто Еко, който обясняваше защо не ползва Internet и колко разсейващо било. Много хора (освен мен) са се оплаквали от огромното количество шум и че като цяло средата не предразполага към задълбочен research. Също така, стилът на писане из мрежата не е тръгнал да се подобрява…
(например снощи Кънев разказваше как някой започнал да вмъква в release notes на ruby (или rails) неща от типа на “kthxbye”, “lol omg” и т.н.)

Та си мисля, че ми трябва генерален филтър за съдържание, по възможност умен такъв, който може да бъде учен и настройван. Като отправна точка мога да покажа twitter-ския ми филтър, който реже по hashtag-ове, които ме дразнят и върши още няколко други дейности (като например resolve-ване на съкратени URL-та). Ето един кратък списък от feature-и, които ми се иска да имам, докато чета нещо из web-а:
1) почистване и нормализиране на текста. Никакъв l33tsp34k, изрази като “zomg” и подобни, само кратко отбелязване по не-натрапващ се начин, че нещо е поправено
2) маркиране на текст с голямо съдържание на buzzwords, т.е. нещо като стандартния bullshit detector, който всеки от нас носи в главата си – да намалява/отбелязва тия парчета от текста.
3) adblock (то вече си има хубав такъв, но не пречи да се вкара в тоя филтър)
4) лесно търсене на информация за някакъв факт, през някаква семантична търсачка – т.е. да мога да хвана едно изречение и да кажа “от покажи ми това кой твърди, че е вярно и кой – че не е”. Възможност да отбележа моето мнение и да ми отбелязва след това.
(например – “Хората са интроверти” и филтъра след това да добави “[25% от тях]”, или пък “(.*) е най-великата операционна система” [глупост])
4.1) възможност лесно да могат да се преглеждат тия факти и да се променят при нужда
4.2) история кои факти къде се срещат
4.3) способност да различава кога едно и също нещо е казано по два различни начина (може и с малко моя помощ), за да може разпознава фактите
5) транскрибиране на видео към текст. Това знам, че е малко вероятно да се случи в следващите 10на години, но все пак би било прекрасно, ако имаше начин да не гледам всичките talk-ове, към които ми пращат link-ове, а да мога да си ги чета спокойно.

(Цялото е в общи линии част от идеята ми за “генералния adblock” – очила, с които мога да ходя и да не ми показват например афишите с партийни агитации, рекламите на д-р Енчев и рекламите като цяло)

Следващата стъпка би била агрегатор на новини с анализ – да ми събира новините за нещо и да ми вади уникалните факти с количеството срещания (и кое къде е). Например, наложи ми се да прегледам поне 20на статии, че да хвана какво точно се е случило около процеса на Ратко Младич, в които повечето неща бяха повторения и от време на време само имаше нещо важно (накрая чак издирих записите от ICTY и ги гледах).

Tags:

4 Responses to “2011-06-23 филтър”

  1. zhilin Says:

    По Попов тия очила се викат ‘зъркели’. Въпроса е като напреднат нещата и почнат да ги вграждат в очите какъв интересен пазар за ‘импресии’ ще се отвори.. :)

  2. GattaNegra Says:

    Пхх,
    а не може ли вместо това да се изловят идиотите и да им се вземат компютрите и готово?
    И тия с афишите, и с рекламите по телевизията ..
    ццц… май ме избива на фашизъм…

  3. Георги Says:

    Аз съм доста ядосан от булшита дето срещам. Скорошен пример беше статия в новинарски сайт, в която имаше само един верен факт и то спорен. А за онагледяване в края на статията имаше клипче от филм . Умните хора в нета са рядкост и не са най-популярните по търсачки или други начини.

  4. Николай Says:

    Транскрибирането на видео вече що-годе работи, даже го има вградено в YouTube. Отвори си видео и натисни на CC точно до 360p.

Leave a Reply