Archive for January, 2014

2014-01-25 thedaywefightback hackaton

Saturday, January 25th, 2014

Днешния ден може да го броим за полезен.

Изнесохме с Митьо и Петко сайтовете на турнето при мен, подкарахме един setup за ruby приложения (продадох се и аз на хипстърската страна на силата), та там нещата са ок. Остава да припалим (почти за идеята) dnssec на it-tour.bg, ама трябва да видя как може да стане номера (register.bg го предлагат, ама domain-а са го регистрирали през superhosting).

На ludost.net вече има wildcard сертификат за всичко, който се приема (и vasil.ludost.net вече пренасочва само към https). Има валидни сертификати на jabber-а, irc-то, пощенските неща и квото-там-намерих. Тия дни ще си направя и TLSA записи.

Подкарахме https и за initlab.org и cassie.initlab.org, но понеже там Петко взе безплатните сертификати от startssl, трябва да почакаме един ден, докато се update-не OCSP-то.

Около това си преписах скрипта, който генерира config-а на apache на marla (за всички сайтове да има https и v6 vhost-ове). Следва да разцепя още малко конфигурациите, за да могат да разделя .ludost.net нещата от другите и да форсирам https за *.ludost.net. Някъде по пътя – tlsa :)

С това може да борим hackaton-а за thedaywefightback.org за приключен.

2014-01-20 лагери

Monday, January 20th, 2014

(цял ден оперативки, по работа и турнето, и между тях успях да събера ето това събитие)

Ходих на “Непознатите истории на социализма I: Забравени или заличени. Лагерите на смъртта”. Представляваше прожекция на кратки неща и разказ от Христо Христов накратко за историята на лагерите.

Случи се в някакво странно място до малките пет кьошета (essence center) и беше организирано от някакви хора, който май бяха някаква българска либертарианска организация. Имат идея да направят още две такива лекции, една за ефектите от плановата икономика и една за ефектите на тоталитаризма върху образованието.

Започнаха с прожекция на кадри от два филма, които със разкази на свидетели разказваха за убийствата в лагерите и мъченията в ДС (записал съм като заглавие “Присъда: въдворени”, но не го намирам, надявам се някой каже как точно се казват). Ставаха много добре за увод и определено трябва да се гледат от незапознатите.

След това Христо Христов разказа за разследванията си за лагерите. Спомена доста интересни неща, които трябва да погледна, например:
Спомени на Петър Семерджиев, който е лежал по лагери преди и след 1944;
Книга на Крум Христозов, в която има и рисунки на самите лагери (никъде няма запазени снимки, т.е. вероятно няма никакви);
Самият лагер в Ловеч по някакво счетоводство за няколкото години, в които е работел е изкарал 6м лв, което определено искам да проверя как е станало (Солженицин има много интересни изследвания за неефективността на съветските лагери);
Има поклонение всяка последна събота на март в Ловеч за жертвите в лагера, организира се от хора от самия град;
Планира се да има по-голямо и пълно издание на книгата на Христов за лагерите, с по-пълна и подробна история (това беше въпроса, който се канех да му задам, но той сам си каза);

Във въпросите някой запита защо всички говорят само за съветските и нацистките лагери, а никой не споменава тези, които били организирани в Либия от италианци, или от англичаните в Индия. Аз лично от него разбрах, че е имало такива и вероятно ще се заровя в темата…

(лекцията беше записана, не знам къде ще се появи записът, но ще пусна link, ако чуя нещо по темата.)
(сайтът на Христов е desebg.com, има доста информация за книги и филми по тези въпроси)

2013-01-16

Thursday, January 16th, 2014

От едно едно интервю с Калин Терзийски:

Много е хубаво човек да открие един ден, че колкото и да е гаден животът, той може да се опълчи на обичайните му гадости и без помощта на глътка водка сутрин. Но не бих казал и дума на упрек към тия, които продължават да пият. Все пак те го правят, за да могат да продължат по тежкия си път. Разберете – пиещият творец е нещо съвсем различно от пиещия тъпак. Творецът пие именно, за да може (все някак) да издържа тъпака. И въпреки него да продължи да твори.

Чак се замислих дали да не си налея едно.

