Archive for February, 2004

2004-02-29 12:03

Sunday, February 29th, 2004

Много постинги ще ми станат за днес, но това няма как да не го спомена – намери интересен проблем с ip.ludost.net…

Работата е следната – зоната на Цифрови системи 193.68.0.0/19 е описана в whois-а като

inetnum: 193.68.0.0 – 193.68.20.255
netname: BGNET
descr: EUnet Bulgaria Backbone Network
country: BG
admin-c: DK234
tech-c: DK234
rev-srv: ns.digsys.bg
rev-srv: ns2.digsys.bg
status: ASSIGNED PA
mnt-by: AS3245-MNT
changed: daniel@digsys.bg 19950710
changed: hostmaster@digsys.bg 19980410
source: RIPE

Всичко добре, в България си е… След което поглеждаме файла delegated-ripencc-latest от ftp.ripe.net, в който е статистиката по държави, и какво намираме :

ripencc|EU|ipv4|193.68.0.0|8192|19960513|allocated

Благодаря за точната информация, господа… И аз сега откъде да знам, че тези адреси са български?
Изглежда за RIPE пак трябва да се parse-ва голямата им база, не статистиката… Или да им пиша и да ги питам дали те не биха могли да направят нещо (в което не ми се вярва много…)

2004-02-29 11:28

Sunday, February 29th, 2004

Не можах да спя тая нощ, за това изчаках до 9:30 да отвори локалната кръчма, после обикалях още 30 мин, докато наистина отвори, закусих една шкембе чорба, и сега се опитвам да си обясня аз заспал ли съм, или не. Както се казваше в Fight Club (неточен цитат), “In insomnia, you’re never really asleep and never really awake…”. Чак гледах странно слънцето, като се показа иззад облаците.
(добре, че поне не ми свети в монитора, иначе сигурно щях да намеря spaitcho и да го накарам да измисли ефективен метод за взривяването му)

Лошото е, че в това състояние не мога да свърша сам почти никаква работа – трябва ми сериозна доза адреналин, за да отлепя. Сигурно ще се зачета в нещо, и ще чакам да заспя …

2004-02-29 06:08

Sunday, February 29th, 2004

Понеже днес беше доста ветровита вечер, и (аз поне се надявам) утре може да е такава, препоръчвам на всички да пробват една разходка в подобнно време :) Не е за изпускане.

2004-02-28 16:52

Saturday, February 28th, 2004

Прочетох Fight club, и се оказа, че книгата и филмът са 2 доста различни неща, с донякъде различни идеи… За разлика от други комбинации от книга/филм, в този случай и двете са много добри, и двете имат доста интересни (и различни) идеи :) Така че, ако на някой му попадне книгата, може спокойно да я прочете, и пак да гледа филма – книгата от един прочит трудно се разбира, а самия филм помага :)

2004-02-28 02:15

Saturday, February 28th, 2004

Добре се отразява разходката за палачинки, 2та часа ходене определено прочистват главата. Комбинирани с кутия сладолед, и няколко часа след това с моцарела, карат човек да се чувства по друг начин :) ( и да се убеждава за пореден път, че е чревоугодник).

Имайки малко време (и получавайки поредното оплакване), седнах и оправих генерацията на списъка с български мрежи на marla. Кратко скриптче, което сваля списъка, геенерира iptables команди, проверява дали са достатъчно, и ги слага. Отне 10 минути писане и debug-ване, и понеже си мисля, че не само на мене ще е полезно, ето го как изглежда:

#!/bin/bash
cd /home/marla/ip/tmp
rm -f ipl0
while ! wget -q -O ipl0 ‘http://ip2.ludost.net/cgi/process?country=1&country_list=bg&format_template=prefix&format_name=&format_target=&format_default=’ ; do sleep 2; done
rm -f ipt
for i in `grep -v \# ipl0`; do
echo iptables -A bgpeer -s $i -j ACCEPT >> ipt
done
nl=`cat ipt|wc -l`
if [ $nl -gt 100 ]; then
iptables -F bgpeer
sh ipt
/etc/init.d/iptables save active
fi

Всеки може да го модифицира за своите цели … Препоръчителното време за стартиране е в 03:00 българско време, понеже в 02:00 минава uptate на ip.ludost.

