Равносметка на първия не-курс

by Vasil Kolev

Свърши не-курсът по системна администрация. Ето какво горе-долу се случи в него:
(за справки, повечето неща се намират в wiki-то или в архива на maillist-а)

Всичко започна с един входен тест. Не беше нещо особено – идеята му беше да се изберат 10 различни човека, които да участват. Няколко човека, които бяха успели да се запишат за digest на листата и не бяха успели да попълнят теста, но останалото мина сравнително добре.

Последва инсталацията на машините. Имаше няколко различни проблема, които хората пребориха и един security такъв заради моята идея със setup с xvfb, който доведе до това единия участник да може да влезе в машините на няколко от другите участници.

(списък на задачите)

Първите задачи бяха да се подкара DNS за техните зони, irc и ntp. Услугите бяха просто и идеите бяха хората да си свикнат с машините и да могат да работят заедно, понеже DNS-а и IRC-то изискваха някаква координация – за първото всеки трябваше да има поне един secondary server, за второто четните и нечетните трябваше да си направят отделна мрежа.

Последва “разместване” – всеки трябваше да си предаде машината на някой и да приеме на трети неговата (без преинсталация). Предаването и приемането на нещо, което някой друг е правил по принцип на човек му се случва рядко, доста често му пада от никъде и е от типа неща, които притесняват хората и се допускат много грешки. В един момент си мислех, че трябва да си предават машините всяка седмица, че да претръпнат, но беше заместено от други неща.

След разместването беше “седмицата за почивка” – няколко задачи, които би трябвало да отнемат малко време, в продължение на седмица и малко, за да може хората да си планират сами времето и да решат кое кога да направят. В това влизаха неща като backup, restore и monitoring, както и да свържат двете irc мрежи в една.
Понеже двата екипа бяха избрали различни сървъри и под-протоколи на irc, за да си направят мрежите, свързването им се оказа интересен проблем, доста повече социален – нямаше практически начин двете мрежи да си говорят, поради огромната разлика в протоколите (TS5 и TS6, както и локалните модификации в UnrealIRCD и ircd-ratbox). Цялото нещо стана в общи линии в последния момент, но поради събрания опит при инсталацията всичко стана много бързо.

Имаше и подкарване на поща, с alias-и, прехвърлящи между машините. При тестовете даже успя да crash-не една от машините.

Последва задачата за възстановяване от backup. Беше доста забавно (за мен)…
(счупването на дисковете беше симулирано със следния скрипт:

sz=`ls -l "$1"| awk '{print $5}'`
let m=$sz/1048576
n=0;

while [ $n -lt $m ]; do
	let n=$n+1
	dd if=/dev/urandom of="$1" bs=1M count=1 seek=$n >/dev/null 2>/dev/null
	let n=$n+1
done

пуснат в/у всеки от виртуалните дискове, без предупреждение)

Следващото задание беше да се свърши от всеки една задача върху всички машини, т.е. да се тренира работата върху много машини едновременно и да се автоматизира по някакъв начин. Задачките бяха сравнително прости и всички се справиха с тях.
(основният урок май беше нещата да са максимално еднакви навсякъде :) )

Финалната задача беше да се направи услуга, при която може да се качва на всяка машина файл и да може да се вижда от останалите. Реализацията, която направиха беше много интересна – WebDAV в/у gluster – и сработи доста добре.

Като цяло аз съм доволен от курса, мисля, че и хората бяха. Не очаквах да отпаднат толкова много хора, най-вече, но и в останалото имаше доста изненади – какво се избираше като софтуер, как се реализираха нещата и т.н. (много помогна да не давам конкретен софтуер за инсталация).

Ето няколко от интересните mail-ове в листата, вместо край:
проблемът с xvfb
мрежов проблем с две виртуални машини на един интерфейс
начало на дискусия за пакетни системи срещу локално компилиране
дискусии за двете irc мрежи
ssl проблем с ircd-ratbox
самоотрязване на достъпа
свързването на двете irc мрежи

(и не ми се рови повече)

Tags:

6 Responses to “Равносметка на първия не-курс”

  1. voland Says:

    Това с xvfb ако не го е направил tie-fightera, пък на.

  2. tie Says:

    Boo!

  3. Vasil Kolev Says:

    @tie, кого освиркваш, voland или отпадналите ?:)

  4. tie Says:

    Няма оСвриркване тук. Urban dictionary:
    1. Boyfriend or girlfriend
    2. Word used to scare people

    1. Can you handle me? If you can’t you ain’t gonna be my boo.
    2. Guy: BOO!
    Guy 2: Holy sh*t!

    Оставям интерпретацията отворена :)

  5. Vasil Kolev Says:

    @tie, аха. Ако някой се насере от страх в блога ми, ще държа теб отговорен :)

  6. crusader Says:

    Voland, ако този Tie е този от снимката с blade-a, е очаквано :)

    http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/1906_1075626685428_1069040775_243579_4468_n.jpg

    Поздрави :)

Leave a Reply