2014-01-14 server names

Tuesday, January 14th, 2014

За всички, които имат нужда от имена на сървъри (и да си пазя аз какви съм давал), направих списък на даваните, дадените и бъдещи имена за сървъри, може да е полезен и на още някой.

2014-01-10 RIPE SEE-3

Friday, January 10th, 2014

Ще има регионална среща на RIPE в София на 14-15 април. Може да пратите идея за лекция, или да се регистрирате за присъствие (ще пиша пак, като излезе програмата).

2013-01-05 tls deployment

Sunday, January 5th, 2014

Около всякаквите неща на конгреса и това, съм си формулирал следния план за действие:

В рамките на следващите 3 месеца:
Ще подкарам dnssec за domain-ите си (вече има за ludost.net, остава да се разбера с registrar-а ми да ми сложат DS записите);
Ще сложа SSHFP и TLSA записи за каквото трябва в dns-а (което ще иска да накарам някои хора да си upgrade-нат bind-овете);
Ще се погрижа за сертификати за всичките domain-и при мен (има за ludost, може би няма да са от cacert);
Ще форсирам tls на входа на jabber сървъра (тва е въпрос на един рестарт);
Ще подкарам tls на каквито ftp неща има при мен;

След това, поетапно:
Ще спра не-tls irc-то, на нормалния порт ще има съобщение “закачете се по ssl на 6697”;
Ще направя http-то да връща само redirect към https, по същия начин за ftp-то;
Ще отрежа на jabber-а не-tls комуникацията с други сървъри;
Ще махна не-криптираните варианти на pop3, imap и smtp submission;

Още не знам какво ще правя със самото междусървърно smtp и още една-две услуги, които търкалям.

2014-01-04 Конгресни изводи

Saturday, January 4th, 2014

Както писах, основният извод от конгреса е “we’re screwed”.

Ако на ИББ някой пита “Коя ви е родината” и хората се замислят коя страна ги е направила това, което са, прилична част ще кажат България, друга част ще кажат НРБ, но доста биха казали Internet.
(интересно, никога не бих могъл да се срамувам толкова от целия internet с всичките глупости в него, колкото от произволна част на държавната ни администрация, например)
Факт е, че една прилична част това ни е изградило като (бих искал да кажа “хора”, но не е ясно доколко е вярно) индивидуалности, и всичко, което посяга на нещо толкова основно и толкова важна част от начина ни на живот не може да бъде оставено без последствия.

Точно поради това всичко, което се изясни на конгреса (голяма част от което знаехме, но имахме нужда от една обща картина) е толкова гадно. Усещането е като да откриеш как си завъдил хлебарки – като откриеш писмените им планове да те изнасилят и използват за развъдник на яйцата си.

Краткият извод е, че ни се налага за твърде много неща да почнем от нулата. Очаквам в близките месеци разни хора да се занимаят по-сериозно с отворения хардуер и да се стигне и до малки процесори от дискретни компоненти (понеже поне доколкото аз знам няма как да се продадат троянизирани транзистори), да се появи някаква идея за ремонт на DNSSEC и SSL/TLS, да се пуснат още повече https сървъри (аз вече планирам следващата ми машина просто да няма http), някакво (вероятно) малко количество хора да почне да мигрира към собствени услуги или поне такива извън щатите, и може би някакво проникване на тази информация в други среди, не само на родените в internet-а.

Очаквам също така и още по-силен натиск от страна на държавните учреждения, под всякакви форми. Чудя се кога ли ще се появят неща на тема “Internet” в закона за МВР например…

Та, от една страна сме преебани. От друга страна, както казва Пратчет, като се биеш срещу много голям противник, е по-лесно да го уцелиш…

2014-01-03 планове

Friday, January 3rd, 2014

И на принципа на трите лъжи на студента (“от утре спирам да пия”, “от утре започвам да уча” и “изобщо няма да боли”), да взема да напиша някакви планове за годината.

Да чета малко повече сериозни книги (сложил съм пак 120 като challenge в goodreads, да видим как ще излезе разпределението);
Да ида/участвам в Балканския компютърен конгрес тая година;
Да се наспя (и ако успея, да видя дали мога да постигна и световен мир);
(миналата година си отспах в болницата, но някакси предпочитам тази да го направя без да ми правят дупка в главата)
Да отделя повече време на свиренето (не би трябвало да е сложно, при колкото малко отделях миналата година);
Да направя най-накрая някаква техническа лекция, може би дебъгването;
Повече технически и по-малко човешко/политически занимания;
Да пиша по-често (което не само няма да е трудно, ами май и съм го започнал);

И да успокоя разни хора (и да направя други нещастни) – план ми е и да не се гръмна :)

2013-01-03 дообяснение

Friday, January 3rd, 2014

И едно дообяснение на предишния ми posting.