Най-накрая нарпавих и нещо, което няколко човека искаха – да се стартира нещо тяхно при стартирането на машината. Понеже cron-а изглежда не поддържа @reboot неща, го емулирах с един-два скрипта, така че който иска (и ми се обади) може да има ~/boot.sh :)

2004-02-27 17:40

Friday, February 27th, 2004

Промяна в плановете, ще съм си в София. Много работа ми се е насъбрала, не ми се пътува, а и не виждам как мога да спя по същия начин на друго място…

Във форума на аниме.лудост се води интересен разговор на тема как закона на Мърфи е нещо основно за песимисти… Само аз ли смятам, че е проява на здрав разум да го имаш впредвид, когато правиш нещо? :)

2004-02-27 02:05

Friday, February 27th, 2004

Пак убийствен ден… Успях да допиша плана за първата ни лекция, поне донякъде, с помоща на останалите в листата, и утре заминавам за Свищов, да видя баба ми и дядо ми, че поне от година не съм ги виждал. Още не ми е оправен вентилатора на notebook-а, така че заминавам и без машина, как ще оцелея 2-3 дни без net и да си чета пощата, идея си нямам :)

За да съм максимално гаден, пуснах едно писмо в discussion@fsa-bg за това да търсят през тея 2-3 дни Жоро, ако има нещо спешно, той може да ми се обади лесно, а и в крайна сметка, май е един от малкото хора, на които бих дал root паролата за там. Можеше да включа и Велин, само дето той или ще има остра нужда да се наспи, или ще има много работа…

2004-02-26 01:40

Thursday, February 26th, 2004

Май си намерих достатъчно тиха кутия, ама ми излиза много пари – около 400 лв… Трябва да се помисли по въпроса.

Днес беше първата лекция по мрежова сигурност 2, и бяхме 3:1 студенти:преподаватели … Изглежда, или новината не е успяла да стигне до достатъчно хора, или сме ги наплашили ужасявващо с първа част. (според свидетелски показания, може аз да съм наплашил най-много хора, ужас. Трябва да се бръсна по-често). Разказахме каквото имахме, казахме кога е следващата лекция, а аз даже написах част предварителния план в “При кмета” (и откривам, че най-добре работя в периода след реалното събуждане и първото сериозно ядене).

Има идеята да напиша нов метод за работа с индексите в thttpd, да им правя по някакъв начин cache, че генерацията им бави доста, особено за големи директории. Може да нахвърлям основните си идеи тая вечер, но определено ще дописвам по-късно ….

Направих си месечния update на debian-а на работната станция (doom), и минах със synaptic-а и изчистих всички ненужни/остарели пакети… от около 1200 станаха на около 900 :) Само едно нещо ако мога да оправя в synaptic-a и съвсем ще го заобичам – като ми показва кои пакети зависят от този, да може да ми показва кои от тях са инсталирани в момента. Чудя се, не мога ли и сам да си го допиша …

Emerald ми подари ‘Fight Club’, и мисля да я прочета тая нощ, преди да заспя… Филмът беше страхотен, предполагам, че книгата го надминава :)

2004-02-25 02:02

Wednesday, February 25th, 2004

Утре е първата лекция от курса по мрежова сигуност 2. Тоя път преподавателския състав е бая разширен :) Е, така поне е сигурно, че няма да има ден, в който никой няма да иде :)

Thttpd се държи страхотно при Жоро, loadavg от около 500 падна на 2-3 (на двупроцесорна машина). Бута спокойно 30-40 мегабита, няма проблеми с каквито и да било файлове, само че Чорбаджийски не е доволен от индексите, които генерира, и ще си пише скрипт, който да ги прави през 10на минути. Чудя се дали аз директно не мога да му ги допиша, и да ги напасна в кеширащите модули …
Е, и утре е ден :)

2004-02-24 01:20

Tuesday, February 24th, 2004

Забравил съм си очилата в някоя от 3те кръчми снощи. По дяволите.

Целия ден премина в честитене на рождения ми ден….Бя забравил колко необятна всъщност ми е contact листата на icq-то :)

Имаше и нещо много хубаво (освен пожеланията от вдъхновението :) ) – пипнах thttpd-то за Жоро, с patch-овете на ADF, оказа се страшно добро, да не кажа направо перфектно за неговите цели – много статичен content, на големи и много големи файлове. Жалко само, че при него трафика е под 100 мегабита, иска ми се да видя доколко може да бъде издънено да изкара като производителност… На marla няма как, там рядко качва над 30-40, с което и един дребен apache се справя съвсем спокойно.

