Archive for June, 2012

2012-06-19 какъв ни е проблемът с нещастието?

Tuesday, June 19th, 2012

Четейки си поредната книга (“Coming of age on Zoloft”) и говорейки си с разни хора и четейки различни публикации, започвам да се чудя – кога стана лошо и болестно човек да е нещастен?

Има различни причини хората да се чувстват нещастни. От една страна, може да е чисто биологичен дефект и липса на невротрансмитери, но от друга страна може просто мозъкът да ни казва, че трябва да направим нещо – нещастието, депресията и т.н. са стандартният механизъм да искаме да потърсим промяна, начинът да ни се каже, че трябва да го направим. Начинът да схванем, че нещата около нас не са добре и че трябва да се променят, че вероятно ние самите трябва да направим нещо.

В момента нещастието и отклонението от нормата на моменти се разглежда като престъпление – ако не си говориш с другите, ако не правиш някакви стандартни неща, ако си злобен и неприятен – което е грешно. Даже психиатрите казват, че ако дадено нещо не ти пречи да функционираш в обществото и ти самия нямаш против, не се брои за болест.

Може би културата ни има нужда да схване и да каже, че да си нещастен е нормално, дори полезно за самото общество, защото без нещастни хора много интересни неща нямаше да ги има. Стремежът към щастие ни бута напред, нека да не го режем и обявяваме за нещо лошо.

Гледам как прилична част от хората, които познавам пият или са пили антидепресанти, например и си мисля, че не би трябвало да е нужно. Да, помагат, карат ни да се чувстваме (по-) щастливи, може да ни помогнат да прескочим някоя сериозна дупка в живота си, но те трябва да са нещо крайно като средство и когато имаме проблем, да си го решаваме – дали сами, чрез правене на нещо, дали чрез говорене с другите или някакви групови действия.

Не се притеснявайте да сте нещастни, не се притеснявайте да искате да не сте и да правите нещо по въпроса. Полезно е:)

2012-06-18 избрани неща от прочетените в последно време книги

Monday, June 18th, 2012

Понеже почти не успях да спя днес (заспах в 8 сутринта) и ми е трудно да чета, ще взема да попиша.

Отдавна не съм писал за книгите, които чета (освен малко ревюта в goodreads), та ето малко избрани:

Изчетох цялата поредица “Тъмната кула” на Стивън Кинг (без “The wind through the keyhole”, която излезе наскоро и хронологично трябва да е някъде по средата между останалите). Може би не трябваше да го правя, защото след това не знам дали имам желание да чета каквото и да е дръго от него, няма как да се сравни и да е по-добро, та вероятно ще чакам да я позабравя.

Прочетох и Liars and Outliers на Брус Шнайер, книгата си струва да се изчете като нещо, което дава базова идея за поведението на различните човешки общества.

Преиздали са “Секретното дело за лагерите” на Христо Христов.

Почнал съм да раздавам копия на Правопис и пунктуация на българския език.

Заслужават да се споменат: The Death of Feminism на Phyllis Chesler (доста хубаво описание на проблемите на феминисткото движение), Cathedral, Forge & Waterwheel: Technology & Invention in the Middle Ages (харесах си я от Патрик Ротфус), Redshirts на John Scalzi (освен всичко, страхотна гавра със Star Trek), The Old New Thing: Practical Development Throughout the Evolution of Windows на Raymond Chen (книгата ме направи адски щастлив, че никога не съм писал за windows), Out of Mao’s Shadow на Phillip Pan (доста добра книга за Китай) и Wild thing на Josh Bazell (втора книга за Peter Brown, даже като гледам са я издали и на български, много приятно четиво и то ме насочи да прочета “Out of Mao’s Shadow” и “Methland”).

Специално внимание заслужава Sex at Dawn: The Prehistoric Origins of Modern Sexuality на Cristopher Ryan и Cacilda Jethá, заедно с “Blindsight”, “Woman’s Inhumanity to Woman” и “The Organization Man” влиза в категорията “книги, които сериозно отварят очите”. Вероятно трябва да я дават на учениците да я четат, заедно с литературата по полово обучение.

Останалото може да се види в goodreads, ако не ме домързи, някой път ще напиша export, който да сипва post в блога от последните X прочетени книги.

2012-06-12 android vs ios

Tuesday, June 12th, 2012

Като бях малък, някой ми беше задал въпроса “Какво предпочиташ, да ти извадят едното око или да ти го вкара кон?” (“правилният” отговор беше да ти извадят окото, щото като ти го набие коя ще ти изскочат и двете).

