2013-06-01 lightning talk от rails girls

by Vasil Kolev

Това ми е в общи линии lightning talk-а от Rails girls, май беше най-скучния.

Пълна шуробаджанащина, преди една седмица са ми рязали в главата, сега ми дават да говоря по конференции. Искам да поздравя Стефан Кънев с тоя talk :)

Всички имаме някакви притеснения, при някои от нас те започват да стават блокиращи и проблемни. Прекарвам някаква част от времето си да говоря с хора с такива проблеми и виждам как хората понякога не успяват нищо да направят само заради това. Тия дни стигнах до един много прост извод, който искам да кажа днес:

Намерете си правилната перспектива, от там нататъка всичките ви притесненения стават дребни и решими.

Добра гледна точка е “заради теб не умират хора” и “няма да умреш” от това, което вършиш. На мен много ми помогна престоя в реанимация, за да си затвърдя тоя поглед и да мога спокойно да кажа, че последствията от това, което правим не са съизмерими с притесненията ни за тях.

Не е нужно да минавате през същото като мен, за да си изградите такава перспектива – може просто да идете да сте доброволци някъде по странни места (имаше хора, които се занимаваха с циганските махали например), може да се занимавате с парапланеризъм, някой сериозен проект с обществено влияние и какво ли не още. А и никога не е късно да опитате нещо ново :)

Един друг хубав момент е, че точно това влиза в категорията “it gets better” – всеки път, в който преборим страховете си и постигнем нещо, прави следващия малко по-лесен, докато накрая притеснението остане като едно много дребно напомняне, че се хващаме да решаваме нещо по-сериозно.

Накратко – няма страшно :)

Tags: ,

2 Responses to “2013-06-01 lightning talk от rails girls”

  1. Мариела Says:

    Постът ти ми напомни за http://www.savagechickens.com/images/chickeneasyjobs.jpg :)

  2. neycho Says:

    Истинския момент на спокойствие един ден настъпва, когато почнеш да се занимаваш с неща в много големи мащаби – в моя случай със стотици хиляди и милиони парични неща, които пътуват по моя воля на ляво и дясно и остане само лекото притеснение, че вършиш нещо много важно. :)

Leave a Reply