Ако теста при Жоро мине добре, мисля да отровя живота на някои free-та и да им предложа да им подкарам достатъчно бърз сървър за статичния им content, на моменти и на мене ми писва бавното теглене…

Поне няколко дни няма да пия.

2004-02-23 12:25

Monday, February 23rd, 2004

Дневник на американски летец:

Понеделник
Заминаваме на учение в Русия.
Сряда
Вечерта ще пием с руските летци
Четвъртък
Намалко не умрях
Петък
Тая вечер пак ще пием с руските летци
Събота
Да бях умрял в четвъртък…..

По същия начин се чувствам и аз :)
Добре си изкарахме вчера, видях се с EXo, Марин, maav (с който не помня от кога не се бях виждал), Боян (който утре отлита за Исландия), Лора, Алберт, Велин и Чорбаджийски ( който тъкмо се върна от събранието на ССС). Първо пихме/ядохме в Тукан, после в Торонто, и след това по някакъв начин стигнахме до Кривото (но това вече ми се губи, аз там вече бях се отнесъл (според Лора – с такси и с нейната кола) ). Само помня как maav ме докара (и се оказа, че кара доста добре :) ), поговорихме си за разни работи, и се прибрахме по домовете…
(даже съм успял да блогна малко, само с една грешка :) )

Забавна вечер беше, но ще ми трябва още известно време да си събера спомените (по свидетелски показания и т.н.)
Помня основно, че с Жоро се уговорихме да пробваме thttpd на една негова машина, та мисля да се хвана да си допатчна едно ей-сега,за проба.

2004-02-23 03:00

Monday, February 23rd, 2004

Накратко:
Пиян съм. Слушам “We’re in this together” на Nine incj nails. Проверихме последните студенти, отидохме да пием, и то какво стана….

Видях се с Боян, доуговорихме се , пожелахме му приятно пътуване/прекарване, и не успяхме да го напием… Лошо :)
Видях се и други хора, като EXo, maav, bombe, и т.н., беше забавно… Жоро Чорбаджийски тъкмо се беше върнал от Варна, от събранието на ССС, и имахме и да обсъдим втора част на курса по мрежова сигурност…..

Е, остарях, преди 3 часа станах на 23, на 23ти февруари.
Още не знам дали си струва и да го споменавам.

Повече – като се освестя :)

2004-02-22 00:51

Sunday, February 22nd, 2004

Мразя да ме будят рано сутринта…
(но пък така или иначе трябваше да стана, и причината си беше приятна :) )

Има нещо много хубаво в това да излезеш с приятен човек, да се поразходите,и да си говорите около 4 часа… На мен определено ми помага да се чувствам жив (и доста уморен ,заради събуждането около 13:00)… За това би си струвало и в 8 сутринта да стана (по-рано няма как, аз някъде около 7:30 си легнах … ).

Утре(вече днес, като си гледам часовника) е последната дата за писане на оценки, ще пишем на последните хора оценките, след което ще обсъждаме курса за втория семестър. Има голяма вероятност и desync да се включи в преподаването, което би било забавно :)

И след всички тези неща трябва да се видя с Боян, който пътува в понеделник за Исландия, да доуговорим каквото е останало, и може би да го напием като за последно, да му държи до следващото посещение тук … :)
(така като се замисля, такова нещо може да се случи, че не само на него да му държи дотогава… Ама после ще направим голям оборот на шекмбеджийниците из София)

А, между другото, в последните 2 дни прочетох доста теми на монитора си, и мисля да не чета поне един месец на машината каквото и да било, което е по-дълго от 3 страници. Мисля да се хвана, и да прочета поне 1-2 томчета от ‘Мисия Земя’, книгата си е хубава и отпускаща, а и съм я чел достатъчно пъти, за да мога да прескачам лесно скучните моменти :)

2004-02-21 03:41

Saturday, February 21st, 2004

(мрънкане за деня – трябва да измисля нещо за осветлението, или яркостта на цветовете на монитора. Или поне да си намеря pdf четец, който да не е с толкова ярък бял цвят за фон … Или да давам опция -papercolor gray на xpdf … Или да си намеря нови очи.. Или най-накрая някой да направи преходник м/у VGA интерфейс и мозъка …)
(в последното сигурно направо ще се влюбя :) )

Проверих още няколко теми, на студенти, които искаха повишение, и им беше дадено време да си преработят темите. Добре са се справили, като гледам :) Също така, проверих няколко теми, които изглежда се бяха изгубили преди, и измежду тях даже имаше една като за пример :)