Много от нещата, които правим, са друсане. Понеже думичката е малко натоварена, нека да я сменя с “докарване на щастие/допамин от short-term неща”.
В това влизат ужасно много неща, които правим само и единствено да се почустваме по щастливи за някакво кратко време. Например, повечето хора, които познавам (и аз включително) правим секс за удоволствие и малко хора го правят поради основната му функция (размножаване), размерът на порно-индустрията сам по себе си говори много по тоя въпрос. По същия начин четенето на фентъзи книги (голяма част от тях нямат друга функция, освен да са приятни), яденето на много вкусна храна и т.н. са все неща от тая категория, и реално неща, от които практическа нужда нямаме, т.е. човек може да е аскет и пак да си живее нормално.

От друга страна, възприемането на света е гадна дейност поради стандартната му гадност. Ето няколко базови неща, които са трудни за възприемане:
Размерът на вселената и нашата незначителност в нея (в Пътеводителя има описано най-страшното устройство за мъчение – такова, което ти показва точно колко си незначителен);
Смъртта – не само нашата, но и като цяло, че цялата вселена няма смисъл, просто се разширява и по някое време изпада в топлинна смърт;
На по-локално ниво четенето на политически новини (или българската преса) може да откаже всеки мислещ човек от живота;
Като цяло новините могат да те накарат да загубиш вяра в човешкия род;
Всеки един прочит на “Мисленето” (“Thinking fast and slow”) на Канеман може да ни покаже колко ужасяващо грешим в повечето си преценки и възприятия (което ще го спомена пак по-надолу);
И всякаквите сриващи съществуващите изградени системи по неприятен начин неща (“To protect and infect, pt.2” и какво ли още не).

Вероятно мога да изброявам още такива неща, и за всяко някой може да намери оправдание или омекотяващо обстоятелство, както и вероятен метод да се справим, но в крайна сметка омекотяващите неща са просто капаци, които да си сложим, за да можем да възприемем и справим с останалото (някъде в лекцията ми за принципите на системната администрация в реалния живот има “не се занимавайте с проблеми, за които нищо не може да направите”). Друсането с допамин е един от тези методи, просто защото то помага на хората да възприемат нещата като по-малко страшни, да не обръщат внимание на разни неща и т.н., я като смъкват капацитета за разсъждения, я като ни отвличат вниманието.
(както аз отварям да погледна 9gag по средата на писането, просто да мога да си прочистя главата и да се развеселя малко)

Това не е израз на моята депресия, това си е някакъв default-ен факт от живота, който може да се намери описан в доста книги, вкл. при Пратчет, по темата за клачианското кафе, където човек изпада в състоянието knurd и трябва да пие две големи, за да се върне в нормалното такова и да може да понася света. Също това не е “нищо няма значение/смисъл”, понеже и значението и смисъла са неща, които ние си измисляме и винаги можем да си създадем отнякъде, с или без допамин.
(също така съм почти сигурен, че “допамин” не е точен израз, но мисля, че поне в тоя контекст върши работа)

(на мен писането например ми е такава дейност)

2014-01-01 извод

Wednesday, January 1st, 2014

Около конгреса, празнуванията и няколко разговора, имам генерален извод:
Не можем да понесем светът около нас в чистия му вид, и ни се налага да се друсаме по различни начини – пиене, дрога, купони, секс, само и само за да можем да го издържим и да не се изтрепем.
За едни хора това е причина да се купонясва повече, за други – да се променя света. Първото е пораженчество, второто е загубена кауза.
Наздраве.

Update: Един от вариантите на невързприемането на света около нас, който е от най-често срещаните е хората да не спират да говорят и да правят нещо, само и само, за да не се наложи да обърнат внимание на мислите в главата си и на реалните проблеми. По случая моля всички хора, на които казвам “МЛЪКНИ” да го възприемат като зов за персонално просвещаване…