Съществува фалшивата дилема дали човек трябва да си вземе Android или iOS базиран телефон. Моето мнение е като избора между две различни лайна и реално един от най-правилните избори е “нито един от двата”. Ето малко причини, които съм открил около занимаването с development, четенето на разни статии и гледането на лекции от CCC Kongress и подобни събития:

Практически погледнато, от хардуерна гледна точка и от гледната точка на ниското ниво всичките smartphone-и (донякъде с изключение на openmoko) са затворени и осакатени системи без нормална спецификация. Baseband процесора е неясен и не може да се пипа (съответно никой не може да вкара в тия телефони елементарната функционалност за проверка дали ви правят man-in-the-middle атака), свързан е директно към микрофона и говорителите (пробвайте се да намерите елементарното приложение “телефонен секретар”). Това има хиляди полезни приложения (и доколкото знам, под symbian е възможно, не че и тях ги хваля), най-малкото свестен запис на разговорите, което доста хора искат.
Реално обаче повечето хардуер по телефона е затворен и неясен, както и неща по операционната система (това, че google ползват linux ядро не помага особено), което води до това всякакви тривиални и елементарни неща да се водят нещо велико – защото да се постигне каквото и да е на тия телефони е магия. Дори за win3.11 нямаше нужда от толкова безсмислен приложен софтуер. Разбира се, apple не помагат с техните тотално побъркани правила кое може и кое не може да влезе в appstore (и третират всички jailbreak-нати телефони и потребителите им като престъпници)…
Андроидите специално заслужават допълнително споменаване, как има милиони производители и почти никаква консистентност и яснота кое как да работи и как да се казва. Човек би си помислил, че apple плащат LSD-то на HTC и компания да измислят нови и нови простотии. Хубав пример беше как се казваше камерата на няколко различни устройства.

Платформите за разработка и на двете платформи са трагични. От една страна имаме xcode и objective c на apple (не вярвах, че може вариант на C да стане по-грозен от C++, но objective C определено го настига), от друга java и всичкия ужас, свързан с нея. Честно казано, да бяха избрали erlang за платформа щеше да е по-добре и в двата случая. Или prolog. Или pascal/delphi.

Синдромът “not invented here” и в двата случая е довел до ужасяващи api-та, но тук наистина не знам откъде да почна. Елементарни неща се оказват почти невероятни за правене (“stream”-ване на данни от файл от телефона, т.е. четене на части и изпращане на части, например, трябваше да го направим с google protobuf-а и май така и не се получи и трябваше да сменим аpi-то).

При подобно осакатяване човек би очаквал сигурността на телефона да е добра и т.н., но в крайна сметка се оказва, че не е нещо особено. Продължават да се правят същите грешки и да се получават същите глупости, а приложенията дори с ограниченията, които са им поставени пак могат да събират какви ли не данни от телефона и да ги пращат където си искат. Аз вече чакам следващата вълна exploit-и, които да са за произволни приложения (понеже авторите ще са направили същите грешки).

За съжаление, мога още твърде много да разказвам, но не искам да си го причинявам, а да дам възможност на мозъка ми да потрие травмиращите спомени.

Накрая имаме калпави устройства с калпави операционни системи и калпави приложения, вършещи калпава работа, купуващи се от калпави хора. Надявам се до 3-4 години да се появят достатъчно добри батерии, да си пусна debian на телефона и да не ми се налага да се занимавам с глупости и да страдам от малоумието, некадърността и болните идеи на всичките хора, забъркани в тоя бизнес.
(от друга страна, да живее тоя бизнес, калпавите хора изглеждат склонни да дават пари за тотални глупости, а както е казал един римски император едно време, парите не миришат…)

(един ден openmoko ще изкарат нов телефон, това вероятно бих го ползвал)

2012-06-09 Архив на va.ludost.net

Saturday, June 9th, 2012

Крайно време беше да седна да органзирам архивите на различни записи, които имаме от всякакви конференции. Днес пуснах va.ludost.net – wiki и файлове, достъпни по http, ftp и rsync (rsync://va.ludost.net/va).

(Кодовото име на проекта е “Гогортолоз”, което според един sms от Кънев значело “крокодил” на арменски. Дори да не е вярно, думата радва.)

Изрових всичките неща, които имах на ludost.net, разните видеа от vasil.ludost.net/netsec от мрежовата сигурност, linux курса в ТУ, както и всякакви архиви на openfest (вкл. някакви raw записи от 2005, понеже ги нямам нарязани и ще се наложи едно бая сложно упражнение да ги подредя и синхронизирам, а тия, дето нарязах едно време са леко неоткриваеми, както и тия от 2006та).

Качих там и лекцията на Кънев за програмирането и тази на Лари от лаба. Очертава се да записваме все повече и повече неща, ще се качват там. Приемам идеи какво още да кача там.

2012-06-06 Лекция за hackerspace-овете в initLab

Wednesday, June 6th, 2012

В петък, 8ми юни от 19:00 в initLab ще има лекция на Larry Maloney, представител на HackerDojo по темата за hackerspace-овете, тяхното развитие и те какво са научили, докато са правили HackerDojo.

Лекцията ще е на английски, има някакъв шанс да я запишем и качим.

Update: Може да се гледа на http://tyler.ludost.net:8787/lab.ts
Update 2: Има и запис на лекцията. Би трябвало да има и още един, от един фотоапарат, ще кача и него като го обработя.