Днес (след около 8 часа) ме чака ставане, за една приятна среща, а утре – в 10-11, за финалното писане на оценките… Чудно ми е как ще стана в неделя, но всяко нещо с времето си… :)

За днес – толкова, спи ми се, и искам да си извадя очите, най-много да гледам някой епизод на friends, и да спя.
(докато чаках да се поизточи малко Friends тия дни , изгледах пак Onegai Twins (има го на chise.ludost.net, за хората, които са в България), и не ми беше толкова интересно, колкото първия път, но пак човек доста може да се посмее :) )

2004-02-20 04:44

Friday, February 20th, 2004

Хубаво нещо е рекомпилацията на ядро:
sh -c “make dep && make clean && make boot” 3531,63s user 259,96s system 82% cpu 1:16:18,52 total
А още по-хубаво е да забравиш make modules && make modules_install, и после да се чудиш какво и става на машината, та не се появява в мрежата (а драйвера за едната и мрежова карта е на модул)… Има нещо много лошо в това да забравя нещо толкова важно, въпреки, че компилирах 2 ядра предната вечер, и нямах никакъв проблем.

В linux-kernel почти свърши дискусията за момента с UTF-8, case insensetive файлова система, и това кой колко болни идеи има, и като гледам, има едно просто перфектно решение, dnotify механизма (чрез който можеш да се ‘закачиш’ към директория/файл и да следиш дали има промени) да казва и промените, а не само, че е имало такива. Поне на мен останалите решения ми изглеждат куци (а това ми се вижда доста сложно в някои отношения, например какъв точно формат могат да използват, така че да пасва на всякакви файлови системи…).

Днес ходих до Техномаркет Европа, за да си търся поставка за монитора, и видях само такива за телевизори, които, поне за мене, просто не стават, можеш само да въртиш телевизора, или да го местиш хоризонтално наляво-надясно… Определено няма нищо общо с поставката с 3 стави, която съм виждал, и каквато си търся… Утре е ред на Office1, може би там ще има нещо подходящо.
Няма новини и за по-тиха кутия…
(това се опитвам да го публикувам 8ми път, браузъра изглежда реши, че трябва да се омаже зверски с post-ването на utf8 данни…)

2004-02-19 06:34

Thursday, February 19th, 2004

Нищо особено – пак се връщам към стария режим – лягане сутринта м/у 6 и 10, и ставане по някое време следобяда. Помага да работя в/у мои работи, но много пречи на работата с хора, които са с нормално работно време…

Най-накрая нещо ме прихвана, и се заех да си почистя стаята. Не отне чак толкова време (и това, което изринах изпод леглото, не надмина очакванията ми :) ) Сега остава да си взема (както съм планирал) една безшумна кутия за машината, подвижна поставка за монитора, и да си прекарам кабел до UPS-а и ще си направя перфектното работно място (е, поне докато не ми дойде някоя друга идея за оптимизация).
(може и да направя няколко снимки, да знам как ми изглежда стаята в моментите, в които не прилича на бойно поле от втората световна)

Мърфи определено ме обича – 3ти вече подред security проблем в linux-кия kernel за последните 3-4 месеца, поне имам да рекомпилирам само на 3-4 машини… Не ми се мисли за хората в старата ми фирма, които имат да рекомпилират поне 20 (10 са им спешни), и при това някои са с допълнителни patch-ове… Като се сетя колко наместване е да се доработят за ново ядро, ще взема да им пратя няколко бири, и пожелание за успех …
(така като се замисля, няма да е зле да помисля, дали има начин да се направи автоматичен update на ядрото на много различни машини, просто защото не е толкова просто, както с нормалния софтуер – ядрата, които аз ползвам, винаги са максимално напаснати към машината… Определено звучи като интересна задача)

И все пак:
Linux version 2.6.3 (vasil@doom) (gcc version 3.3.3 20040110 (prerelease) (Debian)) #6 Wed Feb 18 23:51:16 EET 2004

2004-02-18 01:12

Wednesday, February 18th, 2004

Заспала работа, но поне успях да свърша малко полезни неща, като например да хвана нещата на Боян за ip.ludost.net, да ги докарам да работят с последните формати (т.е. да видя, че единия parser се справя перфектно с новия формат, да му добавя нещо в regex-а да се оправя с файловете и от другите RIR-ове, и да добавя няколко реда за изтеглянето на самите файлове). Изводи – perl не хапе и беше интересно :) Преработената версия се вижда на ip2.ludost.net, но преди да я направя официална, мисля да добавя нещата от IANA (които преди бяха в RIPE или ARIN).

