2022-12-24 нов лаптоп

by Vasil Kolev

Аз май не съм писал от известно време, та преди стандартния равносметъчен post да пробвам нещо по-малко скучно.

Преди има-няма 4 години си взех едно ново дъно от китайски оптимисти за T60. Машинката, в която го пъхнах ми служи вярно доста години, но вече взе да и идва много, да не мога да и намирам батерия и самата и пластмаса да сдава багажа. Като добавим и проблемите, които винаги съм имал с видео картата, си стана време за ново желязо.

Един друг оптимист беше тръгнал да прави ново дъно и да може да сглобява цели машини, ама lockdown-а му се отрази бая зле и в крайна сметка май нищо няма да излезе.

Та, реших да намеря нещо, което да е максимално поносимо, и стигах до thinkpad t14 gen3. Има средно поносима клавиатура, не е 16:9, а 16:10 (което е малко по-поносимо), и твърди, че батерията му държи над няколко часа. Взех го в петък, и сравнително лесно го инсталирах.

След няколко часа точене (да живее гигабитовата мрежа и nvme/ssd-тата, че правеха по 120MB/s) си пренесох данните, и с още половин ден ръчкане си пренесох работната среда (в момента пиша от него и не може да се познае, че е нещо друго). compiz-а си работи като слънце, след един BIOS update и външните монитори почнаха да се виждат, и определено е по-тих от старото желязо.

Най-голямото забавление беше един бъг на xfce. В началото, като го закачах тестово на docking станцията, то я разпозна като 52″ монитор, и нещо в xfce-то запомни, че дисплея е невероятно широк, съответно всичките кутийки на workspace switcher-а бяха станали ужасно широки, дотолкова, че на екрана се събираха само 3-4. Рових, рових, не намерих някой друг със същия проблем (или това, дето намерих се твърдеше, че е оправено), та накрая свалих source на xfce4-panel, намерих къде смята съотношението на височина към ширина и го hardcode-нах на 1 (тъкмо ще пасва на квадратния монитор). Та 20 минути работа по кода (с компилирането) реши проблем, на който бях отделил поне два часа ровене и четене. После как чукчата да не е писател…

Остана да видим как ще се разбере с носенето м/у вкъщи и офиса и смяната на монитори, но това вероятно няма да е голяма болка (famous last words)…

2 Responses to “2022-12-24 нов лаптоп”

  1. antfarmer Says:

    Честита нова машинка! Добър избор, ако оставим клавиатурата на страна. :D
    Intel или AMD?

  2. Vasil Kolev Says:

    Интелско (по всичко, дето четох има по-малко проблеми с драйвери и т.н. и реших, че не ми занимава чак толкова да се боря със странни проблеми :) ).

    За клавиатурата – понася се. Определено обаче съм навит на по-дебел лаптоп с клавиатура като старите…

Leave a Reply