Току-що си инсталирах bandwidthd на alpha-та (която ми рутира/nat-ва мрежата), изглежда като нещо, с което си струва да си поиграя :)

Приключих в общи линии с последния проект, утре ще ида на място да се доразберем за каквото е останало. Можеше и по-бързо да се справя, само че някои локални проблеми ми попречиха (и на които повече няма да им се позволява…)

Нямам нищо ново за четене, с изключение на някакво странно (и изглежда – слабо) фентъзи, и или ще се хвана да препрочитам някоя стара книга, или ще чета нещо на монитора… Намерих един интересен блог, който мисля да изчета преди това, и кой-знае, може да изкарам тая нощ в четене на блогове :)
(сигурно някой ден ще ми е интересно да прочета аз какво съм писал в моя :) )

2004-02-17 04:39

Tuesday, February 17th, 2004

Спирам да пия, спирам да пия, спирам да пия…
(това ми звучи познато, сигурно защото съм си го казвал хиляди пъти досега :) )
Това 3 часа да не можеш да можеш със зор да станеш от леглото, за да отидеш до тоалетна, е доста гадно преживяване, и мисля да не го повтарям (скоро)…Определено да довърша едната бутилка не беше добра идея (даже и не се справих, срам, срам). Е, виното си струваше (браво, Алберт :) ).

Денят продължи с разходка до Славейков (пеша, за да си прочистя главата), пиене на спрайт с разни хора, и грубо припомняне на факта, че трябва да си закача по някакъв начин машината на UPS-а… Започвам да се чудя дали не е добра идея да го изнеса в коридора, и да пусна кабели в 2те посоки …

В full-disclosure все още дъвчат ASN.1 проблема в windows, и обсъждат изтичането на source кода… Има всякакви забавни неща, като например хора, които уверяват, че това не може да се използва за изпълняване на код (и някой им беше отговорил ‘миналата седмица нямаше ли експлойт, който ползваше проблем от точно този тип?’), и т.н. дивотии. Най-лошото е, че май съм свикнал с тези неща, и вече даже не ми правят впечатление, само чакам да излезе поредния worm, и се надявам, както казва Жоро, да е много разрушителен, та най-накрая да има някакъв ефект в/у разни заблудени хора…
(тоя въпрос повече писане не заслужава)

Много сериозно съм се замислил да си намеря една разгъваща се поставка за монитор (такива, които приличат на ръка с 3 стави), и да я изпозлвам за работата от леглото, и не само… Все повече и повече откривам, че монитора трябва да ми е на около 50-69 см от лицето, и точно пред мен, а това и на бюрото трудно успявам да го направя, особено като се излегна в стола… Интересно, дали някъде все още продават такива неща, защото последно помня, че съм виждал подобни, когато бях на около 15….

2004-02-16 03:23

Monday, February 16th, 2004

Някой преди малко във форума на anime.ludost.net ми каза, че съм си излял душата… За да съм точен, искам да каже, че всъщност съм се олял, както в тоя блог, така и навсякъде, и който иска, може да сглабя парченца… :)

(както се казва, по части неконфиденциална инфомация може да се стигне до конфиденциална такава. Има книги по въпроса, има теории, и здрав разум. Затова се следва принципа ‘не прави нищо скрито, без да очакваш, че ще бъде разкрито’ (извинявам се за превода) )

2004-02-16 02:13

Monday, February 16th, 2004

М…. Нправих спагети, събрахме се аз, Велин, Бомбе-то, Лора, Дачев, Алберт, брат ми… Беше забавно (без момента, в койт ме изнудваха да изслушам една песен, за да си признаят нещо), но определено беше забавно да слушаме гавъри и да се хилим… Особено гавъра на Smells like teen spirit на не-помня-кого ни кара да се смеем да побъркване…
Велин не взе/забрави ‘Ограниченият контингент’…. Ще го изчакам да се освести и ще го питам :)

Пак слушам ‘Pay the man’ на Offspring, много интересна песен (която samayra доста добре импровизираха в О!Шипка, но им трябва щое… Давайте, това е велико :) ), с разните странни ритми… Нещо, което не е адски технично, но си струва да се чуе и приеме, както например ‘Come out and play’ (което все пак не е чак толкова приятно :) )

Вчера се чух с вдъхновението, и май имам сили да преживея